Et meget sært alternativ

Uffe Elbæks nye parti er Ny Alliance med et grønt twist. Men Alternativet er ikke noget alternativ, det er konsulentbranchen på speed.
Tidligere kulturminister Uffe Elbæk præsenterede i dag sit nye parti på et pressemøde på Christiansborg. Partiet har fået navnet Alternativet. Men hvad er Alternativet egentligt et alternativ til?

Præcis som Ny Alliance vil de være et alternativ til de allerede eksisterende partier. Læser man det ”manifest”. som partiet har lagt frem, bliver man ikke meget klogere på, hvad partiets berettigelse er. Hvad er det for en vælger, partiet vil være noget for?

”Alternativet er en politisk idé. Om personlig frihed, social værdighed og levende, bæredygtige fællesskaber. Et håb. En drøm. En længsel efter mening, betydning og medmenneskelige relationer. Alternativet er et svar på det, der sker i verden i dag. Rundt om os. Med os.

Uffe Elbæk virker som et rigtigt rart menneske, der går ind for alt det gode. Han er tilhænger af gode ideer, drivkraft, bæredygtighed, tillid, kunst, kultur, kreativitet, iværksætteri, innovation, empati, generøsitet, mod og globalisering på den fede måde. Han er til desuden en modig mand, der er imod kynisme og imod at hakke nedad.

Det er præcis ligesom partiets navn: en masse sympatiske ord, som desværre ikke siger det store om noget som helst. Der er ingen modsætninger, ingen fjender, ingen man vil være et alternativ til.

Alternativet er den horeunge, som bliver skabt, når elitære radikale, projektmagere og klimakonsulenter parrer sig og tror, at man kan lave politik på en helt ny måde. Politik helt afsondret fra den politiske virkelighed, som resten af det politiske Danmark fungerer i.

Alternativet er allerede virkelighed. Rundt om på kloden bliver der lige nu skabt helt nye institutionstyper, virksomhedsformer og sociale netværk. Om det er i København, Seoul, Durban eller Rio. Enkeltvis synes de måske ikke af så meget, men tilsammen er der tale om en livskraftig global forandringsbølge.”

Det er flotte ord om at skabe nye løsninger i samarbejde med alle, der vil. Men der er ingen svar, ingen konkret politik. Kun fine hensigtserklæringer.

Det er sigende for Uffe Elbæk, at man på nuværende tidspunkt har mere held med at skaffe internationale ambassadører end at skaffe danskere, der vil stille op som talsmænd for og støtter af partiet.

Det er måske lidt lavpraktisk. Men et parti har altså behov for partisoldater, der vil indsamle underskrifter, skaffe nye medlemmer og dele pjecer ud og hænge plakater op ved valg.

Alle har lov til at lave partier.

Men politiske partiers vigtigste rolle bør være at repræsentere  nogle vælgere. At udfylde et ideologisk eller vælgermæssigt tomrum, de øvrige partier ikke allerede dækker. Den opgave, synes jeg ikke, Uffe Elbæks Alternativ opfylder.

Derfor forudser jeg, at næste gang, vi hører om Alternativet, er, når partiet opløser sig selv.

Læs Alternativets manifest her.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce