Annonce

Erhvervsskoler melder om flere elever

Midt i coronakrisen har flere ældre elever fået øjnene op for en erhvervsuddannelse. Vigtigt at der også er praktikpladser, siger fagforening.
Flere elever er startet på grundforløb 2 på erhvervsuddannelserne i august måned sammenlignet med sidste år.

Det viser en netop færdiggjort undersøgelse, som Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) har foretaget i en måling blandt 22 erhvervsskoler.

Tallene glæder Ole Heinager, der er formand for lederne i DEG og administrerende direktør på Next Uddannelse København.

”Samlet set er tallene gode nyheder og vi kan godt klappe hinanden på skulderen. Vi kommer dog ikke til at hvile på laurbærrene, for nu står arbejdet foran os med at sikre lærepladser til dem alle,” siger han i en pressemeddelelse.

Flere af de lidt ældre elever

Undersøgelsen viser, at der i august måned er optaget fem procent flere elever på grundforløb 2 sammenlignet med sidste år.  

”Optaget på grundforløb 2 er de elever, der ikke kommer direkte fra folkeskolen. Det er typisk elever, der er lidt ældre og som har været ude og arbejde, eller kommer fra gymnasiet og vil gerne have en faglig uddannelse,” fortæller Ole Heinager. Han fortsætter:

”Der kan også være unge, der har gået med planer om et sabbatår, hvor de skulle arbejde eller rejse med rygsæk og opleve verden. Eller de have tænkt sig at finde ufaglært arbejde på en café eller en restaurant. De planer er nu skiftet ud med en uddannelse, og det er ikke bare fornuftigt for den enkelte, det er også glædeligt for samfundet,” siger Ole Heinager.

Optaget på grundforløb 1, som er de unge, der kommer direkte fra folkeskolen, er stabilt.

Tallene dækker over, at flere er begyndt på grundforløbet ‘teknologi, byggeri og transport’, mens færre er startet på ‘Kontor, handel og forretningsservice’. Søgningen til “fødevarer, jordbrug og oplevelser” er mere eller mindre uændret.

Metal: Vigtigt med flere faglærte

Tallene bliver særdeles pænt modtaget i fagforbundet Dansk Metal, der formentlig kommer til at organisere mange af de nye elever, der starter på erhvervsskolerne.

"Det her selvfølgelig rigtig positivt, at lidt flere får øjnene op for at tage en faglært uddannelse - og særligt, at flere vælger at gøre det inden for metal-fagene,” lyder det fra forbundssekretær Kasper Palm, i en kommentar til Netavisen Pio.

Han hæfter sig især ved, at stigningen er sket blandt “de voksne” elever.

“Det er også rigtigt positivt, at stigningen sker på grundforløb 2, hvor det ofte er elever, der kommer fra gymnasiet, der kommer over og tager en faglært uddannelse. Det er der behov for.”

“Vi mener i Dansk Metal, at alt for mange unge vælger de gymnasiale uddannelser, hvilket desværre er medvirkende til, at der kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Det er godt at se, at de unge selv finder vej, men der er også behov for bedre vejledning, så flere unge vælger rigtigt i første forsøg," siger han.

Opsang til arbejdsgiverne: Husk praktikpladser

Ifølge Dansk Metal er det helt afgørende, at arbejdsgiverne får oprettet de nødvendige praktikpladser til de nye elever.

"Det er vigtigt for mig at understrege, at selvom de her tal er positive, så er det helt afgørende, at arbejdsgiverne sørger for, at der også er praktikpladser til de unge mennesker, når de er færdige med deres grundforløb, så de kan komme ud og få sig en god uddannelse,” lyder det fra Kasper Palm.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er formentlig netop rådgivningen, det har haltet med.

Annonce