Annonce

EU-USA handelsaftale gavner lønmodtagerne

Den amerikansk-europæiske frihandelsaftale TTIP er til meget mere gavn end skade for danske lønmodtagere.
Der er mange kritikere, som enten generelt er skeptiske overfor frihandel eller har udset sig dele af TTIP aftalen som deres angrebspunkt.

For tiden forhandler EU med USA om at indgå en omfattende aftale om handel og investeringer. Aftalen går i jargonen under navnet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Aftalen har potentiale til at øge eksporten til USA ganske markant og dermed bidrage til vækst og flere job.

LO har sammen med FTF og Akademikerne valgt at se positivt på de igangværende forhandlinger. Det samme har vores kolleger i svensk og finsk fagbevægelse. Vi tror på, at vi kan påvirke forhandlingerne, så resultatet både bliver til gavn for danske arbejdstagere, men også, at den vil medvirke til at løfte de globale standarder.

Det er langt fra, alle der deler vores opfattelse. Der er mange kritikere, som enten generelt er skeptiske overfor frihandel eller har udset sig dele af TTIP aftalen som deres angrebspunkt. Meget af kritikken fremkommer som påstande.

At gentage en påstand gør den ikke nødvendigvis sand. Det gælder også når kritikere som for eksempel Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU og Cecilie Gundersen, medlem af Afrika Kontakt, i Politiken påstod, at TTIP aftalen kun vil gavne USA.

Påstanden, som de fremfører, at en frihandelsaftale mellem EU og USA vil føre til deregulering af standarder for miljø, forbrugerbeskyttelse, fødevaresikkerhed og arbejdstagerrettigheder, bliver ikke rigtig, blot fordi den, for gud ved hvilken gang, fremføres.

Kravet om mere åbenhed om TTIP forhandlingerne fik for en måneds tid siden Europa-Kommissionen til at offentliggøre sin forhandlingsposition. Nu har alle altså muligheden for at føre en debat, der bygger på fakta og ikke på myter og konspirationsteorier.

LO har naturligt nok særligt fokus på TTIP’s konsekvenser for arbejdstagerrettighederne. Vi ser muligheder for, at en ambitiøs TTIP-aftale kan sætte nye globale standarder i handelsaftaler.  Derfor er det også stærkt, at Europa-Kommissionen konsekvent står vagt om retten til at organisere sig, til at føre kollektive forhandlinger og retten til strejke. Og det er præcis, hvad der fremgår af EU’s forhandlingsposition.

For yderligere at understrege EU’s holdning, sagde chefforhandler Ignacio Bercero efter den seneste runde forhandlinger med USA, der fandt sted i Bruxelles den første uge af februar, at EU under ingen omstændigheder vil forringe de høje europæiske standarder på forbruger, sundhed, miljø, arbejdstager- eller miljøbeskyttelse.

Jeg vil opfordre kritikerne til at komme ind i kampen for en TTIP aftale, som både kan skabe flere arbejdspladser her i landet samtidig med, at den fremmer den globale opbakning til blandt andet den internationale arbejdsorganisation ILO’s standarder på arbejdstagerområdet.

Marie-Louise Knuppert (f. 1951) er international sekretær i LO. 


Flere artikler om emnet