Esben Lunde Larsen stopper som minister

Den kontroversielle miljø- og fødevareminister stopper som minister og genopstiller ikke ved næste folketingsvalg.
”Efter i næsten 13 år at have været politiker som hhv. byrådsmedlem, viceborgmester, folketingsmedlem og minister har jeg meddelt statsministeren, at jeg ikke ønsker at genopstille ved næste folketingsvalg,” skriver Esben Lunde Larsen tirsdag på Facebook og fortsætter.

”Jeg har derfor stillet min ministerpost til rådighed, så statsministeren kan sætte det hold, som skal føre Venstre - og regeringen - til sejr ved næste valg. Derfor udtræder jeg nu af regeringen og fortsætter mit arbejde i Folketinget indtil videre.”

Udmeldingen fra Esben Lunde Larsen kom kun få minutter efter, at forskningsminister Søren Pind (V) havde meldt ud, at han også stopper som minister. Det betyder, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i morgen, onsdag, vil gennemføre en regeringsrokade.

Forfulgt af sager og skandaler

Esben Lunde Larsen har været forfulgt af kontrovers og sager, siden han i 2015 blev udnævnt til uddannelses- og forskningsminister, både af personlig og politisk karakter.

I november 2015 blev han af Ekstra Bladet anklaget for at have lagt pres på Trafikstyrelsen i en sag om opførelse af vindmøller, hvor han selv og hans familie havde store økonomiske interesser. Samme måned blev han anklaget for at have plagieret hans ph.d.-afhandling på Københavns Universitet.

Senere var der sagen om kvotekonger, som førte til at Esben Lunde Larsen fik frataget fiskeriområdet, sagen om udledning af kvælstof om havmiljø, som har fået Danmark en EU-sag på halsen og sagen om landbrugspakken, hvor Esben Lunde Larsen blev anklaget for at tilbageholde informationer om konsekvenserne af pakken.

39-årige Esben Lunde Larsen har været medlem af folketinget siden 2011 og før det var han byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune. Han er uddannet cand.theol.

Politiske modstandere: Tak for kampen

Esben Lunde Larsens beslutning om at træde tilbage fik en blandet modtagelse på Christiansborg. Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen sagde "tak for kampen', mens Enhedslistens Pernille Skipper ønskede ham held og lykke. Også en af Esben Lunde Larsens stærkeste kritikere, Enhedslistens tidligere miljøordfører Maria Gjerding, der nu er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, takkede "for mange års med- og modspil, debatter og politiske kampe - dem vil jeg savne. Ønsker al held og lykke fremover, lød henfdes besked.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook