Fartglade danskere gør arbejdslivet utrygt for denne faggruppe

Ny måling

Fartglade danskere gør arbejdslivet utrygt for denne faggruppe

Vejdirektoratet relancerer ‘Pas på os’-kampagne, efter nye målinger viser, at over halvdelen af bilisterne kører for stærkt ved vejarbejder. Transportministeren og 3F bakker op

Vejarbejde Colourbox
Billedtekst
Mere end halvdelen af bilisterne kørte for stærkt ifølge målingen fra Vejdirektoratet.
Foto: Colourbox

‘Pas på os der vejarbejder’-skilte prydede samtlige vejarbejder langs de danske motorveje sidste år, og ifølge Vejdirektoratet bliver dette syn en realitet igen i år. 

Læs også:Ingen skal gå bange på arbejde

Målinger fra etableringen af en støjskærm ved Holbækmotorvejen og ombygningen af T-krydset ved Slagstrupvej viser, at mere end halvdelen af bilisterne, der kørte forbi de to vejarbejder, kørte for stærkt.

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse

Der er alt for mange, der kører for hurtigt forbi vejarbejder

Målingerne er blevet foretaget ved hjælp af såkaldt ‘floating car data’ – data, der er blevet taget fra bilernes gps’er.

Her stod det klart, at næsten hver femte i gennemsnit kørte over 10 km/t stærkere, end hvad der var tilladt det pågældende sted.

Transportministeren med opfordring

I pressemeddelelsen kommer transportminister Thomas Danielsen (V) med en klar opfordring til de bilister, der kører for stærkt, om at tænke på dem, der arbejder for at vedligeholde vejene:

“Der er alt for mange, der kører for hurtigt forbi vejarbejder og dermed gør arbejdsdagen farlig og usikker for vejarbejderne,” siger han og tilføjer: 

“Et godt budskab kan ikke siges for ofte, og derfor gentager Vejdirektoratet kampagnen, der skal minde bilisterne om at sænke farten ved vejarbejder.”

3F-glæde

Vejdirektoratets udmelding vækker glæde hos Byggegruppen under 3F, der blandt andet dækker over asfaltarbejdere, en gruppe, der især er udsat ved vejarbejde. 

De er især glade for, at Vejdirektoratet i langt højere grad har fået øjnene op for vejsikkerhed som et fokusområde, fordi direktoratet ifølge Anton Helland Christiansen, arbejdsmiljøkonsulent i Byggegruppen, har to slags forpligtelser:

“Dels fordi de er en myndighed på det her område, men også fordi de er en kæmpe bygherre. Det er dem, der har lavet reglerne på området,” siger han og fortsætter:

“Derudover er de også en af de store spillere, når det kommer til at få lavet vejene og lagt ny asfalt osv. Så de har ligesom en dobbeltrolle i det her.”

80 procent af 3F-medlemmerne, der arbejder ved vejen, oplever trafikken som den største udfordring for deres arbejdsmiljø. Det viser en undersøgelse foretaget af 3F Byggegruppen. 

Har lagt sig ind i den samme sproglige rille

Adspurgt til, om Anton Helland Christiansen synes det er en god ide med kampagner, tilføjer han, at 3F Byggegruppen og arbejdsgiverorganisationen Asfaltindustrien i mange år har haft et samarbejde om kampagner.

Derfor synes han, at det er positivt, at Vejdirektoratet lægger sig i samme vejbane som de tidligere kampagner:

“Der har vi haft en rigtig god dialog med Vejdirektoratet, som har lagt sig ind i den samme sproglige rille.”

Når ud til flere

Kampagnen bliver relanceret i form af skilte ved vejarbejder på statens veje og kommer til at køre på de sociale medier.

Sidste år fokuserede kampagnen på de konsekvenser, det kunne have for de pårørende, hvis en vejarbejder mistede livet på job.

Hvis vejarbejdernes sikkerhed ikke ræsonnerer med de bilister, hvor det klør i højre fod, kan det faktum, at det er dobbelt så dyrt at overskride den givne hastighedsgrænse ved et vejarbejde, måske være et incitament til at løfte speederfoden.

Mie Qing Mei Skov Andersen

Studentermedhjælper. Studerer journalistik på RUC.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Succeshistorier fra fagforeningerne