Fagforbund om finanslov: Velfærden har vundet

Finansloven giver et reelt løfte af velfærden i en svær tid, samtidig med at beskæftigelsen prioriteres, lyder det fra flere fagforeninger.
Foto: Professionshøjskolen UCN
Regeringen, støttepartierne og Alternativet indgik søndag aften aftale om næste års finanslov. Den får pæne ord med på vejen fra flere af landets store fagforbund.

I fagforeningen FOA siger forbundsformand Mona Striib, at hun er en "lettet og glad FOA-formand", når hun skal vurdere aftalen:

”Når finansministeren kalder aftalen en corona-finanslov, kunne man godt frygte, at indholdet ville blive lige så trist og træls, som den dagligdag, i coronaens skygge, vi har oplevet de seneste måneder - det er vi glade for at konstatere, ikke er tilfældet,” siger hun ifølge en pressemeddelelse.

Reelle investeringer i velfærden

FOA-formanden lægger særlig vægt på, at det nu også bliver muligt for ledige på dagpenge over 30 år, at uddanne sig til social- og sundhedsassistent til 110 procent af dagpengesatsen.

"Det er gode nyheder, ikke kun for de ledige, men for os alle sammen, i en situation hvor hele ældre- og sundhedsområdet står overfor massive rekrutteringsproblemer," fastslår Mona Striib.

"Og samtidig er vi glade for, at vi trods krisen kan se reelle investeringer i velfærden. Vi får flere ansatte og mere faglighed i ældresektoren, et løft af ungdomsuddannelserne og en fremrykning af minimumsnormeringer. Velfærden har vundet. Og vi er overbevist om, at investeringer i velfærden også er investeringer i økonomien, når man gør regnebrættet op.”

Glæder sig over penge til erhvervsuddannelser

I aftalen er der blandt andet sat flere penge af til erhvervsuddannelserne. 80 millioner kroner om året til et generelt løft af alle uddannelser og 80 millioner yderligere til et løft af sosu-uddannelserne.

Pengene falder på et tørt sted

Det glæder formanden for Dansk Metal, Claus Jensen:

”Jeg er rigtig glad for det løft af erhvervsuddannelser, vi får i forbindelse med finansloven. Vi kommer i den grad til at mangle faglærte i fremtiden, og skal vi følge med udlandet, så har vi brug for erhvervsskoler i verdensklasse. Pengene falder på et tørt sted, og vi er ikke i mål, men det er et godt skridt,” siger han.

Derudover er Dansk Metal meget positive over for de initiativer, der understøtter virksomhedernes – og særligt de små og mellemstore virksomheders, de såkaldte SMV'er – digitaliseringspotentiale og fremmer deres bidrag til den grønne omstilling.

”Derfor er det meget positivt, at der med denne aftale bliver igangsat en række initiativer, der både hjælper med rådgivning og produktkøb, så SMV’erne for alvor kan komme med på digitaliseringsbølgen og indfri potentialet i forhold til den grønne omstilling. Det vil gavne virksomhederne, samfundet og ikke mindst skabe gode arbejdspladser,” vurderer Claus Jensen.

FH-formand godt tilfreds - men savner en dagpengeløsning

I Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, er formand Lizette Risgaard godt tilfreds med aftalen, som, ifølge hende, viser den helt rigtige vej ud af coronakrisen med investeringer i flere job, i den grønne omstilling, i kompetencer og i velfærden.

Truer sikkerheden og fleksibiliteten i den danske flexicurity-model.

”Med næste års finanslov bliver der givet endnu en hjælpende hånd til dansk økonomi og til lønmodtagerne. Det kan få os ud af krisen i en stærkere og grønnere form”, siger hun ifølge en pressemeddelelse.

Lizette Risgaard ærgrer sig dog over, at der ikke bliver sat en stopper for udhulingen af dagpengene, der længe har været et ønske fra fagbevægelsen.

”Dagpengene bliver mindre værd år for år. Det truer sikkerheden og fleksibiliteten i den danske flexicurity-model. Det skal der findes en løsning på,” siger hun.

FH havde også gerne set, at der i finansloven var afsat penge til genopretning af Arbejdstilsynets kontrol med arbejdsmiljø og til en permanent bevilling til indsatsen mod social dumping.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Desværre sender Mette Frederiksen i bedste Anker Jørgensen stil regeringen lige ind i børneværelset!
Vores børn og børnebørn skal åbenbart betale regningen for Mette Frederiksens usolidariske finanslov!

Annonce