Fagforeninger gør klar til historisk massemøde

De offentlige fagforeninger regner med at samle knap 10.000 tillidsrepræsentanter til massemøde.
Torsdag er en historisk dag for fagbevægelsen. Næsten 10.000 tillidsrepræsentanter fra landets forskellige fagforeninger vil mødes i Fredericia Messecenter. Dermed bliver det det største faglige møde i Danmarkshistorien.

Anledningen er den truende storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked, med lockout af 440.000 ansatte, som risikerer at ramme landet i næste måned, hvis ikke parterne forinden har fundet en løsning.

På mødet vil fagforeningsformændene, der lige nu forhandler i forligsinstitutionen, fortælle om de ansattes krav i en paneldebat.

Udover at vise sammenhold og solidaritet, så skal mødet bruges til, at tillidsrepræsentanterne på tværs af faggrænser, i lokale grupper, skal koordinere og udvikle lokale konfliktaktiviteter.

”Det her bliver ikke et traditionelt møde, hvor man sidder på en stolerække og kigger op på scenen. Tillidsrepræsentanterne har jo brug for at få snakket sammen om, hvad det er for nogle aktiviteter, de vil sætte i værk, når de kommer hjem,” siger en af arrangørerne, projektkoordinator Ole Gregersen fra HK/Kommunal, til avisen.dk.

Han fortæller, at der lige nu er 7.000 tilmeldte, men at tilmeldingssystemet strejker på grund af den store interesse. Han regner med, at mellem 9.000 og 9.500 ender med at dukke op.

Mødet skal vise historisk sammenhold
En af de tillidsrepræsentanter, der deltager i mødet, er Nicolai Bentsen, der til daglig er scenetekniker og fællestillidsrepræsentant for 3F’erne på Det Kongelige Teater.

“Vi har arrangeret en bus for de offentligt ansatte tillidsfolk fra 3F i København. Der er en forventningsfuld stemning og en god kampgejst. Vi glæder os til at være med til et historisk tillidsmandsmøde med rekordstor deltagelse,” siger han til Netavisen Pio.

Nicolai Bentsen forventer at få en klar melding fra de faglige topforhandlere og fagbevægelsens øvrige ledere.

”De skal stå fast, og de skal bruge det historiske sammenhold på tværs af den offentlige sektor til at øge presset på de offentlige arbejdsgivere for at lande en rimelig aftale,” siger han og sender en venlig tak til Moderniseringsstyrelsen:

Det er lykkedes dem at “pisse alle af” på en gang, hvor de tidligere har lagt sig ud med en gruppe ad gangen

“På en eller anden åndssvag måde, så skylder vi Moderniseringsstyrelsen og de øvrige offentlige arbejdsgivere tak. Det er lykkedes dem at “pisse alle af” på en gang, hvor de tidligere har lagt sig ud med en gruppe ad gangen. Overenskomstkonflikten er derfor på mange måder blevet en arbejdskamp om retningen i den offentlige sektor, på tværs af de mange faggrupper.”

Handler det her mest om at ”vise flaget”, eller hvor meget forventer du, at der konkret kan komme ud af mødet?

” Jeg forventer, at vi kan samles om en strategi om, at vi skal være synlige, vi skal være flere, og vi skal øge presset. Der er lagt op til, at vi skal koordinere lokale aktiviteter. Der tales om kampagner på de sociale medier, besøg på private arbejdspladser og oprettelse af strejkecafeer i tilfælde af konflikt,” slutter han.

Massemødet i Fredericia Messecenter starter torsdag klokken 09.00.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce