Annonce

Enhedslisten vil udstille chefernes lønfest

Virksomheder med for stort løngab mellem chefen og manden på gulvet, skal bagest i køen ved offentlige udbud, foreslår Enhedslisten
I dag på arbejdernes internationale kampdag, præsenterer Enhedslisten to forslag, der skal mindske løngabet mellem direktøren og manden på gulvet.

Partiet vil gøre det obligatorisk, at alle virksomheder med over 250 ansatte skal offentliggøre, hvor mange gange større direktørens løn er set i forhold til de almindelige ansatte.

Det tiltag mener Enhedslisten kan være med til at bremse, hvad man betegner som “lønfesten på chefgangen”:

“Det vil skabe et pres på, at de groteske cheflønninger kommer ned på et mere fornuftigt leje,” siger finansordfører Rune Lund (EL) til DR.

1. maj er en god anledning til at drøfte, hvordan vi sikrer, at toppen af samfundet ikke stikker fuldstændig af fra resten af samfundet

Desuden skal lønfest i toppen af virksomheden have konsekvenser. Partiet foreslår, at de virksomheder, hvor chefen får en løn, der er mere end 20 gange højere end den menige ansattes, bliver sat bagerst i køen, når virksomhederne forsøger at vinde de offentlige udbud og kontrakter.

“Det er moralsk forkert og provokerende, at vores skattekroner skal gå til at betale grotesk høje cheflønninger. Hvis man vil holde lønfest på chefgangen, så skal det være meget sværere at kunne vinde et offentligt udbud,” lyder det fra Rune Lund.
 

Hilser forslag velkommen

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht deler Enhedslistens diagnose, om at lønforskellen øger uligheden og truer sammenhængskraften i samfundet.

“1. maj er en god anledning til at drøfte, hvordan vi sikrer, at toppen af samfundet ikke stikker fuldstændig af fra resten af samfundet, og derfor hilser jeg Enhedslistens forslag velkomment,” siger Benny Engelbrecht til DR.

Han tilføjer, at drøftelserne må tages ved forhandlingsbordet efter et valg.  

I Socialdemokratiet vil vi ikke se passivt til, mens topcheferne beriges på bekostning af resten af befolkningen

S vil begrænse bonusser

I Socialdemokratiets vil man tøjle cheflønningerne ved at regulere virksomhedernes skat og de variable lønninger som eksempelvis bonusordninger.

”I Socialdemokratiet vil vi ikke se passivt til, mens topcheferne beriges på bekostning af resten af befolkningen. Derfor foreslår vi, at virksomhederne ikke skal kunne fraregne individuelle lønninger over 10 millioner kroner, inden man gør overskuddet op. Vil virksomhederne give en løn, der ligger over 10 millioner, må det være fordi, der er et overskud, som virksomheden i stedet bør betale skat af. Vi vil ikke understøtte løn-vanviddet,” forklarer Peter Hummelgaard til Netavisen Pio.
 

Tanken er ikke fremmed

Tankerne om at se kritisk på forholdet mellem de almindelige lønninger og topchefernes lønninger, er ikke fremmed for Socialdemokratiet.

”Hvor der i 2012 gik 25 gennemsnitslønninger på en direktørløn i de danske, børsnoterede virksomheder, var misforholdet vokset til hele 45 gennemsnitslønninger i 2017. Til sammenligning gik der i 1983 syv LO-arbejdere på en direktørløn, mens tallet i 2006 var vokset til femten,” siger Peter Hummelgaard.  

Gruppeformand, Henrik Sass Larsen (S), foreslog i Børsen mandag, at man kunne lægge et loft over, hvor mange almindelige lønninger, de må gå på en topchef-lønning.

Det er et spændende forslag, som vi skal undersøge nærmere, også hvordan det eventuelt kan udformes 

Det forslag er ikke en del af partiets nuværende ulighedsudspil, men S vil undersøge nærmere.

“Det loft, som Sass taler om, er jo en balance, som vi gerne vil nå hen til. Det er et spændende forslag, som vi skal undersøge nærmere, også hvordan det eventuelt kan udformes,” sagde Peter Hummelgaard til DR mandag.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet