Annonce

Fagforbund roser DF for Arne-løfte

”Dansk Folkeparti stiller sig klart og tydeligt på de nedslidtes side,” lyder det fra forbundsformand
Der er roser hele vejen rundt fra de fire fagforbund i ”Alliancen for en værdig tilbagetrækning” til Dansk Folkepartis beslutning om at støtte op bag regeringens forslag om en tidlig pension.

“Nu er det Arnes tur,” hed som bekendt Socialdemokratiets valgløfte og nu det nemlig også ”Kristians tur”. På Dansk Folkepartis hjemmeside kan man i hvert fald læse en annonce, hvor formanden, Kristian Thulesen Dahl, forklarer, at partiet synes, at ”folk, der har arbejdet i rigtig mange år skal have mulighed for at trække sig lidt før os andre”

”De skal have en værdig afsked fra arbejdsmarkedet,” fortæller en smilende Kristian Thulesen Dahl.  

Største velfærdsløft i årtier

”Dansk Folkeparti stiller sig klart og tydeligt på de nedslidtes side,” siger formanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, til Netavisen Pio. ”Det er altid positivt, når partier tager stilling til fordel for alle de lønmodtagere, der hver eneste dag knokler for Danmark. Det bliver nu spændende at følge forhandlingerne om det største velfærdsløft til ufaglærte og faglærte lønmodtagere i flere årtier.”

placeholder

Sammen med Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund og Malerforbundet har Fødevareforbundet NNF dannet Alliancen for netop at påvirke politikernes beslutning om en model for ret til tidlig pension.

Fælles for de fire fagforbund, der repræsenterer 65.000 medlemmer, er, at maleren, elektrikeren, blikkenslageren og slagterens knæ, skuldre og arme ofte slides ned, før resten af kroppen når pensionsalderen. Hvilket selvfølgelig også skyldes, at de ofte er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet og af samme årsag har været der i mange år.

Det ser ud til, at Dansk Folkeparti har lyttet til os

”Vi regner med, at de (Dansk Folkeparti, red.) nu vil bidrage til en aftale til gavn for Malerforbundets medlemmer og alle andre, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet og har nedslidende arbejde,” siger formanden for Malerforbundet, Martin B. Hansen, til Netavisen Pio. ”Vi mener jo, at der i et velfærdsland som Danmark er et klart politisk ansvar for at sikre alle retten til et godt liv – også efter pensionsalderen. Det budskab har vi fremført sammen med de andre forbund i Alliancen for en Værdig tilbagetrækning, og det ser ud til, at Dansk Folkeparti har lyttet til os.”

Vigtig for 70 pct.

Ifølge en interviewundersøgelse, som DMA Resarch har lavet for Alliancen, mener 70 procent af befolkningen og 96 procent af medlemmer i de fire fag, at det i nogen eller høj grad er vigtigt, at politikerne indfører ret til en tidlig pension for visse grupper. Og 76 procent af befolkningen og 93 procent af medlemmerne mener, at dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, skal have retten til den tidligere pension.

Deres vælgere ønsker i den grad en ret til tidlig pension

 

”Det glæder mig meget, at Dansk Folkeparti nu har meldt klart ud, at de også mener, at dem med et langt arbejdsliv skal have mulighed for at gå tidligere på pension, inden de bliver nedslidte,” siger Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, til Netavisen Pio.  ”Ældreområdet er en mærkesag for Dansk Folkeparti, og deres vælgere ønsker i den grad en ret til tidlig pension. Regeringens udspil er en rigtig god start, men jeg har da også en forhåbning om, at der vil blive lavet nogle justeringer, så endnu flere medlemmer kan få mulighed for at gøre brug af den her ordning. Jeg ser derfor nu frem til at følge forhandlingerne og se, hvad både Dansk Folkeparti og regeringens støttepartier kan komme igennem med for at sikre en god og bredt funderet aftale.”

Syg og rask

Foreløbig er Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige – og i mindre grad De Konservative – de borgerlige partier, som har taget bedst imod regeringens forslag. Hvorimod Liberal Alliance og Venstre har vendt tommelfingeren ned.

Det er økonomisk uansvarligt

 

”Vi skal hjælpe nedslidte borgere,” har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, forklaret. ”Men vi skal ikke indføre en ny milliarddyr ydelse til særligt udvalgte grupper, der ikke er nedslidte. Det er økonomisk uansvarligt. Danmark er i en alvorlig krise og titusindvis af danskere har mistet jobbet.”

Formanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen, opfordrer dog det tidligere regeringsparti til at følge Dansk Folkepartis eksempel.

”90 mandater er jo nok, men jo bredere jo bedre,” siger Jørgen Juul Rasmussen til Netavisen Pio. ”Det er vigtigt, at det bliver en bred politisk aftale, så der også blive ro om den. Min opfordring er stadig, at alle Folketingets partier går med i en aftale.  Det er jo noget, som vores egen undersøgelse har vist, at stort set alle partiernes vælgere mener, skal laves. Så jeg håber stadig, at Venstre – og andre partier – kommer ind i kampen.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet