Farlig kemi gør ansatte syge på Vestas-fabrik

Medarbejdere på Vestas-fabrik i Spanien får voldsom allergi og lungesygdomme af skadelige kemikalier
Dårlig sikkerhed og farlig kemi gør ansatte syge hos den danske vindmølleproducent Vestas. En række medarbejdere har fået konstateret lungesygdomme og voldsom allergi efter at have arbejdet med kemikalierne epoxy og isocyanater på Vestas’ vingefabrik i Spanien.

Det afslører Fagbladet 3F, der har gennemgået lægejournaler fra 12 tidligere medarbejdere på fabrikken, som er blevet syge af arbejdet på Vestas-fabrikken.

Det er et gedigent svineri. Det må simpelthen ikke forekomme på en virksomhed

9 ud af de 12 syge medarbejdere fortæller selv, at de har så voldsomme allergiske reaktioner, at de modtager/har modtaget invalidepension.

Optagelser og billeder fra Vestas-fabrikken i Spanien viser, hvordan skabe med kemi bryder i brand, kemiske tønder udvikler dampe, og maskiner står indsmurte i giftige kemikalier.

Tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet, Hasse Mortensen, kalder forholdene hos Vestas for “fuldstændig uhørte”.

“Det er et gedigent svineri. Det må simpelthen ikke forekomme på en virksomhed,” siger han til Fagbladet 3F.

Kunne være død

En af de medarbejdere, som er blevet syge af at arbejde på den danske vindmøllegigants fabrik, er 41-årige José Luis Malaguilla. Han fortæller, at hans hals lukkede sig sammen under en lang vagt på fabrikken, hvorefter en kollega måtte kørte ham direkte på hospitalet, hvor han fik ilt og en indsprøjtning.

“Senere fortalte min læge, at jeg ville være død, hvis det havde taget længere tid, før jeg kom under behandling,” fortæller spaniernen, der frem til 2017 arbejdede på vingefabrikken, til Fagbladet 3F.  

Lægens diagnose lyder, at José Luis Malaguilla lider af astma og eksem på grund af kontakt med isocyanater og epoxy på Vestas-fabrikken.

Der er stadig mange, som bliver syge, og vi har et farligt arbejdsmiljø

Hans historie er ikke enestående. En opgørelse fra arbejdsmiljørepræsentanten på fabrikken, Jesús Martin, viser, at mindst 62 personer har fået allergi og lungeproblemer af at arbejde for Vestas siden 2015.

“Der er stadig mange, som bliver syge, og vi har et farligt arbejdsmiljø,” siger Jesús Martin, der arbejdsmiljørepræsentant på Vestas-fabrikken, til Fagbladet 3F.

Vestas-skandale i 2016

I 2016 blev det afsløret, at medarbejdere på en Vestas-fabrik i Danmark var blevet syge af arbejdet med epoxy. Dengang lovede vindmøllegiganten bedre sikkerhed.

“Selv én sag er én for meget. Det er sikkert. Vi prioriterer vores medarbejderes sundhed og sikkerhed helt i top i hele virksomheden,” sagde daværende pressechef Michael Zarin.

Det er en katastrofe, at giftigt materiale ligger og flyder frit fremme og ubeskyttet

På baggrund af den manglende sikkerhed, som er dokumenteret på fabrikken i Spanien, mener professor i arbejdsmedicin Fernando García Benavides fra Pompeu Fabra Universitetet i Barcelona ikke, at forholdene på Vestas-fabrikken i dag lever op til de spanske myndigheders sikkerhedskrav.

“Det er en katastrofe, at giftigt materiale ligger og flyder frit fremme og ubeskyttet. Det er virkelig slemt,” siger professoren til Fagbladet 3F.

Vestas er moralsk forpligtet

Stofferne epoxy og isocyanater kan være farlige, hvis de ikke håndteres korrekt, det understreger Hasse Mortensen over for Fagbladet 3F. Derfor mener han, at Vestas er moralsk forpligtet til at sikre de ansattes sikkerhed på deres fabrikker - også i udlandet.

“Efter min mening er Vestas moralsk forpligtet til at bruge den viden om farlig kemi, de allerede har fra Danmark, når de åbner en fabrik i Spanien,” siger Hasse Mortensen.
 

Vestas kender kun til 19 tilfælde

I et skriftligt svar til Fagbladet 3F oplyser Vestas, at virksomheden kender til 19 anerkendte allergitilfælde på fabrikken siden 2008, som skyldes epoxy. I 2018-2019 er Vestas kun bekendt med to anerkendte tilfælde på fabrikken.

De tal ligger langt fra opgørelsen fra arbejdsmiljørepræsentanten på fabrikken, der peger på, at 62 personer er blevet syge af arbejdet på Vestas-fabrikken siden 2015.

Medarbejdernes udsagn hverken er i overensstemmelse med vores retningslinjer eller vores generelle opfattelse af forholdene på fabrikken

Vestas i Danmark understreger, at man uanset antallet ikke vil acceptere, at de ansatte bliver syge. De forhold, som bliver beskrevet af Fagbladet 3F og de ansatte på fabrikken, stemmer dog ikke overens med Vestas’ oplevelse af forholdene.

“Af samme årsag vil Vestas undersøge forholdene på vores fabrik i Daimiel nærmere, da billederne og medarbejdernes udsagn hverken er i overensstemmelse med vores retningslinjer eller vores generelle opfattelse af forholdene på fabrikken,” siger Vestas’ danske pressechef, Anders Riis.

Vestas vil nu foretage “en gennemgang af alle rapporterede uheld på fabrikken,” oplyser Anders Riis.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook