Erhvervsminister vil gøre nettet mere sikkert for børn og unge

Det skal være mere sikkert for børn og unge, at bevæge sig ud på nettet, mener Simon Kollerup
Alt for mange børn og unge er ikke klædt godt nok på til at færdes i digitale fællesskaber, mener regeringen.

Derfor har den lanceret en ny plan, der skal beskytte brugere på nettet og skærpe reglerne på sociale medie-platforme som Instagram, Facebook og Snapchat.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Reglerne skal blandt andet sikre, at identitetstyveri bliver straffet og ulovligt indhold bliver taget ned inden for 24 timer.

Et ekstra kig i lovgivningen 

Regeringen har præsenteret et udspil med 35 initiativer, der skal styrke sikkerheden på de sociale medier og regulere tech-giganter på nettet.

Udspillet om sociale medier indeholder 13 indsatsområder, og skal sikre at børn og unge er tilstrækkelig beskyttet for kriminalitet på nettet.

Simon Kollerup lægger blandt andet op til en undersøgelse af lovgivningen på området for digitale krænkelser.

“Undersøgelsen skal bl.a. se på behovet for en selvstændig bestemmelse om grooming, og om sextortion i tilstrækkelig grad kan straffes efter de gældende regler i straffeloven,” fremgår det af udspillet.

“Vi ser det som et startskud”   

Initiativerne får ros af Videnscentret Digitalt Ansvar, der arbejder for at fremme en tryg og ansvarlig digital udvikling.

Næstformanden for Digitalt Ansvar, Ask Hesby Krogh, ser på initiativerne som et startskud i kampen mod digitale krænkelser.

“Vi er positive over for initiativet, men vi vil gerne have mere. For os, ser vi det som et startskud. Nu tager vi hul på diskussionen om at regulere, vi begynder på nogle meget nødvendige, kritiske hjørnesten, men vi har behov for at bygge oven på det her fundament,” siger han til Netavisen Pio.

Digitalt Ansvar er, sammen med en række andre aktører, blevet inviteret med ind i en arbejdsgruppe, der skal understøtte regeringens arbejde med håndtering af problemstillinger på nettet.

Nu tager vi hul på diskussionen

“Det er en rigtig godt ide at invitere dem ind, som i virkeligheden har fingrene nede i mulden og kontakt med ofrene. Det er et spørgsmål om at forstå, om hvorvidt vi mangler at oversætte straffeloven til en digital virkelighed, eller om det handler om hvordan vi anvender den, der er problemet,” siger Ask Hesby Krogh.

Regeringen strammer grebet om tech-giganterne 

Skærpede krav om nedtagning af ulovligt indhold, en digital patruljeenhed i politiet og skrappere krav for tech-giganter, som Amazon og Wish.com.

Det er blandt forslagene i regeringens anden del af udspillet, der vil sætte ind overfor tech-giganter som Amazon og Wish.com.

Regeringen vil eksempelvis hæve bøden for overtrædelser af markedsføringsloven og regulere markeder med henblik på at modvirke monopoldannelser.

Skrappere krav for tech-giganter

“Vi skal som samfund sætte rammerne for de digitale platforme, der har fået en så stor indflydelse i samfundet”, siger erhvervsminister, Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen og fortsætter: 

“Regeringen lægger derfor i dag op til at passe bedre på vores børn online, og sikre forbrugere og ikke mindst vores virksomheder retfærdige og ordentlige vilkår, når de samarbejdet med platformene.” 

Første skridt på vejen 

Simon Kollerup slår fast, at regeringens udspil er det første skridt på vejen, når det handler om børn og unges sikkerhed på nettet, samt reguleringer af tech-giganternes tilstedeværelse på nettet.  

“Det her er ikke tænkt som en løsning på alt, men det er første skridt på vejen mod et mere sikkert digitalt liv,” siger han.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mere tvang. Mindre frihed. Ingen af de nævnte problemer vil det løse.
Når man har indført demokrati i Afghanistan, kan man måske påbegynde nye håbløse projekter.

Peter Jensen, jeg har svært ved at se hvordan Afghanistan kommer ind i "billedet" i en artikel omhandlende en indsats mod digitale krænkelser på nettet, især mod dem der er rettet mod børn og unge.

Kære Bent Menck Andersen
Den gode løsning på at beskytte børn på nettet er ikke at forbyde elektricitet. Det er den socialdemokratiske løsning.

Peter Jensen (eller er du måske komiske Thomas Fup som tidligere har floreret her på Netavisen Pio), der er ingen der vil afbryde strømmen, man vil gøre det nemmere at blokere for usympatiske personer og vildledende reklamer.

Kære Bent Menck Andersen
Læs grundloven. Afghanistan er et fremragende land at bo i, hvis du gerne vil have at regeringen nemt skal kunne blokere alting.

Peter Jensen, hvad har du gang i? er du bange for at blive blokeret.

Annonce