Annonce

EP-valg 2019: Her er de nye danske medlemmer

Der er ni helt nye ansigter blandt de 14 danskere som er blevet valgt til Europa-Parlamentet
Efter en halv nat og hel dag med stemmetælling er det endelige resultat af europaparlamentsvalget nu klar.

Alle personlige stemmer er nu optalt, og der kan derfor sættes navn på de 14 danskere som i de kommende fem år skal repræsentere os alle sammen i Europa-Parlamentet. Ni af dem er helt nye ansigter. Nemlig Niels Fuglsang (S), Søren Gade (V), Asger Christensen (V), Linea Søgaard-Linell (V), Kira Marie Peter-Hansen (SF), Karen Melchior (de radikale), Peter Kofod (DF) og Nikolaj Villumsen (EL).

Valget blev en overraskende succes for Venstre, som med 23,5 procent af stemmerne bliver det største parti og får hele fire mandater. Mandater de overtager fra Dansk Folkeparti, som til gengæld smelter helt sammen og må nøjes med 10,7 procent og en enkelt plads. Det betyder en tilbage på hele 15,9 procentpoint, hvilket er lig med det største valgnederlag i partiets 25-årige historie.

Socialdemokratiet fik også fremgang i forhold til seneste, men måtte med 21,5 procent af stemmerne, se sig henvist til en andenplads.

SF og De Radikale vinder hver 2 mandater og Enhedslisten bliver for første gange valgt til Europa-Parlamentet.

Valgresultat: Europa-Parlamentsvalg 2019

A. Socialdemokratiet - 21,5% - 3 mandater
B. Radikale Venstre - 10,1% - 2 mandater
C. De Konservative - 6,2% - 1 mandat
F. SF - 13,2% - 2 mandater
I. Liberal Alliance - 2,2% - ingen valgt
N. Folkebevægelsen - 3,7% - ingen valgt
O. Dansk Folkeparti - 10,7% - 1 mandat
V. Venstre - 23,5% - 4 mandater*
Ø. Enhedslisten - 5,5% - 1 mandat
Å. Alternativet - 3,4% - ingen valgt             -

*) Det fjerde mandat tages først i brug efter Brexit.

Socialdemokratiet (tre mandater):

Socialdemokratiet får med tre mandater det samme antal mandater, som ved sidste valg. De personlige stemmer betyder genvalg til spidskandidat Jeppe Kofod og partiets andet nuværende medlem Christel Schaldemose.

Det tredje og sidste mandat går til Niels Fuglsang, 33-årig phd-stipendiat i økonomisk politik, der bl.a. har arbejdet som konsulent for Socialdemokratiet. NIels Fuglsang tog det sidste mandat i tæt kapløb med næstformanden for fagforeningen HK-Privat Marianne Vind, der således bliver førstesuppleant.

 

Venstre (fire mandater)

Det giver således plads i første omgang til partiets nuværende medlem, journalist og tv-vært Morten Løkkegaard, til tidligere forsvarsminister Søren Gade og til Asger Christensen, der er landmand på en kvæggård ved Kolding, hvor han også sidder i byrådet.

Det sidste medlem, den 32-årige kommunikationskonsulent Linea Søgaard-Linell tager partiets fjerde mandat, men hendes ophold i Bruxelles begynder altså først, når briterne får gennemført Brexit.

Nummer fem og dermed lige uden for mandaterne endte statsministerens søn, Bergur Løkke Rasmussen,


SF (to mandater)

Det lykkedes endnu en gang veteranen Margrethe Auken at skaffe SF et bedre valgresultat end meningsmålingerne havde spået. Det er fjerde femårige periode, som den 74-årige politiker skal i gang med.

Med sig ville hun i princippet tage partiets politiske ordfører på Christiansborg, Karsten Hønge, men han har bestemt sig for at blive på Christiansborg. Det betyder at mandatet i stedet går videre til den 21-årige studerende Kira Marie Peter-Hansen. Hun blevet det yngste danske medlem af Europa-Parlamentet nogensinde.

 

Det Radikale Venstre (to mandater):

De radikale fik ét mandat ved sidste valg, da Morten Helveg Petersen blev valgt ind. Morten Helveg Petersen sad i folketinget fra 1998 til 2009 og arbejdede derefter som lobbyist i mediebranchen inden han i 2014 blev valgt til Europa-Parlamentet-

Han får denne gang følgeskab af cand.jur. Karen Melchior, der blandt andet har arbejdet i Udenrigsministeriet og også er medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

 

Dansk Folkeparti (et mandat)

Konsekvenserne ved at stå uden for valgforbund var hårde ved Dansk Folkeparti, der trods 10,7 procent af stemmerne måtte nøjes med bare et enkelt mandat. Tre færre end ved det seneste valg. Det kan være dyrt at stå uden for fællesskabet.

Det giver nyvalg til partiets nuværende retsordfører på Christiansborg, Peter Kofod. Han er 29 år og tidligere lærerstuderende fra Haderslev.


De Konservative (et mandat)

De konservatives Pernille Weiss lykkedes, trods mange målinger der spåede det modsatte at overbevise nok vælgere om at hun skulle være Danmarks repræsentant i den store kristenkonservative gruppe i EP.

51-årige Pernille Weiss er en uddannet sygeplejerske, iværksætter og tidligere medlem af amtsrådet(!) på Fyn.

 

Enhedslisten (et mandat)

For første gang i partiets historie stillede Enhedslisten op og blev valgt til Europa-Parlamentet. Det skete på bekostning af Folkebevægelsen mod EU, som ellers har holdt den venstreorienterede EU-modstandsfane højt i mange år.

Det gav en enkelt plads i parlamentet til det 36-årige folketingsmedlem Nicolai Villumsen fra Århus. Villumsen har været folketingsmedlem siden 2015.

 

Liberal Alliance og Alternativet fik ligesom Folkebevægelsen ikke nogen valgt, men det havde de heller ikke i forvejen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet