Annonce

EU-immigranter står øverst på Brexit-dagsordenen

Brexit-forhandlingerne er startet i dag i Bruxelles. Her skal fremtiden for millioner af EU-immigranter afgøres.
I dag starter Storbritanniens Brexit-forhandlinger med EU.

Storbritanniens forhandler, David Davis, er derfor i Bruxelles for at møde EU’s chefforhandler, Michel Barnier.

De var kortfattede ved deres ankomst til mødet, men David Davis forklarede, at han kommer i en ”konstruktiv ånd” og Barnier, at han håber, at ”der vil være enighed om prioriteterne i forhandlingerne.”

Helt centralt i de forudgående diskussioner har været, hvad fremtiden bliver for de mange EU-borgere, der bor i Storbritannien. Og for de mange briter, der bor i det øvrige Europa. Lige nu florer der rygter i den britiske presse om, at David Davis vil komme med et ’generøst tilbud’ til de EU-borgere, der bor i Storbritannien.

Borgerrettigheder øverst på dagsordenen
Godt 3 millioner EU-migranter bor i dag i Storbritannien, og godt 1 million briter, bor i et andet EU-land.

Det er borgere, som frygter at miste retten til at modtage sociale velfærdsydelser, eller måske endda retten til at bo og arbejde i deres nuværende hjemland.

Spørgsmålet om immigration er særligt betændt for briterne, da det har spillet en helt central rolle i valgkampen og er en af de primære grunde til, at briterne vil forlade Unionen.

Særligt det EU-kritiske parti UKIP hævdede i valgkampagnen op til Brexit, at EU-immigranter stjæler briternes job.

EU og Storbritannien er enige om, at der hurtigst muligt skal findes en løsning på spørgsmålet om borgernes rettigheder, og derfor vil det være et af de første emner i forhandlingerne. De to forhandlingsparter er dog langt fra enige.

Storbritannien: Vil komme med ”et generøst tilbud”
Financial Times skriver, at Theresa May forventes at komme med et ”generøst tilbud” om at give de EU-borgere, der boede i Storbritannien før den 29. marts 2017, dagen hvor udmeldelsesprocessen formelt set startede, de samme rettigheder som i dag. Skulle der opstå tvister imellem Storbritannien og en EU-borger, ønsker May, at det ikke længere skal være op til EU-domstolen at afgøre disse, men derimod en britisk domstol.

EU: Borgerne er vores topprioritet
EU har flere gange understreget, at EU-borgernes rettigheder er absolut top-prioritet. Men i modsætning til Storbritannien, mener man ikke, at EU-migranter skal rammes af den endelige aftale før efter den 29. marts 2019 – som er dagen, hvor briterne formelt forlader EU. Skulle der opstå uenighed imellem en EU-migrant og Storbritannien ønsker EU dog, at denne skal afgøres af EU-domstolen og ikke en britisk domstol. Særligt spørgsmålet om domstolen ventes at skabe konflikt, da Storbritannien ikke ønsker at være omfattet af denne.

Theresa May rejser til Bruxelles torsdag, hvor hun skal informere de øvrige europæiske stats- og regeringsledere om den britiske forhandlingsposition. Herefter vil hun skulle forlade topmødet, imens de resterende 27 ledere diskuterer videre.

Mødet i dag er ifølge en EU-diplomat primært dedikeret til at planlægge de næste knap to års forhandlinger, og der skal således ikke forventes konkrete resultater før om uger, eller måske måneder.


Flere artikler om emnet