Et dyk ned i arbejderhistorien

Der er mulighed for at høre historier om troskister, revolutionære, ung-socialister, gammelkommunister og mange andre på Arbejderhistoriefestival i København.
Socialdemokraternes integrationspolitik fra 1970erne og frem, den kloge og uregerlige statsminister Viggo Kampmann, og kampen mellem faglærte og ufaglærte i dansk fagbevægelse i tiden op til 2. verdenskrig. Det er bare et lille udpluk af de mange foredrag, man i weekenden kan opleve, når Selskabet for Forskning i Arbejderhistorie, SFAH, slår dørene op for Arbejderhistoriefestival 2015 i Arbejdermuseet i Rømersgade.

Det er et arrangement, der ifølge arrangørerne ”indeholder en hel dag med foredrag og debat om den righoldige historie, som arbejderbevægelsen i bred forstand indeholder”.

Blandt foredragsholderne er forfatteren og historiker Claus Bryld, som vil dissekere Socialdemokratiets forvandling fra magtfuld folkebevægelse til mellemstort parlamentsparti og tidligere folketingsmedlem Søren Kolstrup fra Enhedslisten om tabernes velfærdshistorie siden murens fald.

Derudover vil der være oplæg og foredrag om den seksuelle revolution, DSU’s rolle under den kolde krig, ligelønskampen og om dengang i 1960’erne, da filippinske stuepiger i Danmark organiserede sig.

Men det er ikke hele dagen, der kommer til at handle om fortiden. Der vil også være en paneldebat mellem SF’s formand Pia Olsen Dyhr, den socialdemokratiske folketingskandidat Peter Hummelgaard og professor Jørn Henrik Pedersen om venstrefløjen og velfærdsstaten.

Selskabet for Arbejderhistorie vil desuden uddele en pris til historiker Heidi Vad Jønsson fra Syddansk Universitet, der har skrevet en ph.d.-afhandlingen ”I velfærdsstatens randområde: dansk integrationspolitik 1967-2007”, som hun også vil holde foredrag om på dagen.

Det er gratis at deltage i Arbejderfestivalen, og de første foredrag begynder klokken 10.00.

Du kan læse festivalavisen her.

Link til Arbejderhistoriefestival 2015 på Facebook.

Link til SFAH

Link til Arbejdermuseet

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce