Annonce

EU’s godkendelse af glyfosat mislykkes

En kamp imellem sundhed og økonomi udspiller sig lige nu i EU, hvor det skal afgøres om det kemiske stof glyfosat skal udfases eller ej.
Glyfosat er et kemisk stof, som de fleste af os bærer rundt på i kroppen, fordi landbruget bruger det i store mængder i fødevareproduktionen. En rapport fra FN’s sundhedsorganisation WHO har konkluderet, at stoffet formenligt er kræftfremkaldende.

EU’s godkendelse af stoffet udløber den 15. december, og derfor forhandles der lige nu om kemikaliets fremtid.

Fremtiden for glyfosat i Europa skulle egentligt have været afgjort under en afstemning i Bruxelles i dag. Men da det fremgik klart, at landene ikke var enige, er afstemningen udskudt to til tre uger.

Den danske repræsentant havde fået mandat til at støtte forlængelsen på op til ti år, men det ville en række lande som Sverige, Østrig og Frankrig ikke bakke op om – blandt andet Frankrig har ytret ønske om en gradvis udfasning.

Industrien kan have påvirket fødevaresikkerhedsagentur
Glyfosat er det aktivstof, der blandt andet bruges i ukrudtsmidlet Roundup. Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftagentur, IARC, konkluderede for to år siden, at glyfosat sandsynligvis er kræftfremkaldende. Siden har EU’s eget kemikalieagentur, ECHA, og fødevareagenturet, EFSA, dog frikendt stoffet.

Men en række miljøorganisationer og medlemmer af Europa-Parlamentet mener, at industrien har påvirket den europæiske vurdering af sundhedsfaren ved glyfosat – fordi der er så stærke økonomiske interesser på spil. Derfor vedtog et flertal i Europa-Parlamentet i går en anbefaling om, at stoffet udfases i landbruget inden for fem år.

At afstemningen i dag blev aflyst, tager europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) som et godt tegn, fordi ”det tyder på, at der lyttes til bekymringerne om stoffet, og at der nu arbejdes på at finde et kompromis – som måske endda ligger tæt op ad Parlamentets anbefalinger,” siger hun til Netavisen Pio.

Hun opfordrer samtidig til, at der tages en mere grundlæggende diskussion om uafhængigheden i EFSA’s vurderinger, når beslutningen er faldet på plads.

Kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og reproduktionsskadende?
Den danske miljøstyrelse har vurderet, at det er sikkert at anvende glyfosat i Danmark. Men i de videnskabelige kredse er der dog frygt for kemikaliets mulige sundhedsskadelige virkninger.

Vi mistænker det for at være kræftfremkaldende. Det er der fundet antydninger af i studier af mennesker, og det bekræftes af studier med forsøgsdyr, som har været udsat for stoffet.

”Det optages ganske nemt i kroppen fra fødevarer, og det udskilles fra kroppen i løbet af få dage,” forklarer professor i toksologi på Københavns Universitet til Netavisen Pio. ”Vi mistænker det for at være kræftfremkaldende. Det er der fundet antydninger af i studier af mennesker, og det bekræftes af studier med forsøgsdyr, som har været udsat for stoffet.”

Lisbeth E. Knudsen har været med til at undersøge urinprøver fra danske skolebørn og deres mødre, og det viser sig, at der fandtes spor af stoffet i en stor del af prøverne.

Der kommer mere og mere viden, der tyder på, at det er hormonforstyrrende, og at det måske også er reproduktionsskadende.

Niveauet er under de europæiske grænseværdier, men Lisbeth E. Knudsen forklarer, at man i videnskabelige kredse diskuterer, om de fastsatte grænseværdier er sikre nok:

”Problemet med grænseværdierne er, at det er grænser, som vi fastsætter ud fra et kompromis og ud fra eksisterende viden. Der kommer mere og mere viden, der tyder på, at det er hormonforstyrrende, og at det måske også er reproduktionsskadende, hvilket kan betyde, at folk måske ikke får sunde børn, eller at de slet ikke kan få de børn, de gerne vil have.”

Den endelige dato for afstemningen i den europæiske komité for planter, sundhed og dyr kendes ikke endnu.

 


Flere artikler om emnet