Enhedslisten vil gøre receptpligtig medicin gratis

Partiet kræver en diskussion om at gøre receptpligtig medicin gratis for at støtte en kommende regering.
Foto: Enhedslisten
Mai Villadsen. partileder, Enhedslisten
Hvis Enhedslisten skal støtte en kommende regering, så skal receptpligtig medicin gøres permanent skatteyderbetalt. Altså skal det være gratis at afhente på apoteket.

Det er ”noget, vi kommer til at tage op med en regering, hvis den vil sidde på vores mandater,” siger Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, til Ritzau ifølge Berlingske. 

Ikke ultimativt krav

Over for Ritzau siger Mai Villadsen dog, at Enhedslisten ikke gør brug af ultimative krav, men at der er noget, som de vil bringe til bordet.

Forslaget skal finansieres ved at beskatte aktie- og kapitalindkomst med samme procent som lønindkomsten.

der vil være positive effekter af, at borgerne får taget deres medicin til tiden

Forslaget vil koste 4,25 milliarder kroner årligt, baseret på et svar fra Sundhedsministeriet til Folketinget.

Både og-modtagelse fra ekspert

På Københavns Universitet beskæftiger postdoc i økonomi Frederik Plesner Lyngse sig med lavindkomstgruppers adgang til medicin. Og han ser både fordele og ulemper ved forslaget.

Han vurderer, at der vil være positive effekter af, at borgerne får taget deres medicin til tiden i stedet for at vente på, at de får råd til at købe medicinen.
Det vil skabe en mere lige adgang til medicin i samfundet, og derfor borgere vil i højere grad kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet.

I tvivl om regnestykke

Men i forhold til prisen på 4,25 milliarder kroner årligt, som forslaget koster, så er Frederik Plesner Lyngse en smule skeptisk. Han fortæller, at som det er nu, så har borgerne, når de henter medicin på recept, ofte den mulighed at vælge en billigere variant.

Tallet på 4,25 milliarder kroner kan godt være et underestimat

Hvis den receptpligtige medicin gøres gratis, og borgerne derfor begynder at vælge den dyre variant i stedet for den billige, så vil det blive dyrere for staten.

Uafhentede recepter

Ifølge Frederik Plesner Lyngse må man også gå ud fra, at en vis mængde recepter aldrig bliver afhentet, fordi borgerne ikke har råd til dem. Hvis de pludselig bliver afhentet, fordi medicinen er gratis, så vil det årlige beløb stige yderligere.

”Nu har jeg ikke set præcist, hvordan ministeriet har regnet beløbet ud, men jeg vil vove at påstå, at det godt kunne være en nedre grænse, som de har udregnet. Tallet på 4,25 milliarder kroner kan godt være et underestimat, hvis ikke de har kigget både på adfærden i forhold til hvilken type produkt borgerne vælger, og derudover dem, der af økonomiske årsager, slet ikke har indløst deres recepter, siger Frederik Plesner Lyngse til Netavisen Pio.

I juni vedtog Regeringen og SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne, at kontanthjælpsmodtagere over 18 år, som har været på kontanthjælp i mere end 12 måneder, får dækket egenbetalingen til medicin, og børn hvis forældre er på kontanthjælp får ligeledes dækket egenbetalingen.

Emil Vendelbo Johansen er journalist og redaktionssekretær på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Fra 01. januar bliver hash til eget forbrug i Tyskland lovligt. 30 gram må du have i din besiddelse uden du bryder loven. Det sker for at komme kriminaliteten omkring hash til livs, hvor hash har en helt afgørende position og som indbringer det kriminelle miljø milliarder af euro årligt. Nu kan det tyske politi koncentrere indsatsen mod de hårde stoffer, som er langt langt være.

Om få år vil hash være lovligt i Danmark.

Erik Johannesen, håber ikke du har ret, vi har rigeligt med lovlige "rusmidler" i forvejen, så fri Hash, nej tak. Hash har jo også for mange unge været det, som har startet deres senere indtagelse af heroin, kokain og lignende narkotika, når virkningen af hash ikke var tilstrækkelig nok.

Her vil jeg gerne blande mig. Jeg har i de sidste ti år været cannabispatient (under observation af en læge). Jeg var således 53 år, da jeg første gang indtog cannabis. Lad os få et par fakta på plads;-

Cannabis er ikke en steppingstone til hårde stoffer. Der er ingen 'chemical hooks' i cannabis, intet du kan blive fysisk afhængig af. Hvad der kan ske er at især unge, kan blive psykisk afhængige hvis miljøet fordre det, men det er langt lettere at behandle en psykisk afhængighed end en fysisk.
I Canada bruger man faktisk cannabis til at behandle patienter der er afhængig af andre hårde stoffer.
Og man kunne ligeså godt sige at mælk fører til hårde stoffer.

Efter ti år med dagligt indtag af cannabis, bruger jeg ikke mere i dag, end jeg gjorde da jeg begyndte.
Virkningen af THC, hvis du bruger det fornuftigt, forbliver den samme. Du vil altså også efter mange års forbrug, kunne opnå den samme effekt med den samme mængde THC.

Cannabis her ingen irreversible bivirkninger. Rusen forsvinder i løbet af 4-12 timer og med den forsvinder mulige andre bivirkninger også.

Og nej! Cannabis giver ikke psykoser. Men ved et blandingsbrug, hvor man blander det med alkohol og andre sustanser kan der fremkaldes en latent psykose, har man ikke anlæggene for det får man heller ingen psykose. Det er det der hedder en biologisk psykose som forsvinder igen, efterhånden som substanserne forsvinder ud af kroppen igen.

Du vil højest sandsynligt kende adskillige der bruger cannabis, det kan være din bankdirektør eller din arbejdsgiver, din nabo eller nogen dine venner eller familie. Du ved det bare ikke, for de taler ikke højt om det.

Så lad os lige se på kunsten, rigtig megen kunst, det være sig visuel, den skrevne kunst eller indenfor musik (og det handler ikke bare om rock og metal, men alle genre) og teater. Jeg kender selv en meget berømt og international anerkendt forfatter, der skriver alle sine romaner under indflydelse af cannabis. Det samme gælder for mig selv. Det bedste jeg har skrevet, det der har modtaget de bedste reaktioner og som i dag bruges i undervisning, det blev skrevet med en lille pind i øret.

Det farligste ved cannabis er forbuddet. Se på Misbrugsekspert og psykiater og overlæge Henrik Rindom, der i mange mange år var den argeste modstander af cannabis, han er nu vendt 180 grader på en tallerken og er nu forkæmper for en legalisering.
https://videnskab.dk/kultur-samfund/eksperter-afkriminalisering-af-canna...

Lige en fodnote, jeg er på talefod med nogen af verdens fremmeste eksperter på området. Hvis du vil kloge dig på området, skulle du måske læse lidt mere her: https://www.cannabis-med.org/?lng=en

I denne artikel finder du fire råd til god brug af rusmidler. Råd jeg selv kunne hae skrevet:
https://www.bt.dk/kendte/misbrugsekspert-fortaeller-hvordan-unge-skal-ta...

Og så skal man passe på med brugen af ordet misbrug, misbrug er en diagnose hvor 'patienten' skal opfylde nogle helt specifikke kriterier. Man kan godt være afhængig af et stof uden at være misbruger, ligesom man godt kan være misbruger uden at være afhængig af stoffet.
Tænk på patienter der kommer i ordineret behandling med morfin, de bliver meget hurtigt afhængige af morfinen, men de er ikke misbrugere.

Mig bekendt kan man ikke købe hash i almindelig handel, kun af de "kriminelle" i Christiania, og godt for det.
Man må heller ikke køre bil i lang tid efter indtagelse/rygning af hash da det har indvirkning på reaktionstiden på samme måde som alkohol.

Sæt dig nu ind i stoffet, før du gør dig selv til ekspert.

Annonce