Tværtimod er partiet meget langt hen ad vejen tilfredse med den hurtigtarbejdende evaluering og kortlægning - inklusive en ekstern referencegruppe - som regeringen fredag bebudede.
Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti mener, at regeringen med evalueringen lægger op til “at undersøge sig selv”. De hælder på den baggrund regeringens oplæg til en tværgående, grundig evaluering ned ad brættet og kræver i stedet en en ekstern, uvildig undersøgelse.
Men dét stormløb deltager De Radikale ikke i:
Vi synes regeringens overordnede udspil til hurtig og åben redegørelse er fin
“Vi synes regeringens overordnede udspil til hurtig og åben redegørelse er fin,” skriver Martin Lidegaard i en sms til Netavisen Pio. En sms, som er afsendt fra Grønland, som Lidegaard i øjeblikket gæster sammen med Udenrigspolitisk Nævn, som han er formand for.
Martin Lidegaard føjer dog til, at De Radikale gerne vil være sikre på, at den eksterne referencegruppe nu også bliver uvildig:
har defineret den eksterne referencegruppes rolle for uklart
“Men synes, at de (Regeringen, red.) har defineret den eksterne referencegruppes rolle for uklart, da det er her vi kan få et uvildigt og fagligt blik ind på processen og myndighedernes beslutninger set udefra. Samme model som efter terrorangrebene i København i 2015.”
Kan regeringen klargøre, at den eksterne referencegruppe bliver uvildig og får mulighed for at få indblik i hele forløbet, så er De Radikale tilfredse:
“Så hvis de (Regeringen, red.) leverer på det, synes jeg ikke vi behøver yderligere en undersøgelse,” skriver Lidegaard i sin sms til Netavisen Pio.
Lidegaards og De Radikales melding kommer i kølvandet på, at Lidegaard søndag i et interview med TV 2 News understregede, at De Radikale ikke mener, at sagen kan bære en kommissionsundersøgelse eller lignende:
“(....) vi synes det bliver for meget, hvis man lægger op til en form for kommission eller noget i den stil. Det synes vi ikke sagen kan bære, og vi vil også gerne have en hurtig undersøgelse,” siger Lidegaard - med henvisning til, at regeringen lægger op til, at at den tværministerielle evaluering og kortlægning skal ligge klar inden for tre-fire måneder.
vi synes det bliver for meget, hvis man lægger op til en form for kommission
De Radikale har yderligere - sammen med De Konservative, Venstre, SF og Enhedslisten - indkaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) til et samråd.
“Hvor vi spørger ministrene: Hvad vidste man? Hvilke indberetninger kom der? Og hvorfor kom man ikke i gang noget før? For det er det, vi synes er det alvorlige: At man ikke kom i gang tidligere,” siger Lidegaard til TV 2 News.
Kommentarer
De skulle hellere genoprette Irak-kommisionen, der vil man kunne finde deciderede krigsforbrydelser, begået af ledende politikere, mens exiten fra Kabul højst vil kunne afsløre lidt bureaukratisk inerti og en vis mangel på rettidig omhu, og ikke noget kriminelt.
Nu rabler det da fuldstændig for de blå. Kommisionsundersøgelse, smide millioner ud til noget, som når der evalueres vil vise sig, at fejl som ramte mange lande, forkerte efterretninger, og et USA der blev taget på sengen. Fejl er der sikkert sket, men da ikke noget der kræver så meget. Hvor var de blå selv henne??
Helle jeg har forstået, at de blå partier vil stille forsvarsministeren
for en uvildig undersøgelse, jeg håber at det er korrekt, når
forsvarskommandoen oplyser den 22 juni, at den sidste Danske soldat
har forladt Afghanistan, jeg håber da ikke at det er forsvarsministeren,
der har ansvaret for at herboende Afghaner, er rejst på familie besøg,
i Afghanistan sidst i juli. Det må da være deres eget valg, det er vel ikke
forsvarsministeren der har lukket lufthavnen i Kabul for civile rutefly.