Annonce

Fagboss raser over pensionsmysterium - selv ministeren er forundret

Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen, raser over, at flere og flere får afslag på seniorpension. Selv beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er mystificeret over udviklingen
Foto: HK Privat
Anja C. Jensen, forbundsformand, HK
Seniorpension blev vedtaget i 2019 som en adgang for nedslidte til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til 6 år før folkepensionsalderen.

Da ordningen først trådte i kraft i 2020, blev langt de fleste ansøgninger imødekommet. Hele 97 procent fik tilkendt ydelsen, skriver TV 2.

i dag er det kun 64 procent af ansøgerne, der får tilkendt seniorpension

For at komme i betragtning til seniorpension skal man visiteres af en læge - og have en arbejdsevne på maksimalt 15 timer om ugen.

I 2024 ser det dog noget anderledes ud, for i dag er det kun 64 procent af ansøgerne, der får tilkendt seniorpension, og det er blandt andre HK’s forbundsformand, Anja C. Jensen, vred over.

Seniorpension er ikke for sjov! Den er der, fordi der er brug for den

Facebook skriver hun: 

“Seniorpension er ikke for sjov! Den er der, fordi der er brug for den.”

“Derfor gør det mig også virkelig vred, når jeg hører fra HK’s lokalafdelinger rundt om i landet, at flere og flere oplever at få afvist deres ansøgning om seniorpension – på trods af, at deres egen læge, kommune og psykiater alle er enige om, at de ikke længere kan være på arbejdsmarkedet og anbefaler dem at søge seniorpension.”

“Så er der jo noget galt.”

Seniorpension: Tre kriterier

Om man får seniorpension afhænger af tre kriterier: 

  • Man skal have haft varig tilknytning til arbejdsmarkedet i 20 til 25 år
  • Have maks. seks år til folkepensionsalderen
  • Om det ud fra en lægefaglig vurdering kan godtgøres, at ens arbejdsevne er nedsat varigt til at være højst 15 timer om ugen i ens nuværende beskæftigelse.

Tidligere var den lægefaglige visitation til seniorpension for de fleste ansøgeres vedkommende garant for, at man fik seniorpensionen tilkendt, men det er det altså ikke nu.

Kigger man på begrundelsen for de aktuelle afslag, gælder det nemlig for de fleste, at det ikke er godt nok begrundet, at arbejdsevnen er nedsat til maksimalt 15 timer om ugen.

Når en læge vurderer, hvorvidt en borger kan arbejde i et givent omfang ud fra, hvad vedkommende fejler, så tænker jeg ikke, at sagsbehandleren skal sidde og vurdere mere ned i det

Det undrer lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, sig over. Til TV 2 siger hun, at:

“Når en læge vurderer, hvorvidt en borger kan arbejde i et givent omfang ud fra, hvad vedkommende fejler, så tænker jeg ikke, at sagsbehandleren skal sidde og vurdere mere ned i det. Derfor synes jeg ikke, det lyder helt rigtigt, det der foregår her.”

Minister vil undersøge sagen

Får man afslag på sin ansøgning om seniorpension, kan man klage til Ankestyrelsen.

Af dem der klager får 20 procent omgjort afgørelsen. De får altså alligevel tilkendt seniorpension.

I et interview med TV 2 søndag sagde ministeren, at hun vil kigge på tallene og finde ud af, hvad der foregår

At så mange afslag på seniorpension bliver omgjort i Ankestyrelsen, kan beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ikke umiddelbart forklare.

I et interview med TV 2 søndag sagde ministeren, at hun vil kigge på tallene og finde ud af, hvad der foregår.

Det vil SF også gerne vide, så de har nu kaldt ministeren i samråd.

TV 2 har de seneste dage afdækket flere tilfælde, hvor ansøgere har fået afslag, der umiddelbart ser urimelige ud.


 

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Forklaringen ligger da ligefor:

ATP har ikke råd til at udbetale seniorpension i større omfang, for så går det dels ud over andre pensionsformer, dels går det ud over ledelsens lønninger m.v.

ATP har kort skrevet sikkert IKKE penge nok på kistebunden og er ikke interesseret i at realisere diverse investeringer....

Dertil kommer, at ATP handler efter at behage nogle politikeres synspunkter.
I det her tilfælde synspunkter om, at Danmark ikke har råd til, at "alle går på pension" , før de er 67 år eller ældre.

Men Ane Halsboe-Jørgensen får næppe afslag på sin ret til en generøs pension!

Se og hør blot hendes partikammerats ikke-svar på spørgsmålet om, hvorfor politiker-pensionerne stadig ikke er blevet reguleret:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/i-fem-aar-har-s-og-v-lovet-aendre-dere...

Ja, det er decideret pinligt.
Men Mette har en lille lønforhøjelse til sig og vennerne på bedding. Det er godt nok kun 250.000 kr. årligt, så det er godt, hun allerede har sikret sig en klækkelig topskattelettelse.
Var der nogen der sagde grådig?

Nu er det ikke ATP ( arbejdsmarkedets tillægspension ) skattekiste der betaler for de pensionsydelser - Men det er ATP der administrerer ordningen i samarbejde med udbetaling Danmark der får udgiften refunderet af staten -