Et alternativ for de utilfredse

De borgerlige havde håbet, at Uffe Elbæks Alternativet ville være stemmespild for rød blok. Nu kan han ende med at blive Thornings redningskrans.
Strategien med at få Alternativet til at blive stemmespild for den røde blok, har givet bagslag. Uffe Elbæk og kompagni er blevet et opsamlingssted for utilfredse røde vælgere.

Socialdemokraterne skumlede og skar tænder, da det lykkedes for Alternativet at blive opstillet til Folketinget, godt hjulpet på vej af både folk fra Liberal Alliance og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der delte opfordringer om at skrive under på partiet. ”I gør det kun for at genere os,” var den udbredte socialdemokratiske reaktion.

Ingen havde en forestilling om, at Alternativet kunne komme i nærheden af at nå op over spærregrænsen. Partiet ville bryde sammen, når vælgerne hørte kandidaterne og den virkelighedsfjerne politik. Og i øvrigt så kunne Uffe Elbæk ikke lede noget som helst. Det hele ville blive kaos og ende med 0,8 procent af stemmerne.

Men sådan er det ikke helt gået. Alternativet ligger lige nu stabilt til mellem 3 og 4 procent i målingerne. I flere af dem har de overhalet de konservative, og andre steder ligger Uffe Elbæk og puster sine gamle partifæller hos de radikale i nakken.

Det var ikke meningen!
Alternativets opblomstring har ikke overraskende skabt panik i blå blok, for nu ser det ikke længere ud som om, at Uffe Elbæk og hans lille samling af økologer og projektmagere bliver endnu en sten bundet omkring den røde regering, men rent faktisk ser ud til at kunne blive Thornings redning.

Først var det Inger Støjberg, der lige ville minde om Alternativets politik: ”Jeg vil bare minde om, at det er et parti, der går ind for kødfrie mandage, løse bisonokser i statsskovene og et banksystem, der hører Middelalderen til. Det er det, som Helle Thorning kommer til at basere sit flertal på,” lød det med henvisning til Alternativets politik om at indføre kødfrie mandage, slippe bisonokser løs i danske skove og Alternativets forslag om en undersøgelse af den finansielle sektor.

Og i dag har den konservative ungdomsorganisation, KU, været meget aktive på Facebook, med at producere grafikker, der angriber Alternativet, blandt andet for at være ”et hyklerisk og landsskadeligt parti.”

Å NEJ! - Alternativet er et hyklerisk og landsskadeligt parti. Vejen til helvede er brolagt med gode intentioner, og...

Posted by Konservativ Ungdom on 4. juni 2015

Og også i dag, torsdag, var det Venstres Søren Pind, der tog sig en kort pause på Twitter fra at kritisere de røde medier og deres ondskabsfulde personhetz mod Lars Løkke ved at angribe Alternativet.

Det store spørgsmål er bare, om det virker. Om der virkelig sidder vælgere ude bag skærmene og tænker: ”Alternativet lyder egentlig som en god ide. Måske skulle jeg stemme på dem?,” men som skulle ombestemme sig, fordi en borgerlig politisk ungdomsorganisation kalder dem ”landsskadelige”?

Ja, Uffe Elbæks tanker om 100 % økologisk omlægning i 2040, 30 timers arbejdsuge og ”en ny politisk kultur” er totalt fluffy og ukonkret, men hvis man er træt af politikere, der skændes om, hvem der har ansvaret for dagpengeperioden eller hvor mange penge der er til velfærd i 2020, så er Alternativet virkelig et godt alternativ.

Og for mellem 60.000 og 80.000 vælgere er det en mulighed for at give en fuckfinger til hele det etablerede politiske system, uden at det behøver at blive en proteststemme mod Thorning, eller at man bliver hjemme på sofaen.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook