Valget gav en vælgerlussing til EU-skeptikerne i Dansk Folkeparti, og partiet går fra fire til ét mandat. Samtidig ryger Folkebevægelsen mod EU helt ud af parlamentet for første gang, siden de kom ind i 1979.
Vælgerne søger væk fra de store gamle konservative og socialdemokratiske partier
Anderledes ser det ud, hvis man løfter blikket ud mod resten af Europa, hvor man ser en markant fremgang til de EU-skeptiske og indvandrerkritiske bevægelser.
Samtidig går de grønne og de liberale partier går frem - præcis som vi ser det Danmark, hvor både de radikale og SF har fordoblet deres mandater. Vælgerne søger væk fra de store gamle konservative og socialdemokratiske partier - og de søger både mod de grønne og liberale kræfter og mod EU-skeptikerne på højrefløjen.
Vælgernes bevægelse væk fra de gamle partier, skaber et afgørende nybrud i europæiske politik. Med en markant tilbagegang til de konservative og socialdemokraterne i Europa, står man overfor et brud med en 40 år lang tradition, hvor midterpartierne med deres fælles flertal har kunne sætte linjen i EU.
Monopolet hos de to store midtergrupperinger er brudt
Monopolet hos de to store midtergrupperinger er brudt, og for fremtiden vil de skulle søge opbakning enten hos venstrefløjens grønne gruppe, hos de liberale eller se mod højre til de EU-skeptiske grupperinger, hvis de vil have deres politik igennem.
Både i Italien og Frankrig vinder de højrenationale partier en del terræn.
I Italien vinder det EU- og indvandringskritiske parti Lega mere end hver tredje vælgers gunst og bliver det klart største parti, mens socialdemokraterne står til næsten at blive halveret.
I Frankrig er Europa-Parlamentsvalget blevet gjort til et opgør mellem Marine Le Pen og præsident Emanuel Macron
I Frankrig er Europa-Parlamentsvalget blevet gjort til et opgør mellem Marine Le Pen og præsident Emanuel Macron. Udmålingen af styrkeforholdet mellem Le Pens højrenationale parti og præsident EU-begrejserede midterparti, ser ud at ende med et nederlag for Emanuel Macron. Tallene lyder foreløbigt på 23,5 procent til Marine Le Pen og 22,5 til Emanuel Macron, hvilket har fået Le Pen til at kræve, at præsidenten opløser nationalforsamlingen og udskriver nyvalg.
I Ungarn fastholder regeringsleder Viktor Orbáns højrenationalistiske parti sin stærke position med 52,3 procent af stemmerne. I Polen står det højrenationale regerende parti, Lov og Retfærdighed, til at blive styrket og få 45,6 procent af stemmerne.
Både italienske Lega og Marine Le Pens National Samling vil fremover være en del af den nye nationalkonservative og EU-kritiske gruppe ”Fornuftens Europa”, som Dansk Folkepartis ene mandat i skikkelse fra spidskandidaten Peter Kofod ønsker at tilslutte sig.
Hos vores nærmeste naboer mod syd har den tyske befolkning stemt grønt og vendt sig fra de store partier. Partiet De Grønne står til et kanonvalg og er tæt på at blive fordoblet med med 20,5 procent af stemmerne.
Den EU-kritiske bølge brager ikke derudaf i Tyskland, men partiet Alternative für Deutschland får en mindre fremgang
Det socialdemokratiske parti står til en ordentlig nedtur, hvor de taber 11 ud af partiets 27 pladser i parlamentet, mens vælgerne også trækker sig en anelse væk fra Angela Merkels kristendemokratiske parti, som går fra 35,4 procent til 28,9 procent af stemmerne.
Den EU-kritiske bølge brager ikke derudaf i Tyskland, men partiet Alternative für Deutschland får en mindre fremgang og står til 11 procent.
Utilfredsheden med de store partier, slår endnu hårdere igennem i Storbritannien, hvor vælgerne trods Brexit har skulle til stemmeurnerne, og vælge repræsentanter til en klub, de har stemt for at forlade.
I særdeleshed Det Konservative Parti, får en kold afvaskning af vælgerne
Den helt store vinder er UKIP-manden Nigel Farages parti The Brexit Party, som står til at få 31,6 procent af stemmerne på et valgprogram med et enkelt punkt: Storbritannien skal ud af EU. Mens både Labour og i særdeleshed Det Konservative Parti, får en kold afvaskning af vælgerne, som giver dem henholdsvis 14 og ni procent af stemmerne.