Et indblik bag magten

Anmeldelse: Søren Lipperts bog om magten er en interessant, men lidt rodet affære, som ikke helt lever op til de forventninger, den selv stiller op.
”Magten i politik findes først og fremmest i lukkede rum, hvor kun de færreste kommer ind, og meget lidt slipper ud.”

Søren Lippert var i fire år særlig rådgiver for Nick Hækkerup. Før det var han ansat som kampagnekonsulent for Socialdemokraterne. Han har med bogen Bag Magten - om politisk kommunikation, der udkom før sommerferien, forsøgt at beskrive, hvem der politisk bestemmer i Danmark.

Han skriver selv, at bogen er et forsøg på at give viden videre om, hvad det er for kræfter, der driver dansk politik, at give en nøgtern beskrivelse af magten og et kritisk portræt af dem, der er en del af magten i Danmark.

Der er ifølge forfatteren ikke er tale om en insider-fortælling om det, som forfatteren oplevede som særlig rådgiver for Nick Hækkerup i de knap fire år, han var minister under Helle Thorning-Schmidt. Men politisk interesserede vil nok kunne genkende til mange temaer og tænkte eksempler, som værende ret præcise gengivelser af noget, man har kunnet følge i dagspressen, eksempelvis SSFR-regeringens udfordringer med den grønlandske råstof-lov.

Et ambitiøst projekt
Det er et meget ambitiøst projekt som Søren Lippert har sat sig for at skrive. Og måske også lidt for ambitiøst. For Bag Magten er endt som en lidt rodet affære, som ikke helt kan finde ud af, om den vil være en lærebog, en erindringsbog eller nogle steder en debatbog, hvor blandt andet begrebet ”nødvendighedens politik” lige får en over nakken.

Bogen er delt af tre kapitler: ”Vind magten”, ”Brug magten” og ”Hold magten”. Det første kapitel handler om Christiansborg og hvordan samspillet mellem folketingsgruppe, partiledelse, medlemmer, medier kommunikationsfolk har ændret sig. Og ikke mindst om hvordan den overordnede tilgang til politisk kampagne har ændret sig – med masser af inspiration fra Obama. Lippert forklarer fint principperne eller tankegangen bag de kampagnetiltag som Socialdemokraterne i høj grad har arbejdet ud fra, de seneste to-tre valg.

Det andet kapitel handler grundlæggende om den magtkamp, som der er mellem politikere, særlige rådgivere og embedsværket og endelig handler det sidste kapitel om hvordan partier, der sidder på magten, taber den igen, fordi de bliver afsondret fra vælgerne. Kapitlet handler om, hvordan man med forskellige teorier kan forny partiet og give plads til nye ideer, med inspiration fra blandt andet Disney.

Analysen af hvorfor partierne mister følingen med magten er ret god, mens den del, der handler om hvordan man undgår det, er lidt mere tyndbenet. Det sidste er lidt ærgerligt, men på den anden side, hvis forfatteren havde haft bedre ideer, så havde han nok stadigvæk været særlig rådgiver for en minister den dag i dag.

Kvalificerer opfattelsen af særlige rådgivere
Bag Magtens helt store styrke er, at den er med til at kvalificere opfattelsen af, hvad en spindoktor er og hvad det er, som de her efterhånden mytiske figurer i virkeligheden render og laver af numre. Eller som Søren Lippert selv skriver i indledningen:

”Problemet med at forstå politisk kommunikation som spin er det samme, som hvis man forsøger at forstå den samlede finanssektor som spekulanter.” 

Og med udgangspunkt i den pointe forklarer han meget, fint hvad en særlig rådgiver laver, når vedkommende ikke forsøger at påvirke journalister til at skrive pænere ting om arbejdsgiveren. Det er blandt andet taleskrivning, møder med interessenter, kontakt til bagland og den mere langsigtede planlægning af både ministerens kommunikation og karriere.

Og så er den med til at forklare den paria-tilværelse, som mange særlige rådgivere oplever i mødet med ministeriernes embedsmænd, som ikke bare accepterer at dele magten med en outsider.

Et afsnit i bogen handler blandt andet om alle de små kampe, som Søren Lippert har måttet kæmpe med embedsværket, om blandt andet kontorpladser, placering ved møder, transportlogistik og selv hotelovernatninger. Alle de små forhindringer, som embedsmændene stillede imellem spindoktoren og hans minister.

Søren Lippert har gjort sig mange interessante og underfundige observationer om for eksempel de forskellige typer folketingsmedlemmer og ministre som befolker Christiansborg og Slotsholmen og han formidler disse videre med humor og overskud.

Rent sprogligt er Bag Magten flere steder en fornøjelse at læse. Søren Lippert skriver rigtigt godt, om end de sproglige blomster nogle steder vokser sig en anelse for vildt - selv for undertegnede. Som når han skal beskrive følelsen hos politikerne, når de afventer vælgernes dom på valgdagen således:

”Valgdagen er det ”Michelangelo-øjeblik”, hvor vælgerflertallets kollektive fingerspids netop rører ved enten den siddende statsministers eller udfordrerens fingerspids og puster liv i en ny regeringsperiode.”.

Men bortset fra det, så er det en interessant og væsentlig bog for alle, der interesserer sig for en kombination af Socialdemokratiet, spindoktorer og politisk kommunikation.

Søren Lippert er i dag vært på TV2/News, hvor han er vært på sit eget West Wing-inspirerede politiske walk and talk-show.

Søren Lippert: Bag Magten – om politisk kommunikation. 200 sider. Akademisk Forlag. Koster 249,50. Fås også som e-bog. Bogen er udkommet.

 

Læst og anmeldt af David Troels Garby.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce