At PvdA kommer ind som nummer et er overraskende, dels fordi partiet ved det seneste parlamentsvalg klarede sig katastrofalt dårligt og meningsmålingerne op til valget har heller ikke givet partiet fremgang.
"Wow, wow, hvilket bizart comeback", lød det fra PvdA’s partiformand Lodewijk Asscher ved partiets valgfest i Amsterdam.
Det overraskende gode valgresultat til PvdA tilskrives i høj grad partiets spidskandidat, den nuværende hollandske EU-kommissær Frans Timmermans, som siger, at valget viser "at der er brug for et andet Europa, der er mere forpligtet i forhold til at løse klimakrisen.”
Timmermans var ikke selv til valgfesten, for han var i Spanien og føre valgkamp sammen med de spanske partifæller i PSOE.
Nummer to blev den hollandske statsministers parti, VVD (Folkepartiet for Frihed og Demokrati), som ifølge exit poll’en får 13 procent af stemmerne.
EP-valget i Holland blev til gengæld en skuffelse for det nye højre-populistiske Forum vor Democracie som ellers var spået til at blive det største parti.
Ved valgene til de 12 hollandske provinser, der kan sammenlignes med vores regioner, i maj 2019 blev FvD den helt store vinder med 14 procent af stemmerne og blev det største parti i tre og provinserne, og det parti som samlet fik flest mandater.
FvD havde håbet at gentage succes men måtte nøjes med 11 procent af stemmerne.
Stemmerne kommer dog i høj grad fra et andey højrepopulistisk parti, nemlig Geert Wilders Frihedsparti, PVV, som kun får 4 procent af stemmerne. Det giver et enkelt mandat.
Frans Timmermans er også de europæiske socialdemokraters spidskandidat og bedste bud på en ny formand for EU-kommissionen, og de hollandske kommentatorer og politiske journalister vurderer, at netop det har været med til at give Timmermans og Arbejderpartiet et rygstød.
Det er dog langt fra sikkert, at Timmermans ender som formand for EU-kommissionen, for det er i sidste ende op til de europæiske stats- og regeringsledere at beslutte.
Men det kan stadigvæk godt ende med en hollænder i spidsen for EU, for den hollandske statsminister Mark Rutte fra det liberale parti VVD skulle være meget interesseret i at skifte regeringskontoret i Haag ud med kommisionsformandskontoret i Bruxelles.
Dermed er situationen med kommissærudnævnelse i Holland ikke helt ulig den i Danmark, hvor det enten vil være Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen, der ville skulle forsøge at gøre Margrete Vestager til kommissionsformand, på bekostning af dem selv eller i hvert fald en partifælle.
Mark Rutte har dog ved flere lejligheder understreget, at han i hvert fald ikke er kandidat til noget EU-topjob. Den slags kan dog ændre sig, tror jeg mange iagttagere af dansk politik kan huske.
Storbritannien stemte også torsdag, men her er reglerne for exit polls strammere end de er i Holland, så her kommer resultatet først søndag klokken 23.00, hvor resultaterne for alle EU-landene bliver offentliggjort – herunder selvfølgelig også det danske.