Fagforening: Telmore er teleselskabernes Ryanair

HK vil gerne organisere medarbejderne i teleselskaber som Telmore, men en 70 år gammel regel spænder ben for fagforeningen.
Henover weekenden brød der et slagsmål ud på sociale medier mellem socialdemokrater og fagbevægelsen på den ene side og TDC og deres datterselskab Telmore på den anden side om retten til at organisere sig.

Et opslag om retten til at organisere sig blev først slettet og siden delt af socialdemokraten Benny Engelbrecht.

Faglige organisationer frygter for social dumping. Det fik fagforeningen HK, der forøger at lave overenskomst med blandt andet Telmore, til at sammenligne TDC, der ejer Telmore, med det irske lavprisflyselskab Ryanair.

”Moralsk set er TDC lige så uetisk som Ryanair,” siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden til avisen BT.

Han anerkender at rent juridsk set gør Telmore ikke noget ulovligt. Dog stiller de deres medarbejdere svagere end tilsvarende selskaber. Og han mener, medarbejderne hos Telmore uden en overenskomst er i større fare for at blive udsat for løndumping.

En påstår desuden, at medarbejdere hos Telmore bliver fyret, hvis de overhovedet tager kontakt med fagbevægelsen og forsøger at organisere sig.

50%-reglen gør det svært
Hos TDC forsvarer man sig med at Telmore i princippet har en overenskomst, men at den ikke er gældende fordi ikke nok medarbejdere er medlem af fagforeningen.

"Vi har sådan set også en overenskomst, den er bare ikke sat i kraft, fordi der gælder en 50 procents-regel. Vi har Dansk Industris funktionæroverenskomst, men der gælder, at 50 procent af medarbejdere skal være medlem af den pågældende fagforening," siger vicedirektør for HR i TDC Group, Peer Schaumburg-Müller til BT.

Retten til at kunne kræve overenskomst gælder for samtlige lønmodtagere i Danmark, bortset fra de privatansatte HK’ere. Det skyldes det der kaldes ”50 procent-reglen”.

Reglen betyder, at virksomheder, som er medlem af en arbejdsgiverforening, kan forlange, at minimum 50 % af medarbejderne i HK jobfunktioner skal være medlem af HK, før overenskomsten træder i kraft.

Reglen, der efterhånden har 70 år på bagen, betyder, at ansatte under HK/Privats område kun har ret til overenskomst, hvis mindst halvdelen af medarbejderne også er medlem af HK. Det var ikke noget problem i eksklusivaftalernes dage, men i takt med at færre i dag er medlem af en fagforening, så er problemet tilsvarende større.

Særligt på arbejdspladser som har en høj omsætning af medarbejdere er det et problem, f.eks. i telebranchen og på callcentre, hvor mange kun arbejder der mens de er studerende eller mellem uddannelser,
Og problemet bider så også lidt i halen, for undersøgelser viser at det er nemmere at få folk til at organisere sig, hvis de er på en arbejdsplads med overenskomst.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce