Annonce

Fagforening vil se handling: ”Lumre jokes må lægges til side”

Fire ud af ti kvindelige lærlinge har oplevet uønskede seksuelle undertoner i samtaler på lærepladsen. Det skal være slut, mener næstformand i 3F, Tina Christensen
Foto: Colourbox
Erhvervsskole
Knap 40 procent af de kvindelige lærlinge oplever at blive snakket til eller om med uønskede seksuelle undertoner.

Tallet dækker enhver form for kommunikation, vittigheder, bemærk­ninger eller antydninger med et seksuelt præg, som var uønskede.

Det er resultatet af en undersøgelse lavet i samarbejde mellem 3F og Kvinfo.

Undersøgelsens konklusioner vækker vrede hos fagforeningen, og nu opfordrer næstformand, Tina Christensen, virksomhederne til at tage problemet alvorligt.

”Virksomhederne bliver nødt til at tage kampen mod seksuel chikane alvorligt. Den gamle arbejdspladskultur med sexistiske undertoner og lumre jokes må lægges til side til fordel for en ordentlig tone, der ikke gør grin med køn og krop,” siger Tina Christensen ifølge en pressemeddelelse og tilføjer:

”Det er virksomhedernes ansvar – og det er faktisk også i virksomhedernes interesse, hvis de skal have en chance for at rekruttere arbejdskraft i årene fremover. Vi vil se handling og ikke mere overflødig snak.”

Skrappere sanktioner

3F foreslår derfor, at der indføres skrappere sanktioner til virksomhederne ved chikanesager.

Derudover skal bør der, ifølge 3F, indføres en omvendt bevisbyrde så virksomhederne skal bevise, at de overholder alle regler omkring arbejdsmiljø i stedet for, at det er den krænkede lønmodtager, der skal bevise, at virksomhederne har misligholdt deres forpligtelser.

Seksuel chikane kan have alvorlige konsekvenser for både den enkelte og arbejdspladsen som helhed

Tvistighedsnævnet, som afgør sager mellem elev og praktikvirksomhed, dømte tidligere i år en tømrermester til at betale en godtgørelse på 65.000 kroner til en 17-årig kvindelig lærling, som havde oplevet krænkelser og sexchikane fra mandlige svende.

Den 17-årige lærling oplevede blandt andet, at mandlige svende gik bag hende og lavede bollebevægelser, og at der stort set dagligt var kommentarer som “sut min pik” og “du skal bolles bagfra”.

Også på erhvervsskoler

Ifølge næstformanden finder chikanen både sted på lærepladser og på erhvervsskoler.

”Vi har desværre set flere alvorlige eksempler på seksuel chikane blandt lærlinge på både erhvervsskoler og lærepladser de seneste år. Seksuel chikane kan have alvorlige konsekvenser for både den enkelte og arbejdspladsen som helhed, og derfor skal vi sætte en stopper for det. Det er virksomhedernes ansvar, og det skal de holdes op på,” siger Tina Christensen.

Alliancen mod seksuel chikane

Tirsdag var der stormøde hos ligestillingsminister Marie Bjerre fra Venstre i Alliancen mod seksuel chikane.

Her deltog Tina Christensen fra 3F.

”Det er dybt bekymrende. Seksuel chikane skaber en utryg og usikker stemning på arbejdspladsen, som kan skade det kollegiale fællesskab og i sidste ende produktiviteten,” siger Tina Christensen.

Alliancen mod seksuel chikane arbejder for at forebygge seksuel chikane i samfundet, herunder på arbejdsmarkedet, på uddannelsesområdet, i kultur- og fritidslivet.

Alliancen blev søsat ved trepartsaftalen i 2022 og tæller en lang række medlemmer fra arbejdsmarkedets parter og myndigheder foruden en række organisationer.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt jeg nåede at gå på teknisk skole og være lærling inden det snart bliver et krav, at man skal have pink g-strengs trusser og BH på, når man er til svendeprøve og har lavet et LGBTQI+ svendestykke. Jeg nåede lige akkurat at blive faglært inden at det også blev politiseret. Havde aldrig valgt teknisk skole i dag, hvis der er jokerestriktioner og korrekthedspoliti.

Kvinfo har jo for længst undermineret egen troværdighed og diskvalificeret sig selv fra at blive taget alvorligt. Hvorfor 3F vælger at bruge dem til noget som helst, er helt ubegribeligt for mig. Det kan såmænd sagtens være, der er noget at komme efter mht. sexchikane, men hvordan skulle nogen kunne have tillid til, at Kvinfo kan/vil undersøge det sobert og redeligt?

Men det er desværre ikke det eneste eksempel fra nyere tid, hvor 3F pisser helt ved siden af potten. Man sidder som medlem efterhånden med en fornemmelse af, at der er hyret en flok verdensfjerne akademikere til at tegne den butik, der består af håndværkere, specialarbejdere mv., som ellers er alt andet end woke.

Selvfølgelig skal man moderere tonen over for de yngste kvindelige elever.
Men jeg har arbejdet på en arbejdsplads med rigtig mange kvinder og kun få mænd. Jeg kan forsikre jer om, at der blev ikke lagt fingre i mellem når sjofelhederne flød. Vi klarede det uden krisehjælp. Men mænd er nok bare mere tykhudede.

Det er nok bedst, der slet ikke bliver talt overhovedet, så er der da ingen, som kan blive krænket over noget som helst...
Altså hold k... og pas dit arbejde...
Hvor er det dog dejligt man ikke er i arbejde mere...

Når man læser ovenstående kommentarer fra mandelige kommentatorer her i netavisen Pio, kan man fornemme at der endnu er langt til ligestilling mellem mænd og kvinder og en sober tone på mange arbejdspladser, især inden for byggeindustrien, hvor der er få kvinder ansat, bortset fra malerfaget.

P.. og p.tt.. er noget som batter . Ha ha ha det er bare god værkstedshumor .

Dette er mit vidnesbyrd om, hvordan jeg endelig sluttede mig til den nye verdensorden, Illuminati, efter at jeg har forsøgt at deltage i over 2 år nu, men svindlere tog penge fra mig flere gange. Jeg har søgt efter at blive medlem af Illuminati så længe, ​​men svindlere bliver ved med at tage mine penge, indtil tidligt i år, da jeg mødes med Lord Felix Morgan online, kontaktede jeg ham, og jeg forklarede ham alt, og han anbefalede den brugte registrering, og jeg betalte for stort medlem for at få mig i gang, og jeg blev indviet i Verdensordenen, og jeg modtager summen af ​​$4.000.000 US-dollars efter min indvielse var gennemført. Jeg er meget glad! Og lover at sprede Lord Felix Morgans gode arbejde. Hvis du er interesseret i at tilslutte dig den nye verdensorden Illuminati i dag, så kontakt Lord Felix i dag, han er din bedste chance for at få medlemskab af Illuminati, som du altid ønsker. Kontakt Lord Felix Morgan E-mail: Illuminatiofficial565@gmail.com eller Whatsapp +447918641801