Annonce

Erdogan genvalgt: Danske politikere tager afstand

Tyrkiets præsident Erdogan får yderligere fem år ved magten. Danske politikere bekymrede over demokratisk udvikling
Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan blev søndag genvalgt til endnu en femårig periode i spidsen for landet.

Hans konservative parti AKP fik ved det parlamentsvalg, der blev afholdt samtidig, lige nøjagtig ikke flertal, men sammen med et højrefløjsparti har Erdogans parti komfortabelt flertal.

Den konservative Erdogan sikrede sig knap 53 procent af stemmerne i første runde af præsidentvalget, mens hans nærmeste rival, Muharrem Ince fra det socialdemokratiske parti CHP, fik 31 procent.

For Erdogan betyder det også, at han vil få øgede magtbeføjelser, efter at Tyrkiet sidste år ved en folkeafstemning stemte for en forfatningsændring, som slår præsident- og premierministerposten sammen. Præsidenten vil i fremtiden have mulighed for at opløse parlamentet og indføre undtagelsestilstand uden om parlamentet.

Da valgsejren var i hus, talte Erdogan omkring midnat til sine tilhængere fra AKP-partiets hovedkvarter i hovedstaden Ankara, hvor han kaldte valget for "en sejr for hver evig og eneste 81 millioner tyrker".
Erdogan-modstander: Vi lever i et fascistisk regime

Erdogans modstandere havde håbet på at kunne presse Erdogan til en anden valgrunde, men Muharrem Ince måtte søndag aften konstatere, at sådan var det ikke gået. Ince sagde, at han accepterede resultat, men at alt andet omkring valget havde været unfair.

64-årige Erdogan har stået i spidsen for Tyrkiet i de seneste 16 år, først som premierminister og siden 2014 som præsident. I den periode har Tyrkiet været igennem en gunstig økonomisk udvikling, mens demokrati og menneskerettigheder er gradvist blevet dårligere.

Internationale observatører mener ikke, der er blevet begået decideret valgsvindel, men at valgkampen har været uretfærdig.

De statskontrollerede medier har kørt massiv kampagne for Erdogan, mens politiske modstandere er blevet fængslet og tvunget i eksil. Alligevel lykkedes det kun Erdogan at sikre sig lige over halvdelen af stemmerne, og det glæder et andet medlem af oppositionen, Selin Sayek Boke.

”Vi lever i et fascistisk regime,” sagde hun til engelske BBC og fortsatte. ”Men fascistiske regimer vinder normalt ikke med 53 procent, med 90 procent. Så det viser, at der stadig er progressive værdier som kan komme i spil”.

Ved valget af de 600 medlemmer til Tyrkiets parlament, Nationalforsamlingen, fik AKP 295 medlemmer valgt, mens deres allierede i højrefløjspartiet MHP fik 49.

Oppositionen kommer til at bestå af tre partier. Det socialdemokratiske CHP, som fik 146 mandater, det liberale IYI som stillede op for første gang fik 43 og endelig det kurdiske venstrefløjsparti HDP, som lige denne gang klarede spærregrænsen og fik 67 mandater.
Danske politikere begræder valgresultat

Selv om valgresultatet nok var ventet, så udtrykker flere danske politikere bekymring over resultatet, som blandt andet bør få konsekvenser for Tyrkiets i forvejen små muligheder for potentielt at opnå EU-medlemskab.

”Tyrkiet bevæger sig i den forkerte retning. Og jeg er glad for, at vi fra dansk side allerede har meddelt, at Tyrkiet ikke kan blive medlem af EU med den kurs, de har slået ind på,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen til Ritzau.

Også SF’s formand Pia Olsen Dyhr udtrykker bekymring for valgresultat. Hun glæder sig over at det kurdiske parti HDP kommer i parlamentet, men ellers ser det ikke lyst ud for Tyrkiet, lød hendes dom på Twitter.

Men mens de danskere politikere havde travlt med at tage afstand fra Erdogan, så havde andre travlt med at lykønske ham med genvalget.

Det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency kunne meddele om lykønskninger til Erdogan fra en broget skare af notoriske menneskerettighedskrænkere, som blandt andet talte Emiren af Qatar, Ungarns premierminister Viktor Orban, Azerbaijdjans præsident Ilham Aliyev, Albaniens premierminister Edi Rama, Sudans præsident Omar al-Bashir og Uzbekistans præsident Shavkat Mirziyoyev.
Dansk-tyrkere stemte på Erdogan

Det var ikke kun tyrkere i Tyrkiet, der havde stemmeret til valget. Også 3 millioner tyrkere bosat uden for Tyrkiet havde mulighed for at deltage i afstemningen.

I Danmark valgte knap en tredjedel af de 30.000 stemmeberettigede at deltage, men blandt dem var opbakningen til Erdogan større end i Tyrkiet: 59 procent stemte på Erdogan, 16 procent på Ince og knap 23 procent stemte på den kurdiske kandidat Selahattin Demirtas.

At så mange herboende tyrkere havde stemt på Erdogan, fik følgende kommentar med fra den socialdemokratiske politiker Lars Aslan Rasmussen på Facebook:

”Til Erdogans alt, for mange "danske" støtter. Nu kan I godt få købt en enkeltbillet hjem til kalifatet: Sæt i gang!”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet