Fagbosser går sammen til forsvar for dansk model

Vi passer på Danmark, er budskabet fra formænd og –kvinder for halvanden snes fagforbund, der lancerer ny kampagne til forsvar for den danske model i anledning af næste års overenskomstforhandlinger.
Når arbejdsgivere og lønmodtagere i midten af december udveksler krav til de kommende overenskomster, så berører det ikke kun de mere end 525.000 offentligt ansatte som organisationerne tilsammen repræsenterer. Det berører også hele Danmark. For de over ½ mio. offentligt ansatte passer på velfærdssamfundet og de danske arbejdspladser.

Det er i hvert fald budskabet i en ny kampagne "Vores aftaler. Din styrke." om den danske model. Og sjældent har et så bredt et udsnit af den danske fagbevægelse stået samlet.

”Vi vil gerne sige klart og tydeligt til arbejdsgiverne, at vi spiller aktivt med. Vi vil have mere indflydelse på arbejdspladserne, ikke mindre. Arbejdsgiverne vil forsøge at begrænse vores indflydelse - sådan var det ved overenskomstforhandlingerne i 2013, sådan bliver det ved forhandlingerne igen i ’15 - og sådan forudser jeg, det vil fortsætte. Derfor skal vi sikre medlemmernes indflydelse på arbejdspladsen og gode overenskomstresultater, som giver mening. Derfor er vi gået med i den her kampagne,” fortæller formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry om kampagnen.

Som en del af kampagnen, er der nemlig blevet lavet en film, med de i offentligheden kendte ansigter som lærerformand Anders Bondo Christensen, FOA-formand Dennis Kristensen og Socialrådgivernes formand Majbrit Berlau som sammen med 25 andre faglige ledere formidler kampagnens glade budskab.

Fagbevægelsen rykker sammen i bussen
Det er ikke kun kampagnen, de faglige organisationer er gået sammen om. I starten af oktober slog 53 faglige organisationer pjalterne sammen i et nyt, stort forhandlingsfællesskab, med det meget opfindsomme navn Forhandlingsfællesskabet.

Det er det tidligere KTO, der forhandlede på det kommunale område, med Anders Bondo Christensen (der også er formand for det nye forhandsfællesskab) i spidsen, der er gået sammen med de 11 fagforeninger i Sundhedskartellet, der forhandlede på … sundhedsområdet.

”For os som profession er det vigtigt, at vi sidder med ved bordet. Med Forhandlingsfællesskabet i ryggen har vi en langt stærkere stemme ved de kommende OK-forhandlinger. Samtidig sender vi et kraftigt signal, om at vi i fagbevægelsen står sammen og sætter en tyk streg under værdien af kollektive forhandlinger og den danske aftalemodel”, siger Ghita Parry, der udover jobbet i Kost & Ernæring sidder i bestyrelsen i Forhandlingsfælleskabet.

De reelle forhandlinger om de offentlige overenskomster går i gang i starten af det nye år og aftalerne skal efter planen være klar i slutningen af februar.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce