Det viser nye tal fra Skat, Arbejdstilsynet og Politiet, som står bag kontrollen af lønsnyd, skattesvindel og brud på arbejdsmiljøloven.
Her fremgår det, at udlændinge og udenlandske firmaer, der arbejder her i landet, blev kontrolleret 1.387 gange i 2015, mens antallet af kontroller var nede på 958 i 2017.
Det svarer til et fald på 31 procent.
Det skriver Fagbladet 3F.
Arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund, på Aalborg Universitet undrer sig:
Når man skærer ned i antallet af tilsyn, så er der højere risiko for mere social dumping
”Når man skærer ned i antallet af tilsyn, så er der højere risiko for mere social dumping. Vi ved fra vores forskning, at tilsynene er med til at sikre, at reglerne bliver overholdt. Det har en præventiv effekt, at man kan blive fanget,” siger han til Fagbladet 3F.
Færre bliver tjekket for skattefusk
Det er ikke kun antallet af samlede tilsyn, der falder.
Hver gang Skat, Arbejdstilsynet og Politiet er ude på kontrol, tjekker Skat også op på de udenlandske ansatte og firmaernes skatteforhold. Også her er antallet af kontroller styrtdykket.
Skat lavede i 2015 3.708 kontroller vedrørende moms- og skattesvindel. I 2017 faldt antallet af den slags kontroller til 2.831.
Et fald på 24 procent.
Mens kontrollen med social dumping altså er faldende, så er antallet af udlændinge, der arbejder i Danmark, steget markant.
Den udenlandske arbejdskraft er steget med 25 procent fra 2014 til 2017, ifølge jobindsats.dk.
DF undrer sig
”Der er ingen tvivl om, at tilsynet stort set kun er rettet mod udenlandsk arbejdskraft. Og når der kommer flere og flere udlændinge, så er et øget tilsyn også oplagt,” siger Bjarke Refslund, der betegner indsatsen mod social dumping som et effektivt våben mod løndumping, skattesnyd og brud på arbejdsmiljøloven.
Hos Dansk Folkeparti undrer beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted sig:
”Det er slet ikke meningen, at der skal være færre kontroller for social dumping, samtidig med at vi får flere udlændinge til Danmark for at arbejde,” siger han til Fagbladet 3F.
Han understreger, at Dansk Folkeparti har været med til at sætte penge af på finansloven i 2017 og 2018 til en fastholdelse af indsatsen mod social dumping.
3F: Lad pengene følge antallet af udlændinge
Hos Fagforbundet 3F ønsker man et system, der kontrollerer udenlandske firmaer og arbejdstagere på en anden måde end i dag.
I stedet for de typisk et-årige aftaler i forbindelse med Finansloven, foreslår 3F, at pengene skal følge antallet af udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde.
På den måde kan indsatsen både stige og falde - alt efter hvor mange udenlandske arbejdere, der kommer til Danmark.
Vi skal selvfølgelig have en kontrol med social dumping, som svarer til udfordringerne
”Vi skal selvfølgelig have en kontrol med social dumping, som svarer til udfordringerne. Med 25 procent stigning i udenlandsk arbejdskraft de sidste tre år er det alfa og omega, at politikerne får landet en langvarig aftale, som sikrer en effektiv kontrol med social dumping, siger Henning Overgaard til Fagbladet 3F.
Forslaget fra 3F støttes umiddelbart af Socialdemokratiet, Enhedslisten og de radikale.