Fakta om dagpengeforringelserne

Hvad er op og ned i dagpengesagen? Netavisen Pio bringer dig her et overblik over det forhandlingsforløb, som i 2010 resulterede i en halvering af dagpengeperioden. Det var en del af VK-regeringens og Dansk Folkepartis genopretningsplan.
19. maj 2010: VK-regeringen fremlægger deres bud på en genopretningsplan
VK-regeringen kommer med sit bud på, hvor pengene skal findes. Den foreslår nulvækst i den offentlige sektor, fastfrysning af overførselsindkomster og at udskyde topskattelettelserne.

20. maj 2010: DF påbegynder forhandlinger med VK-regeringen
Dagen efter VK-regeringens eget forslag er fremlagt, begynder forhandlingerne med de andre partier, herunder Dansk Folkeparti.

23. maj 2010: Pia Kjærsgaard har den rigtige mavefornemmelse
Pia Kjærsgaard skal føle helt ned i maven, at elementerne i aftalen er de rigtige – og hun skal sove godt. Det var ikke tilfældet om torsdagen, fredagen og lørdagen. Men søndag, hvor partitoppen i DF begynder at drøfte halveringen af dagpengeperioden, er partiformandens mavefornemmelse endelig den rigtige – og DF er klar til forlig.

24. maj 2010: DF foreslår to-årig dagpengeperiode
Dansk Folkeparti overrasker ved forhandlingsbordet ved selv at bringe forslaget om en toårig dagpengeperiode frem. Det skulle være alternativet til at fastfryse overførselsindkomsterne.

Det sker på trods af, at Bent Bøgsted en måned før klart sagde følgende i folketingssalen: ”Dansk Folkeparti kan ikke støtte en halvering, netop fordi vi ikke kan se noget formål med det. Vi er ikke overbevist om, at der skulle være nogle fordele ved en halvering, altså at det skulle give flere i beskæftigelse ... Så vi siger nej til forslaget.”

Kristian Thulesen-Dahl udtalte ligeledes i januar 2010 til Jyllands-Posten, at ”Vi kan under ingen omstændigheder støtte reformer, der skærer i efterlønnen eller sænker dagpengeperioden.”

 Men søndag, hvor partitoppen i DF begynder at drøfte halveringen af dagpengeperioden, er partiformandens mavefornemmelse endelig den rigtige – og DF er klar til forlig.

25. maj 2010: DF og VK-regeringen er enige om genopretningsplanen
Dansk Folkeparti og den daværende VK-regering lander en aftale, som skal genoprette Danmarks økonomi efter krisen. Dagpengeperioden halveres, genoptjeningskravet fordobles, der sættes loft for fradrag for faglige kontingenter og børnepenge, ligesom ulandsbistanden beskæres.

”Timingen er fuldstændig rigtig. Vi er på vej ud af krisen og ledighedsudviklingen ser meget gunstigere ud end tidligere. Der er ikke nogen, der bliver presset ud på kontanthjælp”, sagde daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Du kan se den endelige aftale her.

25. maj 2010: Radikale tilslutter sig dagpengeforringelserne
Margrethe Vestager bekendtgør samme dag, at halveringen af dagpengeperioden kan ske med radikale stemmer, uden at de radikale bliver en del af forliget om genopretningspakken.

31. maj 2010: Folketinget førstebehandler dagpengeforringelserne
Lovforslaget om at nedsætte dagpengeperioden behandles første gang i folketingssalen. DF’s ordfører Bent Bøgsted siger bl.a. i debatten: Jamen jeg skal da gerne bekræfte, at Dansk Folkeparti har bragt dagpengene i spil.”

16. juni 2010: S, SF, Enhedslisten og Fokus stemmer imod i Folketinget
Folketinget stemmer endeligt om halveringen af dagpengeperioden midt i juni. Som det fremgår af Folketingets onlinearkiv, stemte Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Radikale Venstre for.

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten samt Christian H. Hansen (løsgænger fra partiet Fokus, tidl. DF) stemte imod dagpengeforringelserne.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce