Familiepolitik er ikke et spelt-spørgsmål

Ifølge en undersøgelse lavet for Ugebrevet A4, så kan næsten hver anden dansker ikke få øje på noget parti, der kæmper børnefamiliernes sag.
En sag som ellers er kernesocialdemokratisk. Ikke af hensyn til spelt-fanatikere, som skriver sure indlæg i Politiken om, at bedsteforældre må komme mere på banen. Men af hensyn til de mange børnefamilier, hvor forældre med almindelige jobs kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen

Ovenpå en 8. marts, hvor vi i år også har fejret 100-året for kvinders stemmeret, er der stadig meget at kæmpe for – både herhjemme og ude i verden. Vi har grund til at være stolte over de milepæle, som vi har opnået her i Danmark, men de er ikke kommet af sig selv, og det vil nye ligestillingspolitiske sejre heller ikke gøre.

De borgerlige gør (som altid) en dyd ud af at tage skyklapper på og tale højere og højere om frit valg, hvis nogen påpeger de udfordringer, som vi stadigvæk står med herhjemme. Hvad enten det handler om eksempelvis ligeløn eller ligestilling i forældrerollen. Ligestillingsordførerne fra Liberal Alliance og Konservative skulle da også – adspurgt af Altinget - bruge kvindernes internationale kampdag på henholdsvis at drikke kaffe og at krumme tæer, fordi ligestillingsproblemerne herhjemme ifølge højrefløjen i samlet flok er til at overse.

Familien er kernesocialdemokratisk
Sådan ser jeg ikke ligestillingen. Tværtimod er et af de områder, som fortjener mere politisk opmærksomhed; familiepolitikken i bred forstand. Ifølge en undersøgelse lavet for Ugebrevet A4, så kan næsten hver anden dansker ikke få øje på noget parti, der kæmper børnefamiliernes sag. En sag som ellers er kernesocialdemokratisk. Ikke af hensyn til spelt-fanatikere, som skriver sure indlæg i Politiken om, at bedsteforældre må komme mere på banen. Men af hensyn til de mange børnefamilier, hvor forældre med almindelige jobs kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen på grund af skæve arbejdstider, manglende muligheder for at holde fri på børns sygedage og meget andet. Og dermed også af hensyn til børnene.

Socialdemokratiet er det parti, som danskerne mener, har den mest synlige familiepolitik. Regeringen har blandt andet afsat omkring 750 millioner kroner ekstra om året til en bedre hverdag for de mindste, ligesom statsministeren også har annonceret en børnepakke, som snart ser lyset. Vigtige investeringer i vores børns velfærd. Men vi taber alligevel med flere længder til ’Ved ikke’, når danskerne skal svare på, hvilket parti, der arbejder mest på at sikre børnefamilier bedre vilkår. Det svarer fire ud af ti nemlig på spørgsmålet, og det skal vi gøre bedre. Der er meget, vi kan tage fat på og flere steder at blive inspireret.

Økonomisk støtte til pressede børnefamilier
Vi kan blandt andet tage på inspirationstur i vores naboland Sverige, hvor man på flere områder har indrettet sig anderledes. Et eksempel, jeg blev præsenteret for, er den svenske udgave af boligjob-ordningen, der i stedet handler om fradrag på hjemmeservice og som efter lidt startvanskeligheder har løst flere opgaver på én gang.

Ordningen har givet en hjælpende hånd i hjemmet til pressede børnefamilier. Den er bredt anvendt, har transformeret sort arbejde til hvidt arbejde, har skabt jobs og har fået særligt kvinder med anden etnisk baggrund i beskæftigelse. Den skal derfor heller ikke forveksles med den tidligere danske ditto, som vidst mest blev brugt af velhavende kvinder i det nordsjællandske. Men det er blot et enkelt eksempel, og der er mange andre håndtag, vi kan dreje på.

Det er ikke nogen let opgave, men der er brug for stærke ligestillings- og familiepolitiske visioner, ikke mindst i en tid, hvor Venstre har besluttet sig for en kontanthjælpspolitik, der vil kaste børnefamilier ud i fattigdom og som derfor er decideret børnefjendsk.

Lea Wermelin (f. 1985) er spidskandidat for Socialdemokraterne på Bornholm. Hun er født og opvokset på øen i Østersøen og uddannet i samfundsvidenskab. Hun har en datter på tre år og til dagligt arbejder hun som politisk medarbejder på Christiansborg.

I forbindelse med det kommende Folketingsvalg, har Netavisen Pio bedt en række af de socialdemokratiske kandidater, der stiller op til Folketinget for første gang, skrive en klumme med deres politiske visioner.


placeholder

Annonce