EU udskød Brexit, mere privat velfærd og mere om Uber

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Onsdag den 11. april og tid til dagens nyhedsoverblik fra Netavisen Pio med de mest spændende og sjove nyheder og indslag fra ind- og udland.

Velkommen til Aktuelt!

 

Brexit går i forlænget spilletid

Briterne får en forlængelse til 31. oktober, så de nu har mere tid til at forsøge at få vedtaget en Brexit-aftale.

Den beslutning traf EU's stats- og regeringschefer på et topmøde i Bruxelles, der sluttede sent natten til torsdag.

De aftalte desuden at gøre status i juni - og at briterne ikke behøver vente til oktober, hvis de får en Brexit-aftale på plads før.

Det er nu op til det britiske parlament at finde en løsning - hvilket de jo tidligere har vist sig ude af stand til.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tweetede følgende, da mødet i morges var færdigt:

 

Se opgørelse: Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en stigende gradvis privatisering af velfærden. Men der er stor forskel på, hvor meget den private velfærd fylder fra kommune til kommune.

Aldrig har så mange elever gået i fri- og privatskoler som i dag. Over 30.000 børn bliver i dag passet i private daginstitutioner eller pasningsordninger. Og hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges nu for private penge og skal drives af private operatører.

Mandag Morgen har lavet en meget fin og pædagogisk gennemgang, hvor man kan se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i den enkelte kommune.

Se alle tallene her.


Uber-chauffører under lup: Skattestyrelsen tjekker 4.500 borgeres årsopgørelser

Sagen om privattaxa-tjenesten Uber, der ikke længere findes i Danmark, fortsætter. En rækker tidligere chauffører, der ikke længere opholder sig i Danmark, risikerer skattesmæk og muligvis bøder. Det skrver DR.

Efter at have modtaget oplysninger fra de hollandske skattemyndigheder er Skattestyrelsen herhjemme i øjeblikket ved at gennemgå 4.500 skatteborgeres årsopgørelser for 2016 og 2017.

”Vi undersøger, om de personer har betalt skat af de penge, de har tjent. Det gør vi ved at holde de oplyste indtægter op mod det, de selv har angivet,” siger underdirektør i Skattestyrelsen Camilla Hesselby til DR.

Fra kollegerne i Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkontor, har Skattestyrelsen helt konkret modtaget oplysninger om navne og registreringsnumre på de chauffører og biler, der tidligere har kørt for Uber i Danmark.

Uber lukkede ned i marts 2017 i Danmark som følge af kravene i en ny taxalov. Selskabet havde på det tidspunkt over 2.000 chauffører og over 300.000 brugere i Danmark.

Læs hele historien her.

 

Morten Messerschmidt ”hædret” på international liste

Det europæiske politiske magasin Politico.eu har kåret de 40 medlemmer af Europa-Parlamentet som har haft den største betydning i den valgperiode, der slutter om nogle måneder.

På listen finder man blandt andet det italienske indenrigsminister Matteo Salvino og den britiske løsrivelsespolitiker Nigel Farage, men også en enkelt dansker sniger sig med, nemlig Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt om hvem der står:

”Morten Messerschmidt opnåede det største fald tinderne i det nuværende parlament. Han fik flere personlige stemmer end nogen anden dansk kandidat ved EP-valget i 2014 og lovede at bekæmpe svindel i EU. Det gjorde det kun mere smertefuldt, da parlamentet i maj 2016 beordrede ham til at tilbagebetale EU-støtte på omkring 400.000 euro som han havde fået til politisk kampagne.

Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svindel (OLAF) begyndte senere at undersøge den påståede anvendelse af 26.000 euro i EU-midler på sommerlejre, der drives af hans nationale parti, i stedet for til det nu nedlagte europæiske parti, Bevægelsen for et liberalt Europa og Demokrati (MELD).

MELD blev også opløst i 2015 på grund af misbrug af EU-midler.”

Se hele listen her.

 

DF-profil bliver Youtube-stjerne

I den lidt mere kulørte afdeling, så vil Netavisen Pio gerne gøre lidt reklame for DF’s Søren Espersen, som nu forsøger sig som Youtube-stjerne.

Her kan man blandt andet se Søren Espersen sige ”nej til ulve i Danmar”k. Det er der i skrivende stund 245 der har set.

 

Wikileaks-stifter anholdt af britisk politi

Wikileaks-stifter Julian Assange er blevet anholdt af britisk politi og er flyttet fra Ecuadors ambassade. Det skriver DR.

Det britiske politi blev inviteret ind på ambassaden, efter at Ecuador havde ophævet Assanges asyl, hedder det.

Australskfødte Assange har været på Ecuadors ambassade siden 2012.

Han frygter at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak.

For kort tid siden offentliggjorde det amerikanske justitsministerium så, at de ønsker Assange fængslet i op til fem år.

Læs hele historien her.

 

Julian Assange har efter sigende ikke været den nemmeste gæst på ambassaden:

 

Pio Podcast: Roser og Torne om Mogens Lykketoft

"Roser og Torne" er en podcast om Socialdemokratiets historie, fortalt af det socialdemokratiske folketingsmedlem Dan Jørgensen.

"Roser og Torne" handler denne gang om Mogens Lykketoft, der i godt 40 år været en central skikkelse i Socialdemokratiet og dansk politik.

Både som folketingsmedlem, udenrigs-, finans- og skatteminister, partiformand samt formand for Folketinget. En flot politisk karriere, der blev kronet med valget som formand for FN's generalforsamling.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook