EU's medlemslande har også svigtet

Nationale politikere har et stort ansvar for at gøre EU-samarbejdet vedkommende for befolkningen. Derfor er det også konstruktivt, at når Mette Frederiksen melder ud, at hun "vil tone EU socialdemokratisk".
Jeg blev noget overrasket, da jeg åbnede Berlingske i søndags. Faktisk ramte overraskelsen mig allerede på forsiden af avisen. Her kunne jeg nemlig læse, at EU ifølge Mette Frederiksen “har svigtet folket”. Nå, skal vi nu til den igen, var min instinktive tanke.

Nu ved jeg selvfølgelig godt, at det med stor sandsynlighed ikke er Mette Frederiksen, der har valgt hverken overskriften eller vinklingen i søndagsudgaven af berlingeren. Derfor besluttede jeg mig for at læse videre, selv om en stemning af mathed allerede havde bredt sig i mit indre, da jeg var nået til forsiden.

Det er jeg glad for, at jeg gjorde. Inde i avisen læste jeg nemlig noget, der nedtonede min indre mathed noget, nemlig at Mette Frederiksen “vil tone EU socialdemokratisk og tror på, at det er måden, hvorpå vi kan få en større folkelig opbakning til det europæiske projekt.

Tre politikområder er ikke nok til fyldestgørende EU-samarbejde
Det er nok noget nær det mest konstruktive, jeg har hørt en socialdemokratisk partileder sige om EU længe. Så jeg læste videre, nu i noget mere opløftet stemning. Så nåede jeg til Mette Frederiksens bud på, hvilke tre emner EU bør “bruge al sin energi på” for at (gen-)vinde den folkelige opbakning:

1. At sikre lønmodtageres rettigheder
2. Sikring af Europas ydre grænse
3. Sikring mod skattely

Der er noget meget fint ved de tre ting, som Mette Frederiksen nævner i interviewet. Det er, at alle tre ting rækker ud over Danmarks grænser og tager fat i nogle emner, der netop er fælles for alle europæere. Ikke noget med mere eller mindre EU, men i stedet fokus på, hvordan vi skal bruge EU. Så det skal hun have ros for herfra.

Ikke noget med mere eller mindre EU, men i stedet fokus på, hvordan vi skal bruge EU

Men, for der er selvfølgelig et men… Jeg mener på ingen måde, at disse tre politiske fokusområder er nok til hverken at tone EU socialdemokratisk eller (gen-)vinde en opbakning til det europæiske projekt blandt befolkningen. Min første tanke var “hvad blev der af forbrugerbeskyttelse og miljø?”. Områder, der for mig at se i allerhøjeste grad er noget, EU og ikke nationalstaterne bør tage sig af i fællesskab. Og områder, hvor vi i øvrigt allerede er kommet temmelig langt i fællesskab.

Den undren deler jeg med DSU-formand Lasse Quvang Rasmussen, kunne jeg forleden konstatere, da han i en opfølgningsartikel til interviewet med Mette Frederiksen efterlyste fokus på mere end de tre emner, som Mette Frederiksen lagde sig fast på. Derudover mener han, at “den EU-kritiske linje, hun lægger frem, er foruroligende.”

Jeg mener faktisk ikke, interviewet med Mette Frederiksen kan bære den meget kritiske vinkling, som Berlingske tilskriver hendes holdning til EU på avisens forside, når man har læst det i sin helhed. Hun slår for eksempel fast, at hun er “stærk tilhænger af det europæiske samarbejde”, at der for hende er “ingen anden udvej end et forpligtende europæisk samarbejde” og at “det europæiske samarbejde er fredens projekt, og jeg er en af dem, der mener, at man ikke kan tage freden for givet”.

De nationale politikere har også svigtet
På forsiden har Berlingske som tidligere nævnt valgt at fokusere på Mette Frederiksens udtalelse om, at “EU har svigtet”. Her kunne man så indskyde, at det i mindst lige så høj grad er de medlemslande, som udgør EU, der har svigtet. Blandt andet ved at insistere på en nærmest larmende tavshed om EU’s rolle i vores politiske hverdag, hvis vi ikke lige er tre uger på den ene eller anden side af et valg eller folkeafstemning, der handler om EU.

Nationale politikere har i mindst lige så høj grad har et ansvar

Den eneste måde, vi kommer ud over denne kedelige tendens med at skyde skylden på EU-samarbejde alene, er at erkende, at nationale politikere i mindst lige så høj grad har et ansvar for at gøre EU-samarbejdet vedkommende for befolkningen (forudsat at man selvfølgelig tilhører et parti, som rent faktisk mener, at det er tilfældet).

Her er det et klart skridt i den rigtige retning at insistere på at ville “tone EU socialdemokratisk”, som Mette Frederiksen siger i interviewet til Berlingske. For det er ikke ligegyldigt, hvilket EU vi ønsker os, og det kunne vi med fordel diskutere meget mere og bedre - og mellem europapolitiske valg og folkeafstemninger.

 

Sabina Askholm Larsen er uddannet cand.mag. i retorik og arbejder til daglig på DTU. Hun er desuden formand for Politisk Udvalg i den tværpolitiske forening Europabevægelsen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Uddannet cand.mag. i retorik. Arbejder til daglig på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor hun bl.a. arbejder med videnskabsformidling inden for byggeri og anlæg samt DTU's arktiske aktiviteter.


placeholder

Annonce