Er LA klar til at blive voksen?

I weekenden holder Liberal Alliance landsmøde. Der bliver vi måske klogere på, om det liberale parti er klar til for alvor at træde ind i de voksnes rækker.
Vi har bevæget os ind i den sidste halvdel af foråret. Dermed står vi også på tærsklen til den store konfirmationssæson, hvor unge mennesker over hele landet tager del i det mest formelle overgangsritual i Danmark. Konfirmationen har traditionelt haft en todelt funktion. Dels skulle troen bekræftes. Dels markerede det afslutningen på barndommens lethed og leg. Konfirmationen markerede indgangen til voksenlivets bekymringer og det hårde, slidsomme arbejde.

Når Liberal Alliance lørdag holder partiets landsmøde er det en art konfirmation for det unge parti. Dels skal troen på liberalismens herligheder bekræftes. Med prædikener fra partiets ledende figurer skal den liberalistiske katekismus støves af, og dens evigtgyldige rigtighed skal fejres af de jublende partimedlemmer.

Overgangsritualet
Men lige så meget er landsmødet et overgangsritual for Liberal Alliance. Efter de kuldsejlede 2025-forhandlinger og debat om topskatten, hvor Liberal Alliance havde truet med at vælte regeringen, valgte de som bekendt at indtræde i regering.

Det har dog ikke vist sig helt let at indtræde i de voksne regeringsrækker for Liberal Alliance. Partiets strategi med at være i regering men samtidig lægge afstand til kompromiserne i regering er en politisk hybrid mellem barn og voksen. Som en teenager, der er voksen, når der skal købes Mokai og Liebfraumilch i Netto, men er barn, når der skal købes billet til bussen. Netavisen Pio erfarer da også fra kilder tæt på Liberal Alliance, at der internt i folketingsgruppen er en vis utilfredshed med, at partiet undsiger den regering, de selv er en del af.

Måske er det i weekenden, Liberal Alliance endelig træder ind i de voksnes rækker? Bakker op om den regering, de er en del af. Søger indflydelsen og står ved deres aftaler. Ikke kører et dobbelt bogholderi, hvor ministrene mener ét, og partiets ordførere mener noget andet? Svaret får vi, når Anders Samuelsen taler til landsmødet klokken 10.20 lørdag – talen kan for øvrigt live streames på partiets hjemmeside her.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce