Fagbevægelsens top vil gøre op med seksuelle krænkelser

Forbundsformænd og –kvinder fra 53 af FH’s medlemsorganisationer vil ikke tolerere chikane, diskrimination og krænkende adfærd
Foto: Jesper Ludvigsen
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation
”Alle medarbejdere har ret til at blive behandlet med respekt og værdighed, men det sker desværre ikke alle steder i dag.”

Sådan lyder det fra Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), i en pressemeddelelse.

Anledningen er et åbent brev, som er underskrevet af forbundsformænd og –kvinder fra 53 af FH’s medlemsorganisationer. De gør det tydeligt, at chikane, diskrimination og krænkende adfærd af enhver form er helt uacceptabelt.

Vil ikke acceptere krænkelser

FH-formanden sender med sine udtalelser et klart signal om, at man fra toppen i fagbevægelsen ikke vil acceptere seksuelle krænkelser fremover.

”Selvfølgelig skal vi kunne hygge os på arbejde og ha’ en uformel omgangstone, det er en del af et godt arbejdsmiljø. Men det skal være klokkeklart for enhver, at vi ikke vil tolerere krænkelser af nogen art på vores arbejdspladser,” siger Lizette Risgaard, som peger på, at der skal sættes ind tidligt på arbejdspladserne.

”Forebyggelse er helt afgørende for at forhindre krænkende adfærd på arbejdspladserne – og det er først og fremmest arbejdsgivernes ansvar.“

“Men jeg ønsker, at vi alle sammen tager ansvar for at skabe et miljø, hvor vi øjeblikkeligt siger fra, hvis grænser bliver overtrådt. Vi skal turde tage ansvar for hinanden og ikke lade kollegaen eller andre i stikken,” understreger Lizette Risgaard.

Vi skal turde tage ansvar for hinanden og ikke lade kollegaen eller andre i stikken

Brug for et tydeligere arbejdsgiveransvar

Fagbevægelsen foreslår at indføre et “indirekte objektivt arbejdsgiveransvar”, så arbejdsgiverne hæfter i sager, hvor de ikke forud for chikanen har taget passende forholdsregler.

”Jeg er sikker, på at et ”indirekte objektivt arbejdsgiveransvar” vil være et kæmpe incitament for arbejdsgiverne til at gå i gang med at forebygge krænkelser.” 

“For det vil jo betyde, at hvis arbejdsgiverne ikke kan dokumentere, at de har gjort, hvad de kunne for at forebygge krænkende opførsel på deres virksomhed, så risikerer de at hæfte i sager, hvor deres medarbejder er blevet krænket”, siger Lizette Risgaard.

Så risikerer de at hæfte

Et forsøg på at kigge indad

Med brevet forsøger fagbevægelsen også at kigge indad med henblik på bedre at kunne håndtere krænkelsessager i fremtiden.

”Det ligger dybt i fagbevægelsens DNA at bekæmpe chikane, diskrimination og krænkende adfærd i alle dens former. Derfor handler vores fælles brev også om, at vi forpligter os på at kigge grundigt og ærligt på os selv. Vi skal selvfølgelig også i fagbevægelsen sikre, at vores medarbejdere har et sted at gå hen, hvis de har noget at fortælle.” 

“Og her vil vi håndtere eventuelle sager lige så professionelt, som vi gør, når vi kører sager for vores medlemmer herunder, at retssikkerheden gælder for både den, der føler sig krænket, og den, der er under mistanke for at krænke”, siger Lizette Risgaard.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce