Annonce

EU er blevet mørkeblåt - og det er en katastrofe

EU er blevet mørkeblåt, og det er en katastrofe for europæiske lønmodtagere, siger medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S).
Foto: Pressefoto
Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S)
Mens Dan Jørgensen snart skal udspørges af Europa-Parlamentet inden, han kan blive kommissær, har Europa fået en kæmpemæssig udfordring. En mørkeblå udfordring.

For selvom Danmark har en stærk socialdemokratisk statsminister, ser det straks helt anderledes ud i resten af Europa.

En konservativ bølge raser lige nu over Europa, og det har fået stor betydning for EU.

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har sat sig hårdt på magten og fået i alt 14 kommissærer blandt sine egne konservative partifæller.

Imens får socialdemokraterne kun 4 kommissærer, herunder danske Dan Jørgensen.

Det mest bekymrende er, at vi ikke længere har en beskæftigelseskommissær

Lønmodtagerne mister vigtig stemme i EU 

Det mest bekymrende er, at vi ikke længere har en beskæftigelseskommissær. Nu hedder det i stedet ’kommissæren for færdigheder, uddannelse, kvalitetsjob og sociale rettigheder’.

Det lyder måske meget fint, men det er udtryk for en yderst bekymrende udvikling.

I 70 år har EU haft en beskæftigelseskommissær. Det er en post, der er vigtig for at beskytte lønmodtagerne i hele Europa.

Kommissæren skal sørge for, at ingen mister livet af at gå på arbejde, sætte stopper for social dumping og sikre fair arbejdsvilkår i EU.

Og selvom jeg ikke altid har været helt enig med beskæftigelseskommissæren, særligt når han eller hun har pillet ved den danske model, så har EU virkelig rykket på området.

Kommissæren skal ikke længere arbejde for, hvad der er bedst for lønmodtagerne

Fra arbejdsvilkår og løn til konkurrenceevne og billig arbejdskraft 

Men nu er arbejdsvilkår og løn blevet noget, vi skal konkurrere på. Det handler om at sikre maksimal profit til virksomhederne. Helst ved at hente billig arbejdskraft fra tredjelande.

Kommissæren skal ikke længere arbejde for, hvad der er bedst for lønmodtagerne. Nu handler det i stedet kun om konkurrenceevne og virksomhedernes vilkår.

I en tid med stigende ulighed og flere usikre job vil EU uden en beskæftigelseskommissær miste en vigtig rolle, der er helt afgørende for at bekæmpe social dumping og benhård konkurrence.

kampen mod international skattesnyd og et mere fair Europa ligger nederst i bunken. Nu er det i stedet virksomhederne, der bestemmer vilkårene

Lønmodtagerne i EU ser ind i 5 dystre år

Jeg tror ikke, vi skal regne med mange socialdemokratiske sejre i EU de kommende 5 år. Det bliver tværtimod en kamp for bare at beholde standarderne på vores arbejdsmarked, som det er nu.

Ursula von der Leyen har sørget for, at et fair arbejdsmarked, kampen mod international skattesnyd og et mere fair Europa ligger nederst i bunken. Nu er det i stedet virksomhederne, der bestemmer vilkårene.

Vi danskere kommer til at se et EU, der ligger langt fra vores egne værdier. Derfor råber jeg Ursula von der Leyen op - sæt for alvor lønmodtagerne øverst! EU skyder sig selv i foden ved ikke at investere i gode arbejdspladser.

Løndumping og pres på arbejdsvilkår får os ikke stillet bedre i konkurrenceevnen. Tværtimod bør hun kigge på lande som Danmark, der har gjort præcist det omvendte med rigtig gode resultater.

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vælgerne i EU er rykket mod højre. Det var måske mere passende at se på årsagerne end jamre.

Det danske socialdemokrati er da i den grad også rykket mod højre.

Annonce