Annonce

Faglige kvinder om sexisme i fagbevægelsen: Nu er det nok

En initiativgruppe har indsamlet 284 underskrifter på et opråb mod sexisme og krænkelser internt i fagbevægelsen. 21 af dem deler anonymt deres oplevelser
Fagbevægelsen vil føre an i bekæmpelsen af sexisme på arbejdsmarkedet, men der er en sexistisk kultur i bevægelsen selv, lyder et opråb fra tillidsfolk og ansatte.

Det skriver Politiken.

11 kvinder fra blandt andet 3F og Dansk Metal er derfor gået sammen som gruppe for at fortælle om omfattende sexisme internt i de faglige organisationer.

De har indsamlet 284 underskrifter fra ansatte, tillidsvalgte og frivilligt aktive i fagbevægelsen på et opråb mod sexisme og krænkelser internt.

Hensigten med initiativgruppen er ikke at jagte udpegede sexister eller krænkere, men at få ændret et dybt sexistisk kultur, som i alt for lang tid har kunnet eksistere.

“Det handler om at få brudt med den kultur, der gør det normalt for os kvinder at blive taget på røven,” siger en af initiativtagerne, Helene Glundholt fra Dansk Metal, til Politiken.

Det handler om at få brudt med den kultur

placeholder

Sexistiske kommentarer, krænkende bemærkninger og voldtægtsforsøg

I Politiken bringer 21 af underskriverne anonymt deres oplevelser med sexisme og krænkelser internt i fagbevægelsen.

Alt fra sexistiske bemærkninger til mere alvorlige krænkelser og reelle forsøg på voldtægt udøvet af andre tillidsfolk, faglige topledere eller kolleger til faglige arrangementer eller i fortrolige mødelokaler.

En kvinde fortæller:

“Jeg blev opfordret af en næstformand i fagbevægelsen til at give (beskrivelse af en person uden for arbejdspladsen i en lederstilling) et blowjob for at få ham til at lytte.”

En anden kvinde fortæller:

“En anden mandlig kollega, som jeg ikke kendte, brød ind i samtalen: “Jeg lytter slet ikke til, hvad du siger, jeg ser kun på dine patter”. Jeg spurgte ind og prøvede at få en forklaring, hvorefter jeg blev mødt med: “Hør nu, jeg lytter slet ikke til, hvad du siger, jeg ser kun på dine patter”.”

En tredje kvinder fortæller:

Ham, jeg deler madras med, er ved at tage bukserne af mig og prøver at trænge ind

“Om natten mærker jeg, at ham, jeg deler madras med, er ved at tage bukserne af mig og prøver at trænge ind. Jeg får ham slået i maven og smutter. Dagen efter taler jeg med flere om episoden, ingen reagerede, han reagerede ikke.”

FH-toppen vil sætte ekstra ind i kampen mod sexisme

I sidste uge meddelte 53 forbundsformænd og –kvinder i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at de vil føre an i kampen mod sexchikane og krænkende adfærd.

FH-formanden, Lizette Risgaard, kalder det over for Politiken “fuldstændig forfærdeligt”, at krænkelser også finder sted internt i fagbevægelsen, men hun er dog ikke overrasket.

Majbrit Berlau, der er FH-næstformand med ansvar for ligestilling, skriver i et tweet, at “det her gør ondt at læse”, men at hun - ligesom sin formand - heller ikke er overrasket.

Nul tolerance ift. seksuel chikane internt

“Selvfølgelig sker det også i Fagbevægelsen. Tak til jer, der har fortalt jeres historie. Vi skal forebygge mere + have nul tolerance ift. seksuel chikane internt og sige fra, når vi ser det,” skriver hun.

placeholder
 

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Respekt for de kvinder, der står frem i et af de mest magt-hierarkiske og mandsdominerede arbejdsmiljøer i verden. Det er f....godt gået. Og respekt for det journalist talent som tør skrive historien i Pio - som set udefra - hverken er mindre hierarkisk eller mandsdomineret. Når vores døtre vokser op skal de ikke løbe skrigende væk, men trygt kunne melde sig ind, stille sig til rådighed og lade sig vælge til tillidsrepræsentanter og fagpolitikere i organisationerne. Det er målet. Det har ikke kunnet lade sig gøre de seneste 50 år - derfor må opgøret foregå i offentligheden. Vi må gentænke det fagretslige system.