Annonce

Fagbevægelsen: ”Det lover godt for det nye årti”

Nytårstalen: Glæde i fagbevægelsen over at forbedring af lønmodtagernes vilkår er på den politiske dagsorden – 3F ser gerne af udhulingen af dagpengene stoppes
Fagbevægelsen modtager gennemgående statsminister Mette Frederiksens nytårstale positivt. Det noteres med tilfredshed, at retten til tidligere pension til nedslidte havde en fremtrædende plads i statsministerens nytårstale.

Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, efterlyser dog et ”stærkt dagpengesystem”, mens fagforbundet 3F understreger, at der er behov for at stoppe den gradvise udhuling af dagpengenes værdi.

Dejligt, at regeringen prioriterer fællesskabet og solidariteten

”Dejligt, at regeringen prioriterer fællesskabet og solidariteten. Det lover godt for det nye årti,” siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, ifølge en pressemeddelelse.

placeholder

 

”Jeg ser meget frem til, at regeringen finder en løsning for de mange lønmodtagere, der er trådt tidligt ind på arbejdsmarkedet og har arbejdet i mange år. Det glæder mig, at vi nu har en regering, der har viljen til at løse den store udfordring”, siger Lizette Risgaard.

Uligheden må ikke stige

FH-formanden glæder sig over, at statsministeren i sin nytårstale understreger, at der er behov for at følge op på ”den meget ambitiøse klimalov, Folketinget vedtog før jul”. Hun glæder sig også over, at statsministeren understreger at kommende klimatiltag ikke må få uligheden til at stige:

”Det er en stor lettelse, at regeringen og det meste af Folketinget er enige om at forbedre vores klima. Det glæder mig, at statsministeren understregede, at uligheden ikke må stige. Det er selvfølgelig helt afgørende, at klimaindsatsen ikke må ske på bekostning af dem, der har mindst og dem som risikerer at miste deres job i omstillingen.”

Det er selvfølgelig helt afgørende, at klimaindsatsen ikke må ske på bekostning af dem, der har mindst

Lizette Risgaard understreger, at ”efter- og videreuddannelse samt et stærkt dagpengesystem (er) krumtappen i en retfærdig omstilling.”

3F: Statsministeren sætter en ny retning

Fagforbundet 3F modtager også statsministerens nytårstale positivt. Han mener, at Mette Frederiksen med talen ”sætter en ny retning for Danmark”:

”Det er en vigtig nytårstale, hvor statsministeren sætter en ny retning for Danmark. Jeg er meget glad for, at dansk politik igen har fokus på lønmodtagerens vilkår, på klima og på at bevare og udbygge et social retfærdigt Danmark,” siger 3Fs forbundsformand Per Christensen ifølge en pressemeddelelse.

Han understreger ”som formand for omkring 270.000 ufaglærte og faglærte 3Fere, at regeringens projekt om en ret til tidlig pension for folk, der er slidt op efter et hårdt arbejdsliv, bliver et af de afgørende politiske emner i 2020”:

”Det er kort sagt hamrende vigtigt. Vi har kæmpestort behov for at sikre, at lønmodtagere, der er slidt efter et hårdt arbejdsliv, får en ret til at gå på folkepension før tid, hvis kroppen siger stop,” siger Per Christensen.

Vejen til et samfund med muligheder for alle brolægges i barndommen

Statsministerens fokus på at give alle børn bedre muligheder i livet bliver også rost:

”Vejen til et samfund med muligheder for alle brolægges i barndommen. Derfor er det positivt, at Mette Frederiksen vil rette fokus mod netop de børn, der har brug for fællesskabets hjælp,” siger Per Christensen.

Stop udhulingen af dagpengene

Han glæder sig over, at regeringen allerede på en række områder har sat en ny retning for Danmark.

Det gælder fx årets finanslovsaftale, hvor der blev afsat historisk mange midler til kampen mod social dumping. Det gælder i forhold til klima, midler til at genoprette Arbejdstilsynet og fx afskaffelsen af opholdskravet på dagpengeområdet.

I forhold til det danske dagpengesystem påpeger forbundsformanden, at der er behov for at stoppe den gradvise udhuling af dagpengenes værdi:

Det er politikernes ansvar at genoprette trygheden med et tidssvarende dagpengeniveau og fair regler

”Trygheden for danske lønmodtagere er en forudsætning for det fleksible arbejdsmarked. Det er politikernes ansvar at genoprette trygheden med et tidssvarende dagpengeniveau og fair regler. Det mener jeg også, at regeringen bør gøre til en politisk mærkesag i 2020.”

BUPL: Kan blive startskuddet til børnenes årti

Statsministerens nytårstale modtages særlig godt af fagforbundet BUPL. Formanden for pædagogerne, Elisa Rimpler, mener, at talen kan blive startskuddet til børnenes årti:

”’Det starter med vores børn,’ sagde statsminister Mette Frederiksen i sin første nytårstale og fik understreget, at hun i den grad mener det, når hun har sagt, at hun vil være børnenes statsminister. Børnene fik nemlig næsten al tiden i statsministerens tale. Og det er afgørende. For der er i den grad behov for, at børnene kommer i fokus i det nye årti,” siger formanden for BUPL ifølge en pressemeddelelse.

”Statsministerens ambition om at gøre Danmark til verdens bedste land at være barn i er afgørende. Og vi skal selvfølgelig have alle børn med. Det er lovende i forhold til den ambitiøse børneplan, regeringen sammen med støttepartierne har varslet,” siger Elisa Rimpler.

placeholder

 

Hun hæfter sig ved, at regeringen har lagt lovende fra land med en ny økonomiaftale, der giver kommunerne penge til det voksende antal børn og ældre, og en finanslovsaftale, der blandt andet indeholder en plan om at indføre lovbundne minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

Den demografiske udvikling betyder, at der kommer mere end 60.000 flere småbørn i de kommende ti år. Og der mangler 4000 pædagoger, hvis normeringerne i vuggestuer og børnehaver skulle være som for ti år siden. Samtidig sparer hver fjerde kommune stadig på børnene, så der er i den grad behov for et kontinuerligt fokus. Ikke mindst i forhold til den tidlige indsats, understreger BUPL-formanden.

Det er derfor fuldstændig afgørende, at regeringen i de kommende år investerer massivt i godt børneliv

”Det næste årti skal være børnenes. Forholdene i daginstitutioner, SFO’er, fritidshjem og klubber har nået et historisk lavpunkt. Det går ud over børn og unges liv, udvikling og muligheder. Det er derfor fuldstændig afgørende, at regeringen i de kommende år investerer massivt i godt børneliv,” siger Elisa Rimpler.

Behov for 15.000 ekstra pædagoger

Hun roser regeringen for at afskaffe grønthøsterbesparelserne på uddannelse og beslutningen om at investere 170 millioner kroner på at løfte pædagoguddannelsen over de næste fire år.

Men den positive udvikling i børnetallet betyder også, at regeringen allerede nu skal sætte alle sejl til for at sikre den fremtidige rekruttering af pædagoger til børnene.

Det kræver, at regeringen tager initiativ til en handleplan for at uddanne, tiltrække og fastholde flere pædagoger

”Høj kvalitet i børnenes hverdag med forebyggelse og tidlig opsporing i daginstitutionerne opnås ikke ved at ansætte ufaglærte. Det sikres ved gode normeringer og veluddannede pædagoger. Det stigende børnetal og minimumsnormeringer betyder, at der samlet er behov for op mod 15.000 flere pædagoger i de kommende ti år. Det kræver, at regeringen tager initiativ til en handleplan for at uddanne, tiltrække og fastholde flere pædagoger ved at gøre forholdene og uddannelsen mere attraktive,” siger Elisa Rimpler.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hold nu kæft Lizette Risgaard, hvordan kan fagbevægelsen være tilfredse med tomme ord og dårligere forhold for alle danskere i den socialistiske finanslov!
En skam at fagbevægelsen i Danmark er blevet en politisk organisation, istedet for at kæmpe for deres medlemmer, ikke mærkeligt at medlemmerne flygter fra denne mafia lignende organisation.

Hold nu kæft Lizette Risgaard, hvordan kan fagbevægelsen være tilfredse med tomme ord og dårligere forhold for alle danskere i den socialistiske finanslov!
En skam at fagbevægelsen i Danmark er blevet en politisk organisation, istedet for at kæmpe for deres medlemmer, ikke mærkeligt at medlemmerne flygter fra denne mafia lignende organisation.