Annonce

Fagbevægelsen: Aftale for erhvervsskolerne er et godt skridt på vejen

Men LO understreger at erhvervsskolerne fortsat mangler 500 millioner kroner
Både Socialdemokratiet Den nye aftale for erhvervsskolerne, som et bredt flertal i Folketinget indgik torsdag, er et godt skridt på vejen for både erhvervsskolerne og fremtidens faglærte. Det siger LO’s formand Lizette Risgaard.

LO’s formand Lizette Risgaard glæder sig over, at et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en ny aftale for erhvervsskolernes økonomi.

”Aftalen er et godt skridt på vejen. Den giver ro om erhvervsskolernes økonomi de næste år. Men hvis vi skal løse manglen på faglærte i fremtiden, må man være endnu mere ambitiøse. Jeg hæfter mig desuden ved, at der er aftalt en række initiativer, som der skal arbejdes videre med. Det arbejde glæder vi os til at bidrage konstruktivt til,” siger LO’s formand ifølge en pressemeddelelse fra LO.

LO's formand fremhæver, at politikerne har lyttet til fagbevægelsen, arbejdsgiverne og de unges krav om at fjerne de årlige besparelser på erhvervsskolerne:

”LO og DA har længe argumenteret for, at disse besparelser er ødelæggende for erhvervsskolerne og deres mulighed for at uddanne flere dygtige faglærte. På sigt vil afskaffelsen af besparelserne og de bedre vilkår for at begynde på en erhvervsuddannelse betyde, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse,” lyder det fra Lizette Risgaard.

Der mangler fortsat 500 mio. kr.

Hun er meget tilfreds med, at politikerne har lyttet til LO’s forslag om at give flere unge mulighed for at prøve forskellige fag af, inden de endegyldigt skal vælge uddannelse. Politikerne har også lyttet LO’s forslag om at give voksne, der mangler forudsætninger for at tage en erhvervsuddannelse, bedre muligheder, ved at tilbyde et nyt 10 ugers ekstra grundforløb.

Men LO er bekymret over erhvervsskolernes økonomi:

LO har tidligere peget på, at der mangler ca. 500 mio. kr. i skolernes økonomi

”LO har tidligere peget på, at der mangler ca. 500 mio. kr. i skolernes økonomi, før disse er økonomisk sikret helt frem til 2022. Disse penge havde vi gerne set, at politikerne havde fundet i finanslovforhandlingerne,” understreger LO’s formand.

FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, udtrykker også glæde over erhvervsskoleaftalen, men peger i et tweet samtidig på at regeringens omstridte to procents omprioriteringsbidrag bør afskaffes på hele uddannelsesområdet:

placeholder

Socialdemokratiets erhvervsskoleordfører, Mattias Tesfaye, er også tilfreds med aftalen omerhvervsskolerne, men kun på den helt korte bane:

”Det er en god aftale. Vi er særligt tilfredse med, at de planlagte besparelser i 2019 nu bliver fjernet. Men vi er også nødt til at være ærlige. Allerede fra 2020 planlægger regeringen nye nedskæringer. Det fik vi ikke stoppet ved forhandlingsbordet, så det må danskerne stoppe i stemmeboksen”, siger Mattias Tesfaye, erhvervsuddannelsesordfører for Socialdemokratiet.

I et tweet hæfter SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark, glæder sig især over et frugtbart samarbejde mellem de Socialdemokratiet, radikale og SF:

placeholder

Kun Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om erhvervsskolerne.

Opdateres

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet