Annonce

Epidemilov skal revideres til efteråret og ny overenskomst i regionerne

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at et flertal uden om regeringen vil revidere den nye epidemilov til efteråret, at de ansatte i regionerne har fået en ny overenskomst, samt at 3F indfører honorar til flere tillidsvalgte. Og så skifter Socialdemokratiet ud i toppen. Altså i ministerierne.

Tak fordi du læser med.

Flertal uden om regeringen vil revidere ny epidemilov til efteråret

Den ny epidemilov, som skal vedtages i tirsdag, skal allerede revideres igen til efteråret.

Sådan lyder det nu fra et flertal uden om regeringen.

Det skriver Jyllands-Posten

Helt konkret stiller Venstre et ændringsforslag, som vil forpligte regeringen til at fremsætte et forslag om at revidere epidemiloven senest 15. oktober 2021.

Det er det ændringsforslag, som Konservative, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance nu bakker op om.

”Målet var en grundig proces, men det er tydeligt, at der fortsat er punkter, der kræver opmærksomhed. Den gældende lov og derved alle indsatser mod COVID-19 ophører 1. marts, så vi skal have en ny lov vedtaget. Det er dog også klart, at der stadig er dele, vi skal have skruet på. Derfor er det klogt at bruge de næste måneder på at se, om der skal laves yderligere justeringer og lave en planlagt revision til efteråret,” udtaler sundhedsordfører Stinus Lindgren (R) i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Meldingen fra partierne kommer efter, at Jyllands-Posten mandag beskrev, hvordan epidemiloven åbner for vidtgående overvågning af danskernes færden i f.eks. restauranter, fitnesscentre og sportsklubber.

Dagen forinden havde Politiken sat kritisk fokus på en anden bestemmelse i loven, der giver myndighederne mulighed for at afkræve borgerne oplysninger om deres nære kontakter som led i smitteopsporingen.

Læs hele historien her.

 

Ny overenskomst for ansatte i regionerne

Den tredje og sidste overenskomstaftale i denne omgang overenskomstforhandlinger er nu landet med en aftale for de ansatte i regionerne, efter aftaler på statens og kommunernes område faldt på plads tidligere på måneden.

Det skriver netmediet Altinget.

Aftalen betyder generelle lønstigninger på 5,02 procent for de over de næste tre år, ligesom der blandt andet oprettes en ny lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø.

Anders Kühnau, der er chefforhandler for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, er glad for aftalen:

”Med penge til både generelle lønstigninger og en række indsatser rettet mod attraktive regionale arbejdspladser, mener jeg, at det er lykkedes os at lande en god aftale, der er til gavn for både medarbejdere og patienter,”  Anders Kühnau.

Også forhandlingsfællesskabets forhandlingsleder, Grete Christensen, er tilfreds med aftalen:

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været nogle svære forhandlinger, præget af Corona og den deraf følgende usikkerhed om økonomien. Under de givne forudsætninger, er dette resultat det bedst opnåelige” siger Grete Christensen.

Læs hele historien her.

 

3F indfører honorar til flere tillidsvalgte

Hidtil har 3F’s arbejdsmiljørepræsentanter inden for anlægsgartnerfaget ikke fået betaling for deres faglige arbejde på arbejdspladserne. Men det bliver der lavet om på nu.

For Den Grønne Gruppe i 3F indfører et helt nyt vederlag til dem.

Det skriver Fagbladet 3F.

Den nye ordning angår medarbejdere, der arbejder som anlægsgartnere, greenkeepere eller servicegartnere med indendørs beplantning under 3F’s overenskomst med arbejdsgiverforeningen Danske Anlægsgartnere. Ordningen gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2021.

"Vi har stor respekt for vores tillidsvalgtes virke på deres arbejdsplads. De udgør en af hjørnestenene i vores faglige arbejde i 3F. Og derfor vil vi nu også belønne arbejdsmiljørepræsentanterne for deres arbejde til gavn for dem selv og deres kollegaer på arbejdspladsen. De skal have en stor tak for deres indsats," siger Flemming Grønsund, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

Indtil nu har alene tillidsrepræsentanter fået et honorar for deres faglige arbejde på arbejdspladserne.

Med den nye ordning får både tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne på anlægsgartnerområdet mulighed for at modtage et grundvederlag. Samt et udvidet vederlag, hvis de efteruddanner sig yderligere via 3F’s faglige kurser.

Grundvederlaget for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter vil fremover være på 7.500 kroner om året. Og 15.000 kroner for fællestillidsrepræsentanter.

Det udvidede vederlag udgør 12.500 kroner om året for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, mens fællestillidsrepræsentanter også her får det dobbelte – 25.000 kroner.  

Pengene til de tillidsvalgte kommer fra overenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverne i Danske Anlægsgartnere.

Hvis de tillidsvalgte ikke uddanner sig, får de ikke udbetalt et honorar.

Læs hele historien her.

 

Finanstilsynet holder øje med sommerhusmarkedet

Den store sommerhushandel ser ud til at fortsætte i 2021.

Derfor vil Finanstilsynet nu kigge nærmere på udviklingen i den store handelsaktivitet og prisstigningerne. I 2020 havde sommerhusmarkedet en gennemsnitlig prisstigning på 11,1 pct. for hele landet.

Det skriver Berlingske.

»Vi skal have en stor opmærksomhed på de udviklingstendenser, der sker, for det er som regel i dem, at faren ligger. Når der er et eller andet, der ændrer sig meget i forhold til det historiske, så er det noget, vi skal holde øje med og forstå. Jeg vil passe på med at udelukke, at der kan være behov for at gøre noget på et eller andet tidspunkt,” siger vicedirektør Kristian Via Madsen

Ifølge Kristian Via Madsen er det også myndighedens rolle at forstå, hvem der køber sommerhusene, hvordan de finansieres, og om situationen er robust.

Et politisk flertal valgte i 2017 at gøre det billigere at låne penge til et sommerhus. Det skete for at gøre det endnu mere økonomisk attraktivt for borgere at investere i et sommerhus efter finanskrisens efterveer.

Siden 2017 har man kunnet finansiere op til 75 pct. af et sommerhus med et realkreditlån. Før var det 60 pct., og i 2019 blev der for første gang siden coronakrisen solgt mere end 10.000 sommerhuse.

Læs hele historien her.

 

S skifter ud i toppen

Der har været usædvanligt travlt på udskiftningsbænkene i statsadministrationens absolutte top, efter at statsminister Mette Frederiksen rykkede ind i Statsministeriet. Siden hun satte sig i stolen den 27. juni 2019, har hun været med til at indstille 14 af Danmarks 20 departementschefer.

Det skriver Jyllands-Posten.

Nogle er rykket over til nye stillinger efter omlægning af ministerier, men antallet er alligevel så højt, at Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i statskundskab, kalder det ”usædvanligt."

”Mit indtryk er, at det er ualmindeligt mange. Der er sket flere udskiftninger end normalt,” siger han, men hæfter sig samtidig ved, at Mette Frederiksens regering ikke bryder noget mønster i de mange udnævnelser.

”Det nye er en så udfordrende departementschef i Statsministeriet,” siger han.

Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er mere direkte:

”Socialdemokratiet har tradition for at være meget hårdhændet over for departementschefer og i højere grad kontrollere, at det er de rigtige, der bliver ansat,” siger han.

Modsat i tidligere regeringer er det nu en meget snæver kreds, som i sidste ende beslutter, hvem der skal have det attraktive job, som aflønnes med mindst 1,6 mio. kr. om året. Mette Frederiksen udgør den ene halvdel af regeringens ansættelsesudvalg. Finansminister Nicolai Wammen den anden.

Normalt har fire ministre sæde i det vigtige ansættelsesudvalg: statsministeren, finansministeren, justitsministeren og udenrigsministeren. Består regeringen kun af ét parti, så indskrænkes kredsen dog. I Lars Løkke Rasmussens rene Venstre-regering sad Løkke, Claus Hjort Frederiksen og udenrigsminister Kristian Jensen i udvalget.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet