Erhvervsminister beklager IKEA-forløb

Simon Kollerup gentog på samråd, at han ikke har haft til hensigt “at udskamme nogen”
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) beklager forløbet omkring genåbningen af IKEA.

Beklagelsen faldt tirsdag formiddag under et åbent samråd i Folketingets erhvervsudvalg om genåbningen af IKEA’s fem varehuse i Danmark:

Jeg ked af, at det er blevet udlagt, som om jeg ville udskamme nogen i den forbindelse

“I slutningen af april ville IKEA gerne åbne igen. Det var her regeringens opfordring at vente med at åbne, så genåbningen kunne ske på en gravis og kontrolleret måde. Jeg ked af, at det er blevet udlagt, som om jeg ville udskamme nogen i den forbindelse. Det var bestemt ikke min hensigt. Det har jeg beklaget før, og det gør jeg også gerne igen i dag,” lød beklagelsen fra Kollerup.

Forud for IKEA’s genåbning sagde Simon Kollerup, at han var bekymret for, at varehuset "midt i en sundhedskrise vælger at overhøre myndighedernes advarsler". Og at han som erhvervsminister derfor ville “følge op” på sagen.

Nervøs for en “potentiel ukontrolleret åbning”

Erhvervsministeren forklarede under samrådet, at bemærkningerne blot handlede om, at man som varehus skal tænke sig godt om, når man genåbner:

“Det handlede egentlig bare om, at man skal tænke sig om, når man samler et stort antal mennesker i for eksempel varehuse og butikker, da det kan forøge smittespredningen, men særligt også når sundhedsmyndighederne generelt anbefaler, at vi undgår at samle for mange.”

Erhvervsministeren var, forklarede han, nervøs for en “potentiel ukontrolleret åbning”.

Under samrådet havde erhvervsministeren kun ros til IKEA. Dels fordi varehuskæden holdt frivilligt lukket siden midten af marts, dels fordi IKEA indgik i dialog med myndighederne om genåbningen:

Selv om IKEA åbnede i slutningen af april, vil jeg rose IKEA for efterfølgende at indgå i dialog med os

“Selv om IKEA åbnede i slutningen af april, vil jeg rose IKEA for efterfølgende at indgå i dialog med os, så vi kunne drøfte, hvordan genåbningen kunne ske på en koordineret og forsvarlig måde. Det viser mig som erhvervsminister, at IKEA ønskede at være ansvarlig. Og dialogen med dem medvirkede til, at vi kunne få nogle retningslinjer som både var realistiske ude i virkeligheden, og som samtidig tog højde for, at vi skal undgå smittespredning.”

Minister har lært af sagen

Under samrådet undrede den radikale erhvervsordfører, Katrine Robsøe, sig over, hvorfor regeringen ikke gik i dialog om genåbningen straks IKEA meldte offentligt ud om genåbningen - i stedet for “bare at gå ud i medierne” og kritisere:

“Jeg tror det skabte rigtig meget usikkerhed ikke blot hos IKEA, men også hos rigtig mange andre dele af erhvervslivet.”

Venstres Christoffer Aagaard Melson fremførte under samrådet en lignende kritik.

Til den kritik svarede erhvervsminister Simon Kollerup, at den bedste form for dialog næppe skabes gennem en tv-skærm:

Det er klart, en dialog fungerer bedst, når den ikke er på en tv-skærm

“Det er klart, en dialog fungerer bedst, når den ikke er på en tv-skærm. Og det tror jeg da, er en af de ting, der er taget med fra den her sag. I hvert fald fra min egen side. ”

IKEA måtte skære markant ned på antallet af kunder

IKEA meldte i forbindelse med genåbningen mandag den 27. april ud, at man kun ville lukke 3.500 kunder ind ad gangen - mod normalt op mod 7.000 - i IKEA Taastrup.

Men torsdag den 30. april indgik regeringen en aftale med sundhedsmyndighederne, erhvervslivet, og Erhvervslivets coronaenhed om genåbningen af store varehuse, der har været lukket ned frivilligt.

Aftalen indebar blandt andet, at der kun må opholde sig 1.250 kunder ad gangen pr. 25.000 kvm. varehus.

Altså markant færre kunder ad gangen end de 3.500, som IKEA meldte ud op til genåbningen mandag 27. april

Konkret betyder det, at IKEA i Taastrup, der er 37.000 kvm. stort, men hvor det egentlige butiksareal kun udgør 25.000 kvm., kun må tage 1.250 kunder ind ad gangen. Altså markant færre kunder ad gangen end de 3.500, som IKEA meldte ud op til genåbningen mandag 27. april.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ja alle kan optræde klodset, men når minister og Ikea har fundet ud af det, så går landet nok ikke under på grund af tåbeligt flueknepperi fra folk der keder sig..

Hvordan kan man vælge imellem to spørgsmål. den ene er følelser og lovstof samt konventioner børne konventioner. Simon kollerup er politisk drilleri, da budskabet er at redde menneskeliv. Måske på en lidt kluntet måde men resultatet er godt. Det har intet med hvilket parti der bliver stillet spørgsmål ved. Men formålet med spørgsmålet?

Hej FUP.
1. Og Liberalister(samt den yderste højrefløj)
2: Socialdemokratiet går næppe i panik PT: Læs meningsmål.
3: Så skal du huske længe endnu FUP, " vores " periode er lige begyndt.

@ Simon Kollerup- også en minister/ politiker har ret til at udtale sig. Set fra min side burde du stå fast. Alle skal vise samfundssind, alt for at beskytte hinanden. Det virker forkert at du ikke stod fast på din mening. IKEA,s åbning var ikke samfundsvenligt, og burde være lukket indtil videre. IKEA er økonomisk stærk, hvorfor en lukning i længere tid ikke vil påvirke dem i nævneværdig grad. IKEAS åbning er et tydeligt tegn på at frivillighedens vej er en svær ting. Beklageligvis vil jeg også angribe dem, som mødte, op trods advarsler om den risici det kunne medføre. Alle i min omgangskreds har forstået alvoren, og ingen kunne finde på at møde op.

Annonce