Et kærligt portræt af en nation i opløsning

USA-eksperten David Trads forsøger at forklare hvorfor Trump kunne blive præsident. Det er blevet til et kærligt, men ufokuseret portræt af et splittet land.
Hvordan kunne de mærkelige amerikanere dog finde på at vælge den mærkelige mand til præsident?

Det er det spørgsmål som bogen 'Amerika, hvor er du?’ - skrevet af journalist, forfatter, korrespondent, tidligere folketingskandidat og debattør, David Trads - forsøger at besvare.

I ti kapitler tager David Trads os med til 10 forskellige byer, men bogen trækker også tråde helt tilbage til 1600-tallet, hvor de første hvide kolonister satte deres fødder i Den Nye Verden.

David Trads er en landets mest engagerede og vidende om amerikanske forhold. Hele bogen er gennemsyret af en grundlæggende kærlighed til landet, men også af en klar frustration over den udvikling, som er sket med præsident Trump. Bogen gør et ædelt forsøg på at forklare hvorfor.

Bogen er ikke bleg for at kritisere de åbenlyse bagsider ved USA: Ikke mindst racismen og den noget hårdhændede behandling af landets oprindelige befolkning.

Endnu en tur om den hvide arbejderklasse

En stor del af bogen tager udgangspunkt i forfatterens egne oplevelser som udvekslingsstudent i Michigan i midten af firserne.

Det er på mange måder heldigt for historien, at David Trads ved en tilfældighed endte i Byron Center uden for Grand Rapids, for bil-staten Michigan er siden blevet omdrejningspunktet i historien om den amerikanske industris forfald: Bitterheden over globaliseringen, og den internationale konkurrence, som førte til fabrikslukninger, massearbejdsløshed og befolkningsflugt fra Detroit.

Den hvide arbejderklasses nedtur og efterfølgende bitterhed, som mange steder i bogen gives som forklaring på, hvorfor fænomenet Trump kunne opstå.

Den historie er efterhånden blevet beskrevet mange gange, ikke mindst i Michael Moores film, Roger & Me. Og her tilføjer David Trads ikke noget nyt.

Bogen er krydret med utallige tekstbidder af forskellige sange, ligesom der er henvisninger til bøger og film. De mange popkulturelle referencer tager nogle gange lidt overhånd og fjerner fokus fra de ellers fine portrætter af både mennesker og byer.

Velskrevet, men mangler fokus

'Amerika, hvor er du?’ er en velskrevet bog. Sproget flyder fint. Der er masser af små, sjove og interessante anekdoter. De knap 250 sider er hurtigt læst.

Skal man være lidt kritisk, så hopper bogen nogle steder lidt rundt i tid. Man skal som læser holde tungen lige i munden, når man ender i en pærevælling af Bob Dylan-citater og brydetrænere, nybyggere og neo-konservative.

Endelig har der indsneget sig en - meget lille - historisk fejl. Delstaten Maryland bliver betegnet som en solid nordstat i den amerikanske borgerkrig. Det er ikke korrekt. Maryland var en såkaldt border-state, som ønskede at beholde sine slaver, men som ikke forlod unionen. Således kan denne anmelder også hævde sin intellektuelle overlegenhed.

Det største problem med bogen er, hvem den egentlig henvender sig til: David Trads’ familie har sikkert hørt historierne om ”dengang far var på udveksling”. For den almindelige læser er bogen måske lidt for avanceret. For alle USA-nørderne, som har hørt de fleste af anekdoterne før, er bogen til gengæld måske lige tyndbenet nok.

David Trads: 'Amerika, hvor er du?', 250 sider, Forlaget Momenta, er udkommet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

David Trads har ikke fattet hvordan tingene hænger sammen, det er derfor han elsker USA.

Annonce