Enhedslisten til Pape: Fortæl, hvad du ved om Samsam-sagen

Partiets gruppeformand Peder Hvelplund opfordrer De Konservatives formand til i fortrolighed, at lægge det han ved om Ahmed Samsam-sagen frem for Granskningsudvalget.
Foto: Folketinget/Marie Hald
Peder Hvelplund (EL), gruppeformand
Medlem af Granskningsudvalget, Peder Hvelplund og hans parti Enhedslisten, opfordrer nu direkte tidligere justitsminister, formand for De Konservative Søren Pape Poulsen, til at oplyse Granskningsudvalget om, hvad han ved fra sin ministertid om Samsam-sagen.

“Det er klart, at jeg vil opfordre Søren Pape til også at fortælle de ting, han ved,” siger Hvelplund til Netavisen Pio.

Det er klart, at jeg vil opfordre Søren Pape til også at fortælle de ting, han ved

Hvelplund peger på, at Søren Pape Poulsen var justitsminister både da Ahmed Samsam blev fængslet i 2017 i Spanien på mistanke om støtte til Islamisk Stat. Pape Poulsen var også justitsminister under retssagen, der kørte i 2018 og endte med, at Samsam blev idømt otte års fængsel for at have støttet IS under sine ophold i Syrien.

Hvelplund understreger, at det spanske forsvar under retssagen anmodede de danske efterretningsmyndigheder forholde sig til, at Ahmed Samsam under retssagen hævdede, at hans rejser til Syrien i 2013 og 2014 var efter aftale med de danske efterretningstjenester, PET og FE. Men efterretningstjenesterne svarede aldrig på henvendelsen fra Spanien.

Appellerer til Papes moral

“I Granskningsudvalget er det jo den til enhver tid siddende minister, man hiver ind og beder om at tilkendegive sin stillingtagen. Men det er klart, at vi opfordrer Søren Pape til at bidrage med de oplysninger, han har om sagen fra sin ministertid. Udvalget kan ikke pålægge Søren Pape noget, men vi kan opfordre ham moralsk til at lægge sin viden frem, ” siger Hvelplund.

men vi kan opfordre ham moralsk til at lægge sin viden frem

“Hvis man ligger inde med viden, der kan være med til at forhindre et justitsmord, så er man jo forpligtet til at bidrage med sin viden,” mener Hvelplund og Enhedslisten.

Hvelplund understreger, at De Konservative som parti støtter kravet fra en samlet opposition om, at Samsam-sagen forundersøges i Granskningsudvalget.

Forundersøgelsens rammer fastlægges torsdag

De ni partier i oppositionen - fra Nye Borgerlige til Enhedslisten - har tilsammen kun 85 mandater. Altså ikke nok til at udgøre et flertal. Men kravet om en forundersøgelse kræver kun 60 mandater. Af samme grund er forundersøgelsen allerede en realitet.

Allerede torsdag beslutter de ni partier bag kravet om en forundersøgelse, hvordan rammerne for forundersøgelsen skal være.

Hvelplund forestiller sig, at Granskningsudvalget indkalder ministre til i alt fire samråd, hvor ministrene i al fortrolighed kan fremlægge oplysninger om Samsam-sagen.

Udpeger sin føringsofficer

Ahmed Samsam, der nu afsoner i et dansk fængsel, har over for DR Nyheder udpeget sin føringsofficer hos efterretningstjenesterne. Og denne er, ifølge DR identisk med den PET-person, som sidder fængslet for uretmæssigt at have videregivet fortrolig oplysninger til offentlighed.

Den fængslede PET-person ventes under retssagen torsdag at tilstå at have viderebragt oplysninger om Samsam-sagen, men også at han har gjort det, fordi han føler, det er hans pligt at medvirke til at undgå at der begås et justitsmord på Ahmed Samsam.

Det peger alt sammen i retning af, at der har været et samarbejde mellem PET og Samsam

“Det peger alt sammen i retning af, at der har været et samarbejde mellem PET og Samsam tilbage fra december måned 2012. Og de oplysninger burde jo så være videregivet til den spanske domstol,” siger Hvelplund.

Opdateres

Samsam-sagen

Sagen drejer sig om den terrordømte dansker, Ahmed Samsam.

Samsam er oprindeligt dømt i Spanien for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien. Samsam hævder, at han på sine rejser til Syrien arbejdede for de danske efterretningstjenester.

Sagen kort fortalt:

  • Samsam er dansk statsborger, men har syrisk baggrund. Han rejste i 2012 for første gang til Syrien. Frem til 2014 foretager han flere efterfølgende rejser til Syrien.

  • I juni 2017 bliver Samsam anholdt i Spanien. Året efter bliver han idømt otte års fængsel, for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

  • Under i retssagen i Spanien oplyser Samsam, at han efter sin første rejse til Syrien blev hvervet af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

  • Hverken FE eller PET har under den spanske retssag - eller efterfølgende - forholdt sig til oplysningen fra Samsam.

  • I december 2020 overføres Samsam til Danmark. Her bliver hans spanske dom konverteret til dansk retspraksis. Samsam skal i alt afsone seks års fængsel.

  • Samsam fastholder, at han har arbejdet for FE og PET. Kilder har over for DR og Berlingske bekræftet Samsams agent-påstand.

  • Ahmed Samsam har via sin advokat stævnet efterretningstjenesterne. Formålet er at tvinge efterretningstjenesterne til at bekræfte, at Samsam har opereret for dem som hemmelig agent i IS-miljøerne i Syrien. Retssagen starter i Østre Landsret 24. august.

  • I sidste uge har de to tidligere departementschefer, Karsten Dybvad, og Michael Lunn, talt for, at Samsam-sagen undersøges nærmere. De frygter, at Samsam kan være offer for et justitsmord. En række tidligere chefer i FE og PET anbefaler også at sagen undersøges.

  • Torsdag i sidste uge tilsluttede tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sig ønsket om at Samsam-sagen undersøges.

Kilder: Berlingske, DR, Ritzau, Netavisen Pio

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Måske skulle der tages stilling til,om Søren Pape er værdig til at sidde i folketinget.

Annonce