Fagbevægelsen aflyser 1. maj i Fælledparken

Coronavirus får nu også konsekvenser for det historiske og traditionsrige 1. maj-arrangement i Fælledparken på arbejdernes internationale kampdag.
Først var det Mette Frederiksen (S), der aflyste sin ankomst til dette års 1.maj-arrangement i Fælledparken i København. Det skyldes de senere års uroligheder, meddelte statsministeren.

På arbejdernes internationale kampdag sidste år måtte Mette Frederiksen afbryde sin tale i Fælledparken. Det skete, fordi der opstod tumult – både verbalt og fysisk – foran Hovedscenen mellem folk fra BJMF (Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening), der forsøgte at overdøve Socialdemokratiets formand med tilråb, og medlemmer af DSU, der råbte igen med det taktfaste ”Hva’ har Danmark brug for? Danmark har brug en socialdemokratisk regering igen”.

Der er vist ikke nogen fornuftige mennesker, der tror, at det her er overstået 1. maj

Nu er det så hovedarrangøren af 1. maj i Fælledparken, der meddeler, at arrangementet er aflyst. Men denne gang er årsagen en anden: den verserende coronavirus. Det oplyser LO Hovedstaden og FTF Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

”Vi betragter os selv som fornuftige mennesker”

Aflysningen sker med baggrund i et af regeringens seneste tiltag, der trådte i kraft onsdag klokken 10, om at forbyde forsamlinger på mere end ti personer ved offentlige arrangementer.

Det fortæller formand for LO Hovedstaden, Per Olsen, til Netavisen Pio:

”Det er enormt ærgerligt at skulle aflyse, men det har selvfølgelig sin årsag i det her coronavirus og de udmeldinger, der er kommet. Det, vi har kunnet læse og høre, når vi har fulgt med, det er, at det her i hvert fald kommer til at tage 14-16 uger, og så er vi jo langt henne på den anden side af 1. maj. Samtidig er der også en økonomisk sammenhæng i det. Vi kan ikke gå ud og tegne kontrakt med underleverandører og så efterfølgende komme til at hænge på en stor regning,” siger han og fortsætter:

Det her kommer til at tage 14-16 uger

”Der er vist ikke nogen fornuftige mennesker, der tror, at det her er overstået 1. maj. Og vi betragter os selv som fornuftige mennesker.”

Klar med plan B og C

Hvis myndighederne alligevel skulle vurdere det sikkert at samles til den tid, er man fra arrangørernes side klar til at vedligeholde og festliggøre et 1. maj-arrangement i Fælledparken; om end det under alle omstændigheder kommer til at ske under mere beskedne forhold.

Men hvis situationen fortsat er alvorlig, vil arrangørerne overveje, om der kan laves en mindre symbolsk markering i Fælledparken, men uden fysisk fremmøde. Derudover er man klar til at markere arbejdernes internationale kampdag på de sociale medier, oplyser LO Hovedstaden i pressemeddelelsen.

Flere 1. maj-aflysninger

Det er ikke kun arrangementetet i Fælledparken, der er blevet aflyst pga. corona-pandemien.

Også LO Holbæk-Odsherred har måttet aflyse sine 1. maj-arrangementer, der skulle have fundet sted i henholdsvis 3F Huset og Østre Anlæg i Holbæk samt på Plænen i Asnæs.

Alt andet vil være uansvarligt

Vores vurdering er, at intet formentlig er normaliseret til den tid, og hvem ved, hvornår smitten topper,” siger formand for LO Holbæk-Odsherred, Allan Andersen.

Det er beklageligt, men som bekendt er dette en situation som ingen havde forventet eller har været i tidligere, og beslutningerne skal jo træffes før eller siden og det blev nu. Alt andet vil være uansvarligt,” fortsætter han.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce