Annonce

"Et tryggere Danmark": Vagter på udvalgte S-togsstationer

Forbud mod paradekørsel i muskelbiler, slut med alkoholsalg i detailbutikker 24 - 05 og utryghedsskabende børns forældre kan få et forældrepålæg.
    

12 initiativer fra S-regeringen i udspillet “Et tryggere Danmark” skal skabe større tryghed i nattelivet, på gader og S-togsstationer.

Der er alt for mange eksempler på, at grupper af især unge mænd med en intimiderende adfærd skaber utryghed i det offentlige rum. Det kan være på gader, på S-togsstationer, på torve, i indkøbscentre eller i nattelivet.

I omtrent hver femte tilfælde af vold i nattelivet går det oftest ud over unge mennesker, som typisk ikke kender gerningspersonen i forvejen. To ud af tre ofre for vold i nattelivet vurderer, at gerningspersonen har været under 25 år.

Med de 12 initiativer sættes der målrettet ind for at få trygheden tilbage i Danmark:

Alle danskere skal kunne bevæge sig frit og føle sig trygge

”Alle danskere skal kunne bevæge sig frit og føle sig trygge, ligegyldigt hvor de færdes. Vi skal ganske enkelt ikke acceptere, når grupper af særligt unge mænd tyer til vold eller med en truende adfærd gør almindelige mennesker utrygge og dermed begrænser deres frihed i det offentlige rum,” siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Det handler også om at sætte ind over for børn og unge, der er i risikozonen, i tide:

“Samtidig skal vi støtte børn og unge, der er på vej ind i eller allerede er havnet i en kriminel løbebane, i at bryde det dårlige mønster, så de igen kan blive en del af fællesskabet,” understreger Hækkerup.

Bortvisning af utryghedsskabende personer

Regeringen vil blandt andet give politiet mulighed for at bortvise utryghedsskabende personer fra de særlige nattelivszoner, politiet har udpeget, og udstikke en bøde, hvis forbuddet ikke overholdes.

Det skal også være sværere for personer med f.eks. tilknytning til bandemiljøet at køre såkaldt paradekørsel i nattelivet og vise deres muskelbiler frem som statussymbol.

Samtidig skal der indføres forbud mod detailsalg af alkohol i nattelivszonerne i tidsrummet kl. 24-05.

Der skal i højere grad gøres brug af dørmænd eller autoriserede vagter

Der skal i højere grad gøres brug af dørmænd eller autoriserede vagter ude foran serveringsstederne. Det skal være med til at lægge en dæmper på festen i gaden, der har taget overhånd i flere større byer de seneste år.

Vagter på udvalgte S-togsstationer

Regeringen vil desuden give domstolene mulighed for at sætte kriminelle unge, der idømmes en betinget frihedsstraf, under økonomisk kontrol. Det skal understøtte en mere ansvarlig adfærd, som kan hjælpe den unge ud af den kriminelle løbebane.

Regeringen vil også indføre flere tiltag, der skal gøre det tryggere at opholde sig på landets S-togsstationer.

Blandt andet vil DSB skrue op for overvågningen på stationerne, så DSB kan underrette politiet hurtigst muligt, hvis der er behov for det. Og der skal indsættes vagter, som skal patruljere på udvalgte S-togsstationer.

der skal indsættes vagter, som skal patruljere på udvalgte S-togsstationer

”Det skal være en god og tryg oplevelse at rejse med kollektiv transport uanset, hvor og hvornår. Vi har desværre oplevet særligt grupper af unge, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Derfor sætter vi nu ind med mere og forbedret live overvågning af S-togstationerne, og samtidig vil der blive indsat vagter, som vil cirkulere mellem de stationer, hvor der erfaringsmæssigt er mest ballade,” siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Pålæg til børn, unge og forældre

Der skal også sættes tidligt og målrettet ind over for børn og unge, der har udvist utryghedsskabende adfærd.

Regeringen vil give kommunerne mulighed for at give utryghedsskabende børn og unge et børne- og ungepålæg og deres forældre et forældrepålæg, som skal støtte barnet eller den unge i at ændre adfærd.

være pligt til at deltage i et forældreprogram eller at følge deres barn i skole

Det kan for forældrenes vedkommende være pligt til at deltage i et forældreprogram eller at følge deres barn i skole, og for den unge kan det for eksempel være en pligt til at være hjemme på bestemte tidspunkter.

Som noget nyt skal kommunerne kunne meddele barnet eller den unge en ny pligt til i en periode ikke at opholde sig i det område, hvor barnet eller den unge har udvist utryghedsskabende adfærd.

Det skal være med til at støtte barnet eller den unge i at ændre adfærd og afbryde kontakten med dårlige miljøer.

”Nogle børn og unge skal have et kærligt skub tilbage på rette spor. Og samtidig skal de mærke, at det har konsekvenser, hvis de skaber utryghed. Det er unge mennesker, som kan have en oplevelse af, at verden har vendt dem ryggen,” lyder det fra social- og ældreminister Astrid Krag (S), der også står bag tryghedsudspillet.

Nogle børn og unge skal have et kærligt skub tilbage på rette spor

“Alle fortjener en chance for at ændre adfærd, og de unge må aldrig tro, at samfundet er ligeglade. Vi skal gøre, hvad vi kan, for at spore dem ind på en bedre tilværelse, og det vil samtidig øge trygheden i det offentlige rum. Det kræver forældrenes opbakning, og derfor skal vi have fat i de forældre, som svigter deres ansvar og ikke skrider ind, når deres børn kommer i dårligt selskab.” understreger Astrid Krag.

De nye tiltag vil kræve lovændringer. Regeringen forventer at kunne fremlægge lovforslag hurtigst muligt i det kommende år med henblik på, at tiltagene kan træde i kraft herefter.

SF og EL efterlyser initiativer mod diskrimination i nattelivet 

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, er kritisk over for flere af initiativerne. Hun tror ikke meget på forbuddet mod salg af alkohol fra klokken 24 til 05 i butikker. Der er efter hendes mening alt for mange muligheder for at få adgang til alkohol alligevel, men især efterlyser hun initiativer mod diskrimination i nattelivet: 

en plan for stop for diskrimination i nattelivet

“Mangler vi flere muligheder for at bortvise nogen fra nattelivet? Ordensbekendtgørelsen har rige muligheder allerede. Det der mangler er politi til at håndhæve. Det er det eneste, der ikke er med i udspillet samt en plan for stop for diskrimination i nattelivet,” skriver hun på Twitter.

placeholder

 

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, efterlyser også initiativer mod diskrimination i nattelivet:

“Hvad med utryghed i nattelivet, som kvinder der ikke kan få lov at gå i fred, mennesker der bliver diskrimineret pbg af deres hudfarve eller seksualitet oplever? Har regeringen glemt det i deres plan,” skriver hun på Twitter.

placeholder

 

Læs udspillet ’Et tryggere Danmark’her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan S ikke finde på andet end overvågning, sanktioner, straf - i særlig grad økonomiske straffe rettet mod de dårligst stillede?
I er værre end nogen DF'er nogensinde har været. Puha!

Hvor verdensfjern og uempatisk skal man egentlig være for at bekymre sig mere om forbrydere og ballademagere end deres ofre?

Helt enig.
Den ene regering efter den anden håber og tror, håber og tror. Lige lidt hjælper det.
Astrid Krag: "Nogle børn og unge skal have et kærligt skub tilbage på rette spor."
Det rette spor for ballademagerne hedder for det meste islam, uanset Astrid Krag håber og tror det hedder noget andet.
Det gør det imidlertid ikke, Astrid Krag. Det rette spor hedder islam, det kan du ikke lave om på.
Endnu en gang spildte indsatser oven i de mindst tocifrede milliardudgifter, snarere trecifrede, der kunne bruges på velfærd i stedet for mislykket integration.

Du kan sikkert godt få Kragen til at bakke op om dine lumre synspunkter. Ellers skal du bare spørge Tesfay. Han har helt og fuldt overtaget Pias synspunkter og drejet dem yderligere til højre.

Hvor socialdemokratisk skal man være for at tro, at overvågning og ensretning afhjælper alle problemer? Mette Frederiksen vil jo vide, om jeg skulle have en fis, der sidder forkert i tarmen. Skulle den så gøre det, vil hun sanktionere mig - jvf det svineri, der foregår i jobcentrene. Big Sister is watching..

Ja, lad os endelig ikke tale om de sagesløse ofre, de kunne jo bare lade være med at være sagesløse ofre. De har garanteret ikke engang forståelse for, at de virkelige ofre er forbryderne og ballademagerne, som alt for ofte har siddet på kold potte, da de var små.

Man vil overvåge folk, der er ligeglade med at blive overvåget.
Man vil give bøder til folk, der er ligeglade med bøder.
Man vil sætte folk i fængsel, der er ligeglade med at komme i fængsel.

Forstår man slet ikke at Projekt Mellemøsten i Danmark aldrig nogensinde vil blive en succes?

Peter Jensen, hvad er dit forslag til at løse problemet, du kalder Projekt Mellemøsten? skal de aflives eller hvad? De lande de kommer fra vil jo ikke modtage dem, men du har selvfølgelig en løsning klar.

Nu er det jo ikke Peter Jensen og hans ligesindede der har skabt problemerne. Det har primært de fire gamle partier, og så er det vel også rimeligt at de selv finder løsningerne.
Men man kunne indlede med at stoppe den sædvanlige imødekommenhed over for islam, forbyde tørklædet på offentlige arbejdspladser, lave tydelig mærkning af halalslagtede varer, tage klar afstand fra islam og den slags, og frem for alt: Sætte en prop i hullet som det første. Ikke flere asylbehandlinger af ansøgere fra Mellemøsten. Cypern har vist vejen. Vi kan ikke klare flere uden at det går ud over den danske befolkning.

Jeg er enig med at tørklæder burde forbydes i alle skoler, institutioner og offentlige rum, det skulle havde været indført i 1970, da Tyrkerne begyndte at få deres familier herop. I Tyrkiet blev der indført forbud mod tørklæder, Fez m.m. af Kemal Atatyrk i 1923 efter sultanstyret var brudt sammen. Det blev ophævet af Erdogan i 2013 fordi hans kone ikke kunne deltage i officielle sammenkomster i parlamentet p.g.a. at hun bar tørklæde og nok også for at han kunne få større opbakning til sin politik fra de religiøse i det Tyrkiske samfund. Når det gælder halalslagtet kød er det jo den måde dyr i Danmark blev slagtet på indtil krav til bedøvelse blev indført. Desuden har Jøderne tilladelse til en lignende slagtning, Schæchtning, og det er vel derfra muslimerne har lært den form for slagtning.

Kære Bent Menck Andersen
Løsningen er et socialdemokratisk opgør med de internationale konventioner, der tilsiger at pakistanske LTF-medlemmer og kroatiske Levakovic-kriminelle skal tildeles den ene "advarsel om udvisning" efter den anden, i grove sager om vold med døden til følge og røverier, hvor nærmest ingen danskere reelt ønsker, at de skal slippe for udvisning, men hvor de gør det alligevel, fordi Folketinget stadig føjer EMD før danskerne. Så løsningen er egentlig bare helt almindelig sund fornuft, hvor det kun er danskerne, der bestemmer hvem der skal udvises af Danmark.

Peter Jensen, jeg vil gerne havde mig frabedt at blive tituleret KÆRE af dig, jeg er ikke din KÆRE, det er en betegnelse jeg kun anvender til familie og nære venner og du er ikke en af dem.
Hvorfor skal socialdemokraterne tage et opgør med konventionerne, det er jo ikke dem som ønsker en så væsentlig ændring, men personer som dig og og dem du deler synspunkt og holdninger med, så i må se at tage jer sammen til at få et flertal til folketinget snarrest muligt, så dine "hede" drømme kan gå i opfyldelse. Det er jo sådan i et demokrati som det Danske, at det er et flertal i befolkningen og i folketinget der udstikker de love der er gældende for os alle i Danmark.

Ole, hvad er løsningen?

Opfører man sig ordentligt får man ingen bøde, uanset indkomst.

Ole, de synspunkter du giver udtryk for, må du længere ud på venstrefløjen med for at få opbakning til. Rosa Lund og Enhedslisten giver udtryk for at lignende synspunkt som dit.
Jeg har svært ved at se nogen kan være modstander af at regeringen vil fjerne voldsmænd og de kriminelle fra bylivet i så stort omfang som muligt, men hver sin smag.

Rosa Lund og nattelivet: da mine sønner var yngre og gik i byen, oplevede de at når der var ballade med indvandrere på dansestederne, så var det udelukkende fordi indvandrer drenge provokerede ud over alle grænser.

Ønske: mere politi og strengere straffe.

Gad vide, hvor mange af kommentatorerne, der har direkte erfaringer med det, de taler om? Jeg har arbejdet i nattelivet det meste af mit voksne liv, og bor for tiden midt i en såkaldt "nattelivszone", og mine personlige erfaringer siger mig, at problemet er stærkt overdrevet. Det var farligere at gå i byen, da jeg var ung, end det er i dag.

Om man føler sig tryg er subjektivt, statistikkerne siger, at det er tryggere at være dansker, end det nogensinde har været. Jeg føler mig utryg over for edderkopper, skal man så give edderkopper et tilhold?

Det er en storm i et glas vand. Men som man kan se på kommentarerne her, er der åbenbart masser af danskere, der sidder i deres kældre og er bange for deres egen skygge.

BØH!

Man skal læse lokalaviserne hvis man vil vide hvad der foregår på øde stier og S-togsstationer om eftenen, eller man kan spørge sorg/kriselinjerne om deres erfaringer. De kommer sjældent i aviserne.
Du er sikkert ikke selv en ung uerfaren homoseksuel fyr der dresser sig på til en festlig aften i byen.
Men du skulle lige antyde at vi der har en anden mening, er slimede kældermennesker, ikke?
FY!