Fagforbund: Drop boligjobordningen

For dyr og socialt skæv, mener to af landets største fagforbund
To af fagbevægelsens tunge aktører, bakker nu regeringens tre støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten op i, at boligjob-ordningen bør droppes.

Fagforbundene 3F og Dansk Metal finder således, at boligjob-ordningen, hvor man kan trække udgifter til visse håndværksydelser, rengøring og børnepasning fra i skat, er både for dyr og socialt skæv.

Vi synes, det er en dyr ordning

“Vi synes, det er en dyr ordning. Den understøtter i høj grad en branche, som er i bulderkog, og så er det støtte til en masse aktiviteter, der ville være sket alligevel. Og at den er socialt skæv har også betydning for vores syn,” siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby, til DR Nyheder.

Benyttes især af dem med høje indkomster 

Samme melodi lyder fra 3F:

Der er en skæv fordelingsmæssig profil på fradraget

“Der er en skæv fordelingsmæssig profil på fradraget. Dem, der i høj grad bruger den her ordning, er også dem, der har de højeste indkomster." 

"Vi kæmper for øget lighed. Den økonomiske ulighed er steget gennem rigtig mange år, og fjerner man fradraget, vil det trække lidt den anden vej,” siger Frederik I. Pedersen, cheføkonom i 3F, til DR Nyheder.

I 2021 kan man efter boligjobordningen trække 25.000 kroner for serviceydelser og 25.000 kroner i fra for udvalgte håndværkerydelser.

Boligjobordningen blev - med henvisning til coronakrisen - udvidet i 2021. Det forhøjede fradrag i 2021 ventes at koste 340 millioner kroner.

I 2020 var den samlede udgift til boligjobordningen 540 millioner kroner.

Vil bevare på nuværende niveau

Regeringen har i sit finanslovsudspil spillet ud med at foreslå, at man fortsætter boligjobordningen på 2020-niveau.

Trods meldingen fra fagbevægelsen holder regeringen - indtil videre - fast i boligjob-ordningen.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, anerkender at dansk økonomi kører i højt gear, og derfor ikke på samme måde som tidligere har brug for at blive boostet.

Han fremhæver derimod ordningens grønne element, da boligjob-ordningen ikke mindst giver skattefradrag til klimarenoveringer af huse.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce