Fair forhold - gælder også for Tivoli Food Hall

Store dele af restaurationsbranchen tilbyder ikke ordentlige forhold til de ansatte. Alt for mange – ofte unge – snydes for selv de mest basale rettigheder.
I dag træder 3F Københavns strejke- og blokadevarsel mod 14 ”stader” i Tivolis nyåbnede restaurantområde i kraft. Det er ærgerligt og vi ville gerne have været konflikten foruden.  

Men restauratørerne vil det anderledes.  

Bortdømt forhandlingsresultat

De har bortdømt det forhandlingsresultat vi, efter flere måneders dialog, havde opnået. Et resultat, der ville have garanteret de mange ansatte en overenskomst, der sikrede fair løn- og ansættelsesvilkår. Forhold, der omfatter løn, pension, et sikret antal arbejdstimer pr. uge og ret til løn under barsel.  

Men sandheden er, at store dele af restaurationsbranchen ikke tilbyder disse forhold til de ansatte

Det er rettigheder, der kendes fra størstedelen af det danske arbejdsmarked. Forhold der er rimelige, også for de mange unge, der står bag diskene i restauranterne i staderne Tivoli Food Hall. Forhold, der – hvis det stod til mig – var obligatoriske i alle job.  

Men sandheden er, at store dele af restaurationsbranchen ikke tilbyder disse forhold til de ansatte. Tvært imod. Alt for mange – ofte unge – snydes for selv de mest basale rettigheder. 0-timerskontrakter med unfair løn er hverdag for mange. Det skal vi ikke acceptere.  

Kæderestauranter nægter aftaleforhold

Inde bag Tivolis hegn er forholdene lykkeligvis anderledes. De ansatte har ordnede arbejdsforhold med god løn, løn under sygdom og barsel – og meget mere. Det er forhold, der er medvirker til at give alle os gæster i haven en god oplevelse.  

Det er disse forhold, der nu er truet. Truet af den unfair konkurrence fra stadeholderne i Tivoli Food Hall.  

Der er ikke tale om små opstartsvirksomheder men veletablerede virksomheder med en stærk økonomi i ryggen

Og lad os lige få en ting på det rene. Der er ikke tale om små opstartsvirksomheder men veletablerede virksomheder med en stærk økonomi i ryggen, der skaber sig en urimelig konkurrence fordel i forhold til restauranterne i haven. En af virksomhederne i Tivoli Food Hall indgår i en global kæde med mere end 200 restauranter spredt over hele kloden. En anden er en del af en børsnoteret restaurantkæde.

Det er den type virksomheder, der med deres størrelse burde ta’ et socialt ansvar og medvirke til, at deres ansatte får ordnede forhold. Men det vil de med al tydelighed ikke.  

Dét er baggrunden for, at 3F København har varslet konflikt.  

Håber på kort konflikt

Jeg håber, at konflikten bliver kort. Ja, allerhelst at stadeholderne kommer tilbage til forhandlingsbordet og indgår reelle forhandlinger.

Vi konflikter for at sikre gode vilkår for alle

For vi konflikter ikke for at ”lave ballade” – vi konflikter for at sikre gode vilkår for alle – og de mange, der arbejder i restaurationsbranchen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce