Facebook-opslag koster "den norske Støjberg" ministerjob

Et opslag på Facebook har kostet den kontroversielle norske minister Sylvi Listhaug posten. Støjberg bakker helhjertet om den skandaleramte nordmand
En af Norges mest kontroversielle politikere, justits- og indvandringsminister Sylvi Listhaug fra Fremskridtspartiet, har trukket sig fra sin post, få timer før at det norske parlament, Stortinget, ville stemme en mistillidsdagsorden igennem, som ville have kostet hele regeringen livet.

Sylvi Listhaug, der er blevet kaldt en norsk udgave af Inger Støjberg, er blevet skarpt kritiseret, fordi hun i et Facebook-opslag anklagede modstanderne i Arbejderpartiet for at bekymre sig mere om terroristers rettigheder end om nationens sikkerhed.

Opslaget kom i forbindelse med en debat om at tage pas og norsk statsborgerskab fra såkaldte Syrienskrigere og terrorister. Listhaug og regeringen har foreslået, at det skal kunne ske administrativt fra Justitsministeriet, mens Arbeiderpartiet og den øvrige opposition mener, at der skal en domstolsafgørelse til.

Sylvi Listhaugs opslag så således ud:

Højrepopulisme når det er værst
Men Listhaugs udsagn ramte helt ved siden af, i et land hvor erindringen om Anders Breiviks massemord på unge medlemmer af Arbeiderpartiet, stadig er i frisk erindring.

”Dette er højrepopulisme, når det er værst. Og det kommer fra vores justitsminister. Dette er ”hate speach” fra landets øverste ansvarlige for lov og orden, som spreder konspirationsteorier om Arbeiderpartiet, som for under syv år siden blev udsat for terror,” sagde Mani Hussaini, der er formand for AUF, den norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation, med henvisning til begivenhederne på Utøya.

”22. juli var resultatet af sådant had og sådanne konspirationsteorier. Jeg håber, at dette er det sidste vi ser af den slags fra landets justitsminister,” sagde Mani Hussaini til den norske avis Dagbladet.

Støtteparti trak støtten
Listhaug havde i første omgang valgt at slette opslaget, ikke fordi hun synes det var forkert, men ifølge hende selv, fordi hun ikke havde ophavsret til det billede, der var i opslaget. I sidste uge beklagede hun også, men det var ikke godt nok for oppositionen.

Og det var ikke kun venstrefløjen, som mente at Listhaugs anklager mod Arbeiderpartiet var ude over kanten. Knut Arild Hareide, der er formand for regeringens støtteparti Kristeligt Folkeparti, slog mandag fast, at partiet ikke havde tillid til justitsministeren og han opfordrede statsminister Erna Solberg til at fjerne hende. Dermed var der ikke længere opbakning til Listhaug.

Erna Solberg erklærede sig i første omgang klar til at kæmpe for Listhaug, men mandag aften måtte hun erkende, at det var en kamp der ikke kunne vindes.

Listhaug: De vil knægte ytringsfriheden
Sylvi Listhaug meddelte tirsdag morgen officielt sin afgang, men lod samtidig vide at hun mente, at fyringen var dybt uretfærdig, at hun havde været udsat for en ”heksejagt” og at Arbeiderpartiet og de øvrige oppositionspartier forsøgte at knægte ytringsfriheden.

”Et indlæg, der ikke havde noget at gøre den 22. juli, og som jeg beklagede blev bragt, har gjort norsk politik til en børnehave. Så jeg mener, at det er mit ansvar at handle voksent,” skrev hun i en kommentar på Facebook og fortsatte:

”Jeg har oplevet det som en ren heksejagt, hvor Jonas Gahr Støres (Arbeiderpartiets formand, red.) hensigt har været at knægte ytringsfriheden om et af de vigtigste spørgsmål om Norges fremtid.”

Opbakning fra Støjberg
Beskeden om Sylvi Listhaugs afgang fik den danske udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til tasterne. Den danske minister mener, at den nu tidligere kollegas Facebook-opslag er blevet bevidst misforstået af den norske venstrefløj.

På Facebook skriver hun blandt andet, at ’Sylvi’ - som den danske udlændinge- og integrationsminister øjensynligt er på fornavn - med sker efter en:

”Efter min mening, fuldstændig overdreven og hysterisk debat om en Facebookopdatering, som Sylvi skrev om Norges politik over for fremmedkrigere for et par uger siden.”

”Den norske venstrefløj har fuldstændig bevidst misforstået det hun skrev og brugt det i mod hende. De har konstant haft et horn i siden på Sylvi, fordi hun stærkere end nogen anden i norsk politik har været bannerfører for en stram udlændingepolitik og en stædig insisteren på, at indvandrere i Norge skal respektere norske værdier.”

Også Inger Støjbergs særlige rådgiver, Mark Thorsen, giver moralsk opbakning til Listhaug på Facebook.

Om Sylvi Listhaug
40-årige Sylvi Listhaug er født og opvokset i den lille by Ørskog uden for Ålesund på den norske vestkyst og hun er oprindeligt uddannet skolelærer, men har siden ungdomsårene været involveret i politik, enten som ansat i Fremskridtspartiets sekretariat eller som valgt politiker.

Hun var socialborgmester i Oslo fra 2006 til 2011 og fra 2013 har hun været minister, dels for landbruget og dels for udlændinge- og integration, hvor hun var den første til at besidde den post i Norge. I 2017 blev hun første gang valgt til Stortinget.

I midten af januar kunne hun desuden tilføje justitsminister på visitkortet. Det blev dog kun til knap to måneder på den post.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce