EU-kommissær ser ingen problemer i Mette F.'s Israel-rejse

Kommissær for det indre marked Thierry Breton: Danske virksomheder bliver “ekstremt vigtige” i EU’s bestræbelser på at øge vaccinekapaciteten
Foto: Udenrigsministeriet
Thierry Breton, EU-kommissær for det indre marked, på pressemøde sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod
EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, der torsdag havde møder med flere danske ministre, ser ikke noget problem i statsminister Mette Frederiksens rejse til Israel 4. marts - og samarbejdet mellem Danmark, Østrig og Israel.

"Da jeg hørte, at kansler Sebastian Kurz og Danmarks statsminister var inviteret til Israel, tænkte jeg: Ok, der ikke noget galt med det. Og i øvrigt var jeg straks dagen efter i Østrig og havde en times drøftelse ansigt til ansigt med kansleren, og han fortalte mig, at de alene havde drøftet et forskningsmæssigt samarbejde, som er vigtigt," sagde Breton på et pressemøde torsdag.

EU-kommissæren blev også spurgt, om han ville kunne acceptere et samarbejde uden om EU mellem Israel, Østrig og Danmark om produktion af vacciner:

Alle må gøre, hvad de vil

“Det er slet ikke noget problem. Selvfølgelig. Alle må gøre, hvad de vil," lød svaret fra Thierry Breton.

EU-kommissær: Danmark bliver “meget involveret”

EU-kommissæren var torsdag i Danmark for at sondere mulighederne for, at danske virksomheder kan indgå i bestræbelser på at øge EU's vaccinekapacitet markant.

Breton mødtes med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S), og repræsentanter for virksomhederne biotekselskabet Bavarian Nordic, det saudisk-ejede AJ Vaccines, AGC Biologics, Fujifilm Diosynth Biotechnologies og ALK-Abelló.

Efter mødet konstaterede Thierry Breton, der også leder af EU's vaccinetaskforce, at Danmark vil være "meget involveret" i at øge vaccinekapaciteten:

“De talentfulde mænd og kvinder i de danske virksomheder bliver ekstremt vigtige for at løfte denne opgave,” sagde Breton.

Han fremlagde på mødet i Erhvervsministeriet EU's plan for udvidelse af vaccinekapaciteten. Breton opfordrede danske virksomheder til indgå i arbejdet.

“Inden året er omme, har EU verdens største vaccinekapacitet,” proklamerede Thierry Breton.

“Danske virksomheder er klar til at levere og hjælpe,” konstaterede udenrigsminister Jeppe Kofod.

Thierry Breton havde under sit ophold i Danmark også et tre kvarter langt møde statsminister Mette Frederiksen (S).

Breton udsendte en række tweets under sit ophold i Danmark. Blandt andet et fra mødet med statsminister Mette Frederiksen og fra pressemødet med udenrigsminister Jeppe Kofod:

placeholder

 

I dialog med Novo Nordisk Fonden

Tidligere på ugen oplyste erhvervsminister Simon Kollerup (S), at landets rigeste erhvervsfond med en formue på over 400 milliarder kroner, Novo Nordisk Fonden, er i dialog med regeringen om muligheden for at etablere produktion af vacciner på dansk grund.

”Vi har i den seneste tid haft drøftelser med life science-branchen for at få input til, hvilke forhold der skal belyses, så der er et godt grundlag for beslutninger om vaccineproduktion i Danmark. Jeg kan sige, at der i den forbindelse bl.a. er en dialog med Novo Nordisk Fonden," skrev erhvervsminister Simon Kollerup tirsdag i en mail til Netavisen Pio.   

Novo Nordisk Fonden bekræftede samtidig, at fonden har drøftelser med regeringen om mulighederne for en dansk vaccineproduktion:

Ja, jeg kan bekræfte, at Novo Nordisk Fonden har drøftelser med regeringen

“Ja, jeg kan bekræfte, at Novo Nordisk Fonden har drøftelser med regeringen om mulighederne for at etablere en vaccineproduktion i Danmark,” skrev Steffen Lüders, senior vice president i Novo Nordisk Fonden, i en sms til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg tror oppositionen undervurdere Mette Frederiksen intelligens og politiske boldøje. Og lader deres egen politiske ideologi være styrende for hende, men sådan hænger tingene jo ikke sammen. Hun er i gang med et spændende projekt, som kan blive et scoop, hvis det lykkes. Trist for kritikerne, godt for os andre.

Enig med Helle Walther. Rejsen til Israel var flot statsministerarbejde. Danmark har medicinalvirksomheder i verdensklasse. Lad os få dem ind i kampen.

Mettes indsats for at etablere større produktionskapacitet af vacciner. og især under offentlig kontrol, er entydigt prisværdigt. Dog ser jeg i dette stadig ikke den indlysende relevans af et samarbejde med lige netop Israel?

Annonce