EU-mindsteløn: Ny tysk kansler skal sikre dansk kattelem

Den vigtigste opgave for den danske regering er at blive bedste ven med den kommende tyske regering, så vi kan slippe for en europæiske mindsteløn.
De tyske vælgere har talt og partierne forhandler nu om, hvem der kan og skal danne regering og dermed, hvem der bliver den næste kansler.

En absolut hovedmålsætning for den danske regering i almindelighed og for den danske statsminister i særdeleshed må og skal være at have den kommende tyske kansler, uanset hvem det måtte blive, som sin bedste ven i Europa.

Danmarks stjerne i Berlin, i Bruxelles og flere andre europæiske hovedstæder er desværre ikke i den allerhøjeste kurs. Det er et problem, som nu kan repareres, fordi Tyskland får en frisk start efter Angela Merkel.

Tætte, tyske kontakter

Igennem rigtig mange år har vi fra dansk fagbevægelse haft gode kontakter til vores tyske kolleger.

Det er der ingen tvivl om, at vi bliver nødt til at have. Der heller ingen tvivl om, at vi vil fortsætte med at have tyskerne som vores tætte samarbejdspartnere i arbejdsmarkedsspørgsmål på europæisk niveau.

Alle ved hvor afgørende Tyskland er for dansk eksport, og hvor afgørende Tyskland er for mulig eksportfremgang og dermed beskæftigelse og aktivitet i Danmark.

Men det er også afgørende vigtigt at være god ven med Tyskland og den til enhver tid siddende kansler, når vi taler om alle andre EU-spørgsmål.

Skandinavisk isolation

Her er der ikke mindst ét arbejdsmarkedsspørgsmål, som er er særdeles påtrængende for dansk fagbevægelse. Nemlig spørgsmålet om ’europæisk mindsteløn’.

For at sige det mildt, så står vi faktisk ret alene i Danmark og i Sverige med vores afvisning heraf.

Det betyder ikke, at vi i dansk fagbevægelsen synes, at vi har taget fejl. Vi ser ikke en europæisk mindsteløn som en løftestang for nogens lønninger overhovedet. Nærmere tværtimod.

I dette spørgsmål vil det være rigtig godt, om den danske regering var gode venner med den tyske regering.

Hvis det bliver med socialdemokraten Olaf Scholz ved roret, vil Tyskland gå ind for den europæiske mindsteløn. Hvis vi skal have nogen som helst chance i det spil, så bliver vi nødt til at prøve, at få tyskerne med på, at vi på en eller anden måde kan få en ’kattelem’.

Gunde Odgaard er sekretariatschef i Bygge-Anlægs- og Trækartellet (BAT)


placeholder

Kommentarer

Helt ærligt, jeg bliver mere og mere træt af EU og deres bureaukrater, der vil bestemme mere og mere.
Tror de møder ind hver morgen og siger til hinanden " hvad skal vi finde på i dag, så politikerne kan se hvor flittige og nødvendige vi er "
INGEN, ud over Stor Britannien, Ungarn og Polen tør sætte foden ned og sige STOP. Og Stor Britannien blev kanøflet som hævn, så andre ikke får samme ide.

Jeg tror Hans Jensen står op hver morgen (eller nok snarere formiddag) og tænker: hvilken fjollet og barnagtig kommentar kan jeg mon belemre læserne med i dag?

Kære Jens Hansen

Hvad er din pointe? At man ikke må kritisere EU, uden at du bliver tøsefornærmet? Er du et lille barn eller hardcore stalinist? Jeg synes Hans Jensen har en fin pointe. Der er langt fra den kul- og stålunion vælgerne stemte for i 1972 til nutidens EU-Sovjetunion, hvor vi hele tiden skal være beærede og fejre, hvis vi selv må beslutte, hvilke lygtepæle vi vil sætte op i København.

Jeg mener ikke at Danmark skal være en lille baby i Europa. Det er ikke godt europæisk samarbejde i mine øjne, men det kan selvfølgelig være anderledes, hvis man er kommunist og reelt bare ønsker et nyt Sovjetunionen med et blåstjernet flag i stedet for rødstjernet.

Med venlig hilsen
Peter Jensen

EU er virksomhedernes klub. Og den går udelukkende ud på at få lønmodtagere til at arbejde for mindst mulig løn. For danske lønmodtagere har EU, herunder særligt arbejdskraftens frie bevægelighed, været en undergravende katastrofe. For danske løn- og arbejdsforhold har EU kun betydet en vej. En vej mod stadig ringere løn- og arbejdsforhold for at matche resten af EU's lavtløns lande. Det er ikke den højeste standart som vinder i EU sammenhænge. Det er den absolute bundskraber som skal sætte normen for EU's lønmodtagere.

Hvis ikke det ændre sig, og det gør det ikke efter snart 50 års deroute, så skal Danmark ud af EU for at rede de sidste stumper og værdighed.

I Storbritannien står mange lønmodtagere efter brexit med langt stærkere kort på hånden. Det viser den nuværende mangel på op mod 100.000 chauffører. Det giver et grundlag for bedre løn- og arbejdsforhold for britiske chauffører. Og det er tiltrængt med chaufførlønninger på ned til 43 kr. i timen - Det kan kun blive bedre for UK chauffører. De dårlige løn- og arbejdsforhold grundet billig arbejdskraft fra særligt øst europa har været afgørende for at brexit blev en realitet.

Den blå løgn fortsætter.

Danske fagforeninger har svigte de flere end 100,000 "working poor" i Danmark. Fravære af lovgivning f.eks. mindsteløn og ingen overenskomster til disse arbejdere gøre mange familier fattig. Kontant hjælpen skal bare forhøjes så der ud i virkeligheden bliver en bedre "mindsteløn" svarende på bistanden + 2.500. Alle fagforening bør betale til en kampagne fond der finanser organisering af disse løsarbejdere og deres strejere.

Annonce