Sådan lyder det fra Simon Tøgern, formand for HKs sektor for privatansatte, efter at SFs politiske ordfører Karsten Hønge i en kronik i sidste uge foreslog at styrke den faglige organisering ved blandt andet at hæve skattefradraget for faglige kontingenter.
Organisationerne må forstå, at det først og fremmest er dem selv, der må løse problemet
Men ifølge Simon Tøgern stikker problemet med fagbevægelsens faldende medlemstal og færre organiserede lønmodtagere dybere.
“Jeg tror ikke på, at politikerne kan løse det for os. Organisationerne må forstå, at det først og fremmest er dem selv, der må løse problemet ved at omprioritere og skærpe indsatsen på det udadvendte og opsøgende arbejde. Der er ikke noget kvik-fix,” siger Simon Tøgern til Netavisen Pio.
Han er dog helt enig med Karsten Hønge i, at det faldende medlemstal bør få alarmklokkerne til at ringe på fagforeningskontorerne. Men det er fagforeningerne selv, der må løse problemet. Det er en øvelse, der kommer til at gøre ondt, fastslår han.
“I fagbevægelsen har vi ikke helt erkendt, hvor vidtgående udfordringen er, og hvor vidtgående en omprioritering af vores ressourcer der skal til for at modgå denne her udvikling. Så jeg er helt enig med Karsten Hønge i, at medlemsudviklingen er katastrofal, og hvis det fortsætter, så går det ad helvede til på alle ledder og kanter,” siger han.
“Vi skal være indstillet på, at det kommer til at gøre ondt på vores egen organisation, fordi vi flytter ressourcer til nogle andre typer af arbejde. Det er svært og det kræver lederskab,”
I mange faglige organisationer er det en glemt disciplin at agitere
Simon Tøgern peger samtidig på, at det ikke er gjort med at give de ansatte i fagbevægelsen nye titler og nye visitkort. Mange steder i fagbevægelsen har man helt glemt, hvad det vil sige at lave opsøgende organiseringsarbejde, mener han.
“I mange faglige organisationer er det en glemt disciplin at agitere. Kigger man rundt i fagforeningskontorer og forbundshuse er det meget begrænset, hvor mange der har erfaring med at stå på gulvet i en virksomhed og fortælle kollegerne, hvorfor man skal være medlem af en fagforening. Det er en faglighed, vi skal ud og lede efter,” siger Simon Tøgern, som mener, at organisering skal løftes op på samme strategiske niveau som uddannelse, arbejdsmiljø og overenskomster.
“Der skal flyttes langt flere ressourcer til det udadvendte, opsøgende og organiserende indsats end nogle af de store fagforbund har gjort endnu. Men en ting er at flytte årsværk fra den ene søjle til den anden. Noget andet er at lære at organisere. At organisere er ikke bare at ansætte nogle folk og kalde dem organizere. Det er også at finde nogen, der rent faktisk kan det, og at der er nogle, der er i stand til at lede dem politisk og fagligt,” siger Simon Tøgern.
På hele fritidsjobområdet bliver vi nødt til at tænke i nogle billige fælles medlemskaber
“Vi bliver nødt til at røre rundt i gryden og kigge på, hvorfor det koster 500 kroner om måneden at være medlem af fagforeningen. Hvorfor er det ikke 400 eller 300 kroner. Man kunne også tænke i billigere kontingentsatser for unge eller arbejdsløse, der har svært ved at hænge fast på arbejdsmarkedet.
“På hele fritidsjobområdet bliver vi nødt til at tænke i nogle billige fælles medlemskaber for studerende, der sidder i kassen i Netto og i næste uge serverer i cafeen på den anden side af gaden. De kunne betale 50 kroner og så være medlem af en fagforening, uanset hvor de arbejder,” lyder det fra Simon Tøgern.
Kommentarer
Jeg meldte mig ud af Dansk El-Forbund, da jeg indså, at jeg betalte 1.800 kroner om måneden i en branche, hvor arbejdsløsheden var under 1 procent. Siden har jeg hver måned investeret det samme beløb i en passiv indeksfond hos Nordnet, der giver mig et gennemsnitligt afkast på 8 procent om året. Fagforeninger er penge ud af vinduet, desværre. Der er hverken sammenhold eller arbejdsløshed tilbage, og det er mit indtryk, at fagbevægelsen har alt for mange konsulenter ansat, der render rundt og lader som om, at de laver noget, men som reelt laver ingenting. Indkomstskatten er rigelig høj i forvejen. Fagforeninger er en ekstra skat for dumme arbejdere. I hvert fald i elbranchen.
Og så frasagde du dig vel alle de fordele, som fagforeningen har skaffet dig, ikke sandt. Du ved 37 timers arbejdsuge, ferie og barsel og så videre. Gjorde du ikke det så er du bare en ussel nasserøv. BASTA
Kære Jack Rene Melchior
Alle i elbranchen har i dag frivilligt forhandlet bedre vilkår end overenskomsten og lokalaftaler tilbyder. Det du nævner var relevant i slutningen af 1800-tallet.
Betaler en elektriker 1800 i mdr??
Hvad så hvis Nordnet giver minus.
Godt du meldte dig ud, så kan du jo leve af det vi andre kæmper for.
Kommentaren dumme i arbejde ,siger hvis alt om Peter
Kære Anonym
Jeg lever af den aftale, som jeg indgår med min arbejdsgiver. Når du siger "vi andre", skal du huske at jeg var medlem af fagforeningen, men at jeg ikke fik noget ud af det. Der er reelt ingen arbejdsløshed eller noget sammenhold. Alle elektrikere har individuelt aftalt bedre vilkår med deres arbejdsgivere end overenskomst og lokalaftaler tilbyder, fordi det lave udbud af elektrikere tillader det. Det er fordelen ved, at alle de unge i dag vil være konsulenter og ikke håndværkere. Danmark har lige sendt 800 millioner kroner til Ukraine, men da jeg gik på teknisk skole, måtte vi stjæle afbryderfjedre fra hinandens stande op til svendeprøven, fordi skolen ikke måtte købe noget ind. Den første uge på grundforløbet skal nye elever starte med at demontere de tidligere elevers stande og sortere alle de brugte materialer, så de kan genbruges. Det er sådan, nye håbefulde elever behandles på teknisk skole, imens konsulenterne fra DEF sidder passivt og klapper i hænderne, når de ikke er fulde af kaffe og basser.
Jeg tænker at de 1.800,00 kr. inkluderer A-kasse og efterløn ?
Jeg tænker at de 1.800,00 kr. inkluderer A-kasse og efterløn ?
Jeg tænker at de 1.800,00 kr. inkluderer A-kasse og efterløn ?
Peter Jensen har uden tvivl ret.
Kommentar:
Fagbevægelsen skal i hvert fald til at oppe sig, hvis medlemsflugten skal stoppe...
Personligt mener jeg, at sammenkædningsreglerne ved urafstemninger vedr, Overenskomster burde afskaffes, den er bund udemokratisk...
Lige så, finder jeg udbetalingen af optjente feriebeløb, fuldstændigt tosset, da ens optjente freiepenge selvfølgelig skal udbetales ved hver lønudbetaling, så lønmodtagerne selv kan administrerer over sine optjente beløb...Det er jo helt vanvittigt, at der hvert år er millionbeløb af kroner i uafhentede feriepenge, som selvfølgelig burde være i medlemmernes lommer...Derfor udbetaling ved hver lønudbetaling...
Hvert enkelt borger bestemmer selvfølgelig selv, om man burde være medlem af en Fagforening, men en ting burde alle være medlem af, nemlig en A-kasse, hvis man skulle være så uheldigt at bleve afskediget, så er man da dækket nogen lunde ind økonomisk, indtil man hurtigt finder et Job igen....
God Dag,
Erling Drews,,,