Bygger LEGO fremtidens Danmark?

Lego-koncernens seneste fyringsrunde viser, at der er behov for en massiv opkvalificering, hvis der skal sikres job til de ufaglærte fremover.
LEGO besidder al den konkurrencekraft, som regeringen gerne vil drysse ud over flere danske virksomheder med sænkning af erhvervsafgifter og selskabsskatten. Desværre kan global konkurrencekraft sagtens forenes med massefyringer af ufaglærte i Danmark.

Det stærkeste bevis for nødvendigheden af regeringens vækstpakke findes i Billund. Her har et af landets førende erhvervsflagskibe, LEGO, netop præsenteret et stort milliardoverskud blot få uger efter, virksomheden fyrede 380, primært ufaglærte, medarbejdere.

Fyringerne understreger på ene side et soleklart behov for politisk handling i kampen for at skabe job men på den anden side desværre også, at regeringens vækstplan ikke nødvendigvis løser det problem, at økonomisk vækst kan gå hånd i hånd med fyringer af ufaglærte arbejdere i Danmark. LEGO-eksemplet er faktisk mere symptomatisk end paradoksalt.

LÆS OGSÅ: Sandheden om konkurrenceevnen

LEGO er måske Danmarks bedst drevne virksomhed og har enorm global succes med de små farvestrålende klodser. LEGO besidder al den konkurrencekraft, som regeringen gerne vil drysse ud over flere danske virksomheder med sænkning af erhvervsafgifter og selskabsskatten. Desværre kan global konkurrencekraft sagtens forenes med massefyringer af ufaglærte i Danmark. Det vil vi opleve igen og igen i de kommende år. En hurtig søgning på Google fortæller fx, at virksomhederne fremover vil efterspørge langt færre ufaglærte – en gruppe der allerede i dag er indehaver af den kedelige Danmarksrekord i arbejdsløshed.

Problemet er ikke, at man finder nogle af pengene i SU-systemet. Problemet er, at selv hvis pakken får succes og danske virksomheder følger i LEGOs vækstspor, så ændrer det ikke på de dårlige jobmuligheder for titusindvis af danske ufaglærte. Faktum er, at mere og mere ufaglært arbejde fremover vil blive udført i Mexico eller andre lavtlønslande. Det kaldes globalisering.

Liberal Alliances drøm om et lavtlønsmarked vil smadre Danmark, som vi kender det. Derimod er der behov for en uddannelsesrevolution, ikke på gymnasierne eller universiteterne, men på erhvervsskolerne.

LÆS OGSÅ: Disse brancher kan dø om få år

Regeringens vækstplan giver én milliard til efteruddannelse, det er positivt, men det er slet ikke nok, hvis vi vil løse den suverænt største udfordring og langsigtede vækstbremse for dansk økonomi. Den udfordring der handler om, at de danske virksomheder ikke efterspørger de kompetencer, som den store gruppe af arbejdsløse ufaglærte besidder.

Derfor står Danmark over for et klart valg. Vil vi sikre de ufaglærte arbejde ved at indføre et egentlig lavtlønsmarked i Danmark eller vil vi gennemføre en massiv opkvalificering, der sikrer, at produktiviteten stiger så lønnen står mål med det, der bliver leveret?

Liberal Alliances drøm om et lavtlønsmarked vil smadre Danmark, som vi kender det. Derimod er der behov for en uddannelsesrevolution, ikke på gymnasierne eller universiteterne, men på erhvervsskolerne og på efteruddannelsesområdet. Ingen må fremover stå uden en relevant uddannelse.  Det er dyrt og betyder, at vi må vænne os til tanken om flere reformer fremover. Hårdt, ja, men alternativet er værre.

 

Christian Rabjerg Madsen cand.scient.pol. og Socialdemokraternes folketingskandidat i Kolding Syd-kredsen.


Flere artikler om emnet

Annonce